• Πολιτισμός

    Καβάκος στο Μέγαρο για την Ουκρανία – Στη λάθος πλευρά της Ιστορίας οι συνδικαλιστές

    Ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος

    Ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος


    Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής δίνει στις 14 Απριλίου ο διάσημος Έλληνας βιολονίστας και ακαδημαϊκός πλέον, Λεωνίδας Καβάκος, προσφέροντας στο ελληνικό κοινό το σπουδαίο ταλέντο του, αλλά και στην δοκιμαζόμενη Ουκρανία ένα ποσόν για την ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης.

    Τις εισπράξεις δηλαδή της συναυλίας, καθώς και οι τρεις μουσικοί, που θα εμφανισθούν μαζί του προσφέρονται αφιλοκερδώς. Όχι όμως και η κρατική ορχήστρα στην οποία απευθύνθηκε εξ αρχής για να συμπράξουν.

    Ο λόγος απλός και ντροπιαστικός, καθώς οι καλλιτέχνες της —όπως και άλλοι αυτής της χώρας—, για μια ακόμη φορά, άγονται και φέρονται από συνδικαλιστικές – κομματικές οδηγίες, που τους έχουν οδηγήσει σε μία απάνθρωπη συμπεριφορά. Τέτοια, που ακόμη και η απόφασή τους, που ελήφθη μετά από μυστική ψηφοφορία δεν τους επιτρέπει να συμβάλλουν σε ένα σπουδαίο έργο, που αφορά μητέρες και νεογέννητα παιδάκια.

    Η Μαριούπολη δεν περιμένει φυσικά από μία συναυλία για να αποκτήσει το μαιευτήριο, που βομβάρδισαν οι Ρώσοι, πόσο μάλλον, που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ήδη, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για την ανοικοδόμησή του. Μόνον που εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό της άρνησης των καλλιτεχνών να συμμετάσχουν και στη συναυλία του Καβάκου.

    Ακούγεται γελοίο αλλά ακόμη και για ένα τέτοιο θέμα κάποιοι αρνούνται να συναινέσουν σε μία κυβερνητική πρωτοβουλία, για να μην φανεί, ότι είναι υπέρ του Μητσοτάκη

    Να θυμίσουμε εξάλλου, ότι δεν είναι η πρώτη φορά, που μουσικοί αυτής της χώρας αρνούνται την υποστήριξή τους στον ουκρανικό λαό. Στη Λυρική Σκηνή οι χορωδοί διαμαρτυρήθηκαν επί σκηνής στην παράσταση του «Οθέλλου», επειδή κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία. Ενώ και η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων αρνήθηκε να ερμηνεύσει τον ουκρανικό εθνικό ύμνο…

    Ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος
    Ο βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος

    «Κι έρχεται η στιγμή ν΄ αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ αφήσεις…» έλεγε σ΄ένα τραγούδι του ο Διονύσης Σαββόπουλος και το βέβαιο είναι, ότι οι συγκεκριμένοι έχουν διαλέξει τη λάθος πλευρά της ιστορίας

    Αντίθετα ο Λεωνίδας Καβάκος κάνοντας πράξη την πεποίθησή του, ότι «πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες» είχε κάνει έναρξη της sold out συναυλίας του στο Kennedy Center της Ουάσινγκτον στις 7 Μαρτίου, με τον εθνικό ύμνο της Ουκρανίας, έχοντας μαζί του διάσημους καλλιτέχνες, τον τσελίστα Γιο Γιο Μα και τον πιανίστα Εμάνουελ Αξ. Αλλά και την συναυλία του στο Παρίσι με την Orchestre Philharmonique de Radio France είχε αφιερώσει στα θύματα της Ουκρανίας και στους ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις οικογένειές τους.

    Στη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής στην αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης θα τον συνοδεύσουν ο Βασίλης Βαρβαρέσος στο πιάνο, ο Ηλίας Λιβιεράτος, βιόλα και οΤιμόθεος Γαβριηλίδης Πετρίν τσέλο. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει έργα Μπραμς και συγκεκριμένα το Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 6 και το Κουαρτέτο με πιάνο αρ. 1 σε σολ ελάσσονα, έργο 25.

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Καβάκος παίζει για την Ουκρανία, οι Έλληνες καλλιτέχνες δυσκολεύονται



    ΣΧΟΛΙΑ