• Πολιτισμός

    Κωνσταντινούπολη: Βανδάλισαν την αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας – Η αντίδραση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

    • NewsRoom


    Αποτροπιασμό προκαλούν οι εικόνες από την καταστροφή της ιστορικής αυτοκρατορικής πύλης της Αγίας Σοφίας, την οποία κατήγγειλε ο Σύνδεσμος Ιστορίας της Τέχνης της Τουρκίας σε λογαριασμό που διατηρεί στο Twitter.

    Στην ανάρτηση ο Σύνδεσμος καταγγέλλει: «Διαπιστώσαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)».

    Ο σύνδεσμος αναφέρεται επίσης στην προκλητική απάντηση που έλαβε από τον υπεύθυνο ασφαλείας της Αγίας Σοφίας, ο οποίος δήλωσε άγνοια για το περιστατικό. Ο υπεύθυνος υποστήριξε πως οι κάμερες ασφαλείας δεν κατέγραφαν, ενώ φέρεται να είπε σε μέλη του Συνδέσμου: «δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε», με τους ίδιους να του απαντούν πως θα καταγγείλουν το θέμα στον εισαγγελέα τόσο για να βρεθεί αυτός που ευθύνεται για την καταστροφή αλλά και γιατί «δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος σε ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του κόσμου».

    Αντιδράσεις στην Κωνσταντινούπολη

    Τα μέλη του Συνδέσμου ανακοίνωσαν πως θα υποβάλουν μήνυση για να εντοπιστούν οι βάνδαλοι αλλά και για να εκδιωχθεί ο υπεύθυνος ασφάλειας από το πόστο το συντομότερο δυνατόν.

    Από την πλευρά του, ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του δήμου Κωνσταντινούπολης, ανέφερε: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο νούμερο 1 ιστορικό κτήριο, την Αγία Σοφία».

    Η Γενική Διεύθυνση ιδρυμάτων με ανάρτηση της στο twitter ενημέρωσε πως έχει ανατεθεί σε δύο Επιθεωρητές, διοικητικούς και τεχνικούς, να ερευνήσουν την καταστροφή της Αυτοκρατορικής Πύλης.

    Ελληνικό ΥΠΕΞ: Αποτροπιασμό και λύπη

    Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλούν αποτροπιασμό και λύπη, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

    Επίσης, το υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο.



    ΣΧΟΛΙΑ