• Πολιτισμός

    LGDR: Ποιοι συλλέκτες ιδρύουν σύλλογο, η έκθεση «Οπισθίων»

    LGDR: Ο νέος, περίοπτος σύλλογος Τέχνης, η έκθεση Οπισθίων

    Οι ιδρυτές: Dominique Lévy, Brett Gorvy, Amalia Dayan and Jeanne Greenberg Rohatyn


    Η LGDR συνιστά νέα τάση στην αγορά της Τέχνης. Τους συνεταιρισμούς. Η LGDR μόλις ιδρύθηκε στη Νέα Υόρκη από τέσσερις μεγάλους συλλέκτες και εμπόρους τέχνης. Στην Ελλάδα θα έρθει εν ευθέτω χρόνω, μοιραία. Άτυπα έχει ήδη λειτουργήσει με τον πάντα πρωτοπόρο Ανδρέα Μελά όταν έχει συνεργαστεί με την Έλενα Παπαδοπούλου ή με την ξαδέλφη του Αταλάντη Μαρτίνου (Arch). Ενώ μοιάζει με την Art Expertise της Τερψιχόρης Αγγελοπούλου.

    Η LGDR συνιδρύθηκε από τον Μπρετ Γκόρβι (Brett Gorvy), την Ντομινίκ Λεβί (Dominique Lévy), την Αμάλια Ντάγιαν (Amalia Dayan) και την Ζαν Γκρινμπεργκ Ροχατίν (Jeanne Greenberg Rohatyn). LGDR αποτελεί ακρωνύμιο των ονομάτων τους.

    Ντομινίκ Λεβί

    Παιδιά του Φρανσουά Αρνό

    Η Ντομινίκ Λεβί γεννήθηκε το 1967 στη Λοζάννη της Ελβετίας. Ο πατέρας της υπήρξε πλούσιος βαμβακοπαραγωγός στην Αίγυπτο από την οποία απέδρασε όταν ήρθε στην εξουσία ο πρόεδρος Νάσερ το 1956.

    Σπούδασε στη Γενεύη και απέκτησε την πρώτη της εμπειρία στους Christie’s. Μετά από διαπιστευτήρια σε διάφορα ιδρύματα (τύπου Sotheby’s), ο μεγιστάνας Φρανσουά Πινό (που τότε είχε μόλις αγοράσει τον οίκο Christie’s) τής ανέθεσε την ευθύνη για τις ιδιωτικές πωλήσεις του οίκου. Η Ντομινίκ Λεβί αργότερα ίδρυσε τη δική της γκαλερί στο Μανχάταν και στο Λονδίνο.

    Το 2017 συνεταιρίστηκε με τον Μπρέτ Γκόρβι, τότε διευθυντή στο τμήμα διεθνούς μεταπολεμικής και σύγχρονης τέχνης στον Christie’s. Ονόμασαν την γκαλερί τους Λεβί Γκόρβι (Lévy Gorvy) και ύστερα από το Μανχάταν, ιδρύσαν γραφεία στο Λονδίνο, στο Χονγκ Κονγκ και στο Παρίσι.

    Φελίξ Βαλοτόν

     

     

    Nepo babies

    Στη συνέταιρό στους στον LGDR  (Jeanne Greenberg Rohatyn, επίσης του 1967) ανήκουν οι τρεις γκαλερί Salon 94 στη Νέα Υόρκη. Το επώνυμο Ροχάτιν ανήκει στον σύζυγό της, γνωστό επενδυτή της JPMorgan Chase, Νίκολας Στρέιτ Ροχάτιν (Nicolas Streit Rohatyn).

    Η Ζαν Γκρινμπεργκ Ροχάτιν έχει συνεργαστεί με τον Jay Z και την Μαρίνα Αμπράμοβιτς.

    Το τέταρτο μέλος της κολλεκτίβας, η Αμάλια Ντάγιαν θεωρείται περίπου αριστοκρατία στο Ισραήλ. Εγγονή του πάλαι ποτέ υπουργού εθνικής άμυνας και εξωτερικών Μος Ντάγιαν (Moshe Dayan), κόρη του διάσημου ηθοποιού και σκηνοθέτη Άσι Ντάγιαν (Assi Dayan). Ξεχώρισε αμέσως ως συνιδρύτρια (με άλλες δύο γυναίκες) της πολύ επιτυχημένης γκαλερί στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο Luxembourg & Dayan.

    Όλοι έχουν ξεχωρίσει ως προσωπικότητες επιρροής στο χώρο της τέχνης. Καθένα από τα μέλη της κολλεκτίβας LGDR προσφέρει προσωπική εμπειρία, όραμα και ιδιαίτερη πρακτική στο σύνολο. Ενώ η επιμειξία τους διευρύνει τις δυνατότητες της ιδιωτικής τους εταιρείας.

    Αμάλια Ντάγιαν

    Τι νέο προσφέρει στους συλλέκτες;

    Ισχύς εν τη ενώσει λοιπόν. Διότι όλοι μαζί, en masse, προσφέρουν ασυναγώνιστη δικτύωση και διεισδυτικότητα στις αγορές στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Χονγκ Κονγκ. Αποτελούν το γραφείο στο οποίο θα ήθελε να απευθυνθεί κάθε μεγάλος επενδυτής συλλέκτης.

    Στο εμπόριο τέχνης (και όχι μόνο) ο επιτυχημένος έμπορος ξεχωρίζει από τον μέτριο, από το μέτρο και το βάθος της πρόσβασής του σε έργα μεγάλης (αμύθητης ίσως;) αξίας.

    Και αυτός ο βαθμός εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα των γνωριμιών του (με ισχυρούς συλλέκτες και πόσους εξ αυτών;). Τέλος, ακόμη περισσότερο από την εμπιστοσύνη που εμπνέει σε αυτούς.

    Το συγκεκριμένο κουαρτέτο κατέχει τα διαπιστευτήρια και τον σεβασμό των φιλότεχνων αλλά και επαγγελματιών της τέχνης.

    Εκείνοι ισχυρίζονται ότι πρώτα (ως κολλεκτίβα) δουλεύουν για τον καλλιτέχνη. Έχουν γραφεία στη Νέα Υόρκη (τρεις χώρους), στο Λονδίνο, στο Παρίσι, στο Χονγκ Κονγκ.

    Διακινούν έργα υψηλής ποιότητας από την πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά. Συμβουλεύουν πελάτες στην ανάπτυξη των συλλογών τους. Ενισχύουν τις σχέσεις τους με τους θεσμούς και οργανώνουν επιμέλειες ακαδημαϊκών εκδόσεων.

    Στην Ελλάδα κάτι ανάλογο ισχύει με την εταιρεία εικαστικών συμβούλων Art Expertise που ίδρυσε η Τερψιχόρη Αγγελοπούλου όταν οι Christie’s έκλεισαν το γραφείο τους στην Ελλάδα.

    Η Art Expertise που συμβουλεύει συλλέκτες, επιμελείται εκθέσεις και οργανώνει τις μεγάλες δημοπρασίες ελληνικής τέχνης για τον οίκο Bonhams, απαρτίζεται (εκτός Τ. Αγγελοπούλου) από τους: Λόλα Στεφανίδου, Φίλιππο Γλύπτη και Τίμο Οικονομόπουλο. Η κρίσιμη διαφορά ότι οι τελευταίοι δεν προυπήρξαν ιδιοκτήτες εμπορικών χώρων.

    Το γλυπτό κοιτάζει τα οπίσθια στο γνωστό έργο του Μποτέρο

    Προνομιακή θέα

    H LGDR αγόρασε ένα υπέροχο κτήριο στιλ Beaux-Arts στη Νέα Υόρκη. Εκεί παρουσιάζεται η πρωτότυπη έκθεση Rear View (Πίσω Θέα) με εξήντα έργα (πίνακες, γλυπτά, σχέδια, φωτογραφίες) που ανιχνεύουν την εξέλιξη της ανθρώπινης μορφής έτσι όπως αποτυπώνεται στην ιστορία της τέχνης.

    Και συγκεκριμένα πώς φιλοτεχνείται αυτό το φιλήδονο μέρος του σώματος, που προδίδει τον πουριτανισμό, την ελευθεριότητα, τα πρότυπα της ομορφιάς κάθε εποχής -την κοινωνιολογική αισθητική ανά τους αιώνες.

    Στους δύο ορόφους του αρχοντικού παρουσιάζονται αριστουργηματικά έργα των Félix Vallotton (Φελίξ Βαλοτόν), Edgar Degas (Εντγκάρ Ντεγκά), René Magritte (Ρενέ Μαγκρίτ), Francis Bacon (Φράνσις Μπέικον), Egon Schiele (‘Εγκον Σίλε), Paul Cadmus (Πολ Κάντμους), Aristide Maillol (Αριστίντ Μαγιόλ)…



    ΣΧΟΛΙΑ