• Πολιτισμός

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται – Αλλαγές σε πέντε μουσεία

    Κυριάκος Μητσοτάκης


    Αυτοτέλεια πρόκειται να αποκτήσουν τα μεγάλα και εμβληματικά μουσεία της χώρας από τις αρχές του νέου έτους, με την μετατροπή πέντε εξ αυτών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

    Το σχετικό νομοσχέδιο παρουσίασε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σήμερα στη συνεδρίαση του υπουργικού  συμβουλίου, στο πλαίσιο του Ενοποιημένου Σχεδίου  Κυβερνητικής Πολιτικής για το 2021. Και όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού, που «προσθέτει αυτοτέλεια στα μουσεία μας, στα μεγάλα, τα εμβληματικά μουσεία μας, όπως έχει ήδη εξάλλου συμβεί με το Μουσείο της Ακρόπολης».

    Aυτοτελείς οντότητες

    «Στο εξής, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, τα Αρχαιολογικά Μουσεία της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από Διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού, που είναι σήμερα, μετατρέπονται σε αυτοτελείς οντότητες, πάντα υπό την εποπτεία του. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου αλλά, πλέον, μπορούν να χαράσσουν αυτόνομη πολιτική, διαχειριζόμενα τα ίδια πόρους αλλά και χορηγίες», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Προσθέτοντας ότι «Ο πολιτισμός, άλλωστε, ανθίζει όταν χειραφετείται και όχι όταν καθοδηγείται».

     Το νομοσχέδιο για τα πέντε ΝΠΔΔ πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σύντομα. Όπως έχει πει ήδη η υπουργός Πολιτισμού, με την αλλαγή αυτή, τα μουσεία θα παραμένουν πάντα κάτω από το υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα ευελιξίας και διαχείρισης των οικονομικών και των προγραμμάτων τους. Αποκόπτονται δηλαδή από το ασφυκτικό καθεστώς της δημόσιας υπηρεσίας κάτι που μπορεί να τους προσδώσει ευρύτερες προοπτικές.

    Παράδειγμα το Μουσείο Ακρόπολης, η λειτουργία του οποίου έχει υπάρξει ως σήμερα πολύτιμη, ακόμη και για την επισήμανση κάποιων προβλημάτων που μπορεί να διορθωθούν. Όπως η κυρία Μενδώνη εξάλλου έχει δηλώσει στο mononews: «Οι υπάλληλοι δεν πρόκειται να θιγούν καθόλου. Θα είναι υπάλληλοι του ελληνικού δημοσίου, του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι θα υπηρετούν στα νομικά πρόσωπα».

     Αντίθετοι με αυτήν την αλλαγή ωστόσο είναι συνδικαλιστικές ενώσεις από το χώρο των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟ, οι οποίοι πάντως εξακολουθούν ακόμη και σήμερα να μην αποδέχονται την λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης ως έχει, και παρά την τεράστια επιτυχία του. Το «επιχείρημα» το οποίο προβάλλεται είναι η δήθεν «ιδιωτικοποίηση» των μουσείων, ένα εντελώς κατασκευασμένο μύθευμα.



    ΣΧΟΛΙΑ