• Πολιτισμός

    Λίνα Μενδώνη: Ευνοϊκή η συγκυρία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

    • NewsRoom

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος (3Δ), η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη (2Δ), και η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, Μαριάννα Βαρδινογιάννη, παρακολουθούν ομιλία στο Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης,


    «Το Ελληνικό Κράτος δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει στο Βρετανικό Μουσείο οποιοδήποτε δικαίωμα ιδιοκτησίας, κατοχής, νομής και εκμετάλλευσης επί των Γλυπτών του Παρθενώνα. Το Ελληνικό Κράτος υποχρεούται συνταγματικά και νομιμοποιείται ηθικά να αξιώνει και να επιδιώκει με κάθε νόμιμο και πρόσφορο μέσο την οριστική, μόνιμη και αμετάκλητη επιστροφή τους προς επανόρθωση του δικαίου και της ηθικής τάξης, αλλά και αποκατάσταση της ακεραιότητας του μνημείου».

    Η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη στην ομιλία της σήμερα στο Μουσείο Ακρόπολης, όπου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου έγινε η παρουσίαση των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Απρίλιο, διατράνωσε για μία ακόμη φορά την αμετακίνητη θέση της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών.  Όπως επισήμανε μάλιστα «Η συγκυρία είναι πιο ευνοϊκή για την ελληνική πλευρά. Τη στιγμή που η Βρετανία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή οικογένεια και τις ιδέες που αυτή πρεσβεύει, η Ελλάδα ανακάμπτοντας από την πρόσφατη κρίση θα έχει τα προσεχή χρόνια την ευκαιρία να προσελκύσει επάνω της την προσοχή και το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού».

    Η κυρία Μενδώνη εξάλλου επανέλαβε την ελληνική πρόταση προς  το Βρετανικό Μουσείο, της προσφοράς δηλαδή σε αντάλλαγμα, περιοδικών εκθέσεων και δανείων αρχαιοτήτων υψηλού κύρους, καλλιτεχνικής και ιστορικής σπουδαιότητας και αξίας, που θα διατηρούν αμείωτο και θα ανανεώνουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών του.

    Είναι γνωστό άλλωστε στην παγκόσμια πολιτιστική κοινότητα, πως το Βρετανικό Μουσείο έχει πλέον αυτοπαγιδευτεί σε μια στείρα, αντιπαραγωγική και μακροπρόθεσμα αδιέξοδη πολιτική. Παρέμεινε όλα αυτά τα χρόνια προσκολλημένο με αδιαλλαξία και εμμονή σε μια αναχρονιστική στάση πλήρους άρνησης, ανακυκλώνοντας μυθεύματα, σοφιστείες, ακόμη και ψεύδη, σε μια προσπάθεια να συντηρήσει μια επίφαση νομιμότητας, ηθικής τάξης και δέουσας επιμέλειας γύρω από την κατοχή και διαχείριση των Γλυπτών.

    Όλα αυτά όμως, όπως είπε η υπουργός αντιβαίνουν στις σύγχρονες μουσειολογικές τάσεις και αντιλήψεις για τη διαχείριση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και θέτουν πλέον υπό ευθεία αμφισβήτηση τα μουσεία παλαιού τύπου με αυτοκρατορικές και αποικιοκρατικές καταβολές. Μια εντελώς παρωχημένη δηλαδή νοοτροπία των μουσείων, που βασιζόταν στην ανταγωνιστική συλλογή και επίδειξη παντός είδους «αποκτημάτων» και «τροπαίων».

     «Η αξίωση της Ελλάδας για την επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα εδράζεται σε ακλόνητα ιστορικά, επιστημονικά, νομικά και ηθικά θεμέλια», κατέληξε η κυρία Μενδώνη, προσθέτοντας: «Από νομικής πλευράς, η βίαιη και καταστροφική απόσπαση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το μνημείο και η απομάκρυνσή τους από το φυσικό και εννοιολογικό τους περιβάλλον αντέβαινε στους ισχύοντες νόμους, το κοινό περί δικαίου αίσθημα και τα χρηστά ήθη της εποχής που συντελέστηκε. Κι αυτό ισχύει και σήμερα καθώς αντίκειται στο εθνικό και διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, καθώς και στις κοινώς αποδεκτές αρχές και αντιλήψεις για την προστασία και διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς».



    ΣΧΟΛΙΑ