• Πολιτική

    Η Μυρσίνη Ζορμπά και τα εκατομμύρια που θα χάνονταν εξ αιτίας της


    Δέκα εκατομμύρια ευρώ κινδύνεψε να χάσει το υπουργείο Πολιτισμού εξ αιτίας απόφασης που είχε λάβει η πρώην υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά κηρύσσοντας  το 2018 έκπτωτη την εταιρεία IKNOWHOW, που είχε αναλάβει την ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων του ΥΠΠΟ.

    Κι όχι μόνον αυτό, αλλά στη συνέχεια, στο διάστημα που ακολούθησε ως την λήξη της θητείας της, τον  Ιούλιο 2019 «δεν προχώρησε –ως όφειλε- σε επιβολή κυρώσεων προς την έκπτωτη εταιρεία, δεν προέβη σε καμία ενέργεια, προκειμένου να διασφαλίσει ότι το έργο θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί και δεν προχώρησε στην εκκαθάριση της σύμβασης και στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού, ώστε να καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση του έργου». Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση – καταπέλτη του ΥΠΠΟ που θέτει την κυρία Ζορμπά προ των ευθυνών της.

    Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν η δήλωση της κυρίας Ζορμπά περί καταστρατήγησης από την σημερινή υπουργό Πολιτισμού  κυρία Λίνα Μενδώνη, της τυπικής νομιμότητας στο θέμα της εταιρείας IKNOWHOW. «Η μόνη θεματοφύλακας κατά την κρίση της Μ. Ζορμπά, στην ιστορία του σύγχρονου ελληνικού κράτους υπήρξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η ίδια ως Υπουργός» είναι η σκληρή απάντηση του υπουργείου, από το οποίο παρατίθενται τα εξής στοιχεία:

    Την σύμβαση του υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με την εταιρεία IKNOWHOW, για την «Ανάπτυξη πληροφοριακού συστήματος του Εθνικού Αρχείου Μνημείων», το οποίο έχει ενταχθεί στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα- Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» του Υπουργείου Ανάπτυξης – ΕΣΠΑ 2014-2020, υπέγραψε, το 2015, ο τέως υπουργός  Αριστείδης Μπαλτάς .

    Το Νοέμβριο 2018, η τότε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μυρσίνη Ζορμπά με βάση την κατά πλειοψηφία εισήγηση της Επιτροπής Παρακολούθησης κήρυξε μεν έκπτωτη την εταιρεία I KNΟW HOW, δεν έπραξε όμως τίποτε για την διασφάλιση του έργου, ώστε να μην απενταχθεί από το ΕΣΠΑ και χαθούν 10 εκατομμύρια ευρώ, κοινοτικών και εθνικών πόρων. Αντιθέτως κληροδότησε στο Ελληνικό Δημόσιο και την νυν Υπουργό άλλο ένα ακόμη πρόβλημα.

    Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά και προκειμένου να διασωθεί το έργο αλλά και τα χρήματα που έχουν εγκριθεί γι΄αυτό η κυρία Λίνα Μενδώνη έχει προχωρήσει  στην έκδοση υπουργικής απόφασης (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΠΚ/ΔΕΑΜ/ΤΔΕΑΜΑΚ/136576/93045/392/207/16-3-2020 ) με την οποία ορίζεται η συγκρότηση τριμελούς επιτροπής από έμπειρα στελέχη της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του Υπουργείου Πολιτισμού, με έργο: Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των παραδοτέων, που υποβλήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ από την εταιρεία, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτά είναι αποδεκτά ή απορριπτέα εν συνόλω ή  εν μέρει. Την αποτίμηση της οικονομικής αξίας των παραδοτέων, που δεν υλοποιήθηκαν από την εταιρεία  έως τη λήξη της σύμβασης. Την εκκαθάριση των εκατέρωθεν οικονομικών απαιτήσεων των συμβαλλομένων μερών και υποβολή πορίσματος της συνολικής αποτίμησης της σύμβασης. Την εισήγηση για επιβολή τυχόν κυρώσεων στην εταιρεία.

    Μ΄αυτόν τον τρόπο εν τέλει διασφαλίζεται έτσι η διατήρηση του έργου εντός του ΕΣΠΑ ενώ, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, μπορεί να επιβληθούν και οι ανάλογες κυρώσεις στην εταιρεία που το είχε αναλάβει.



    ΣΧΟΛΙΑ