• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Οι δικαστικές αρχές έχουν το λόγο – Η απάντηση σε κατηγορίες της Μυρσίνης Ζορμπά

    Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη


    Στις δικαστικές αρχές αποστέλλεται ο φάκελος με την υπόθεση της εταιρείας «IknowHow» και την αντιμετώπισή της από την πρώην υπουργό Πολιτισμού κυρία Μυρσίνη Ζορμπά.

    Η εντολή δόθηκε από την κυρία Λίνα Μενδώνη, που σκληραίνει έτσι τη στάση της απέναντι στην κυρία Ζορμπά, η οποία με συνεχείς δηλώσεις της κατηγορεί τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού για καταστρατήγηση της τυπικής νομιμότητας στο θέμα της συγκεκριμένης εταιρείας.

    Κι αυτό, παρ’ ότι την σύμβαση με την «IknowHow» για το έργο «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» είχε υπογράψει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ο τότε υπουργός Πολιτισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.

    Ενώ, όπως αναφέρεται κατηγορηματικά από το ΥΠΠΟ, το 2018 η κυρία Ζορμπά «κήρυξε μεν έκπτωτη την εταιρεία «IknowHow» δεν έπραξε όμως τίποτε για την διασφάλιση του έργου, ώστε να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ, κοινοτικών και εθνικών πόρων».

    «Με αναληθείς ισχυρισμούς, σκόπιμη παρερμηνεία των δεδομένων αλλά εν τέλει και με απειλές η κυρία Ζορμπά επιχείρησε να απαντήσει στην υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίας Λίνας Μενδώνη, με την οποία ΔΕΝ επανέρχεται η εταιρεία «IknowHow» στο υποέργο «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» δεδομένου ότι η σύμβαση με την εταιρεία έχει ήδη λήξει προ πολλού και δεν είναι ενεργή» είναι η σημερινή απάντηση του ΥΠΠΟ. Όπως ανακοινώθηκε μάλιστα, ήδη με απόφαση της υπουργού συγκροτείται τριμελής επιτροπή από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με έργο της, εντός δύο μηνών, την εκκαθάριση της σύμβασης και την εισήγηση για επιβολή κυρώσεων στην εταιρεία «IknowHow».

    Κατόπιν αυτών ο πλήρης φάκελος του έργου «Εμπλουτισμός των ψηφιακών συλλογών των κινητών μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» στο οποίο περιλαμβάνεται η «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων» αποστέλλεται με εντολή της κυρίας Μενδώνη αποστέλλεται στις αρμόδιες διαχειριστικές, ελεγκτικές, ανακριτικές και δικαστικές αρχές για τις περαιτέρω ενέργειες τους.



    ΣΧΟΛΙΑ