• Πολιτισμός

    Καταστροφές στη γέφυρα de Bosset της Κεφαλονιάς, πλημμύρα στο Μουσείο Καρδίτσας


    Καταστροφές στην ιστορική, πέτρινη γέφυρα de Bosset του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά και πτώσεις δέντρων στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου, ζημιές στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης, πλημμυρισμένο το υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Καρδίτσας και τα γραφεία του. Παρ΄όλα αυτά και μπροστά στο μένος του αντικυκλώνα «Ιανός», που σάρωσε τα τελευταία 24ωρα τη χώρα όλες αυτές οι ζημιές είναι αντιμετωπίσιμες , όπως ανακοινώνει το υπουργείο Πολιτισμού.

    Συγκεκριμένα στα δύο μέτρα έφθασε το νερό στο υπόγειο του Μουσείου στην Καρδίτσα καθώς και το κτήριο των γραφείων της αρμόδιας Εφορείας, από την θεομηνία που έπληξε την πόλη. Ήδη όμως από χθες το απόγευμα ξεκίνησε η άντληση των υδάτων.

    Στην Κεφαλονιά ωστόσο θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για την αποκατάσταση της γέφυρας de Bosset, καθώς υπήρξε πτώση 73 λιθοπλίνθων σε τρία σημεία του βορείου στηθαίου της, συνολικού μήκους 30.70μ. Δεδομένου ότι οι λιθόπλινθοι «κλειδώνουν» μεταξύ τους, η αποκατάσταση μπορεί να γίνει με γρήγορους ρυθμούς. Επειδή όμως η γέφυρα βρίσκεται μέσα στη θάλασσα και έχει χαμηλό ύψος, είναι προφανές, ότι οι εργασίες θα υλοποιηθούν μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

    Να σημειωθεί, ότι η γέφυρα de Bosset (πρώην Δράπανου) έχει μήκος 689,9 μέτρων και κατασκευάστηκε το 1813 από τον ελβετό μηχανικό Charles de Bosset που ήταν κυβερνήτης του νησιού όταν η Δημοκρατία των Ιονίων Νήσων βρισκόταν υπό βρετανική κηδεμονία. Ο ίδιος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την κατασκευή δρόμων και γεφυρών με μεγαλύτερο έργο του ασφαλώς τη γέφυρα πάνω από τον κόλπο του Αργοστολίου, που συντόμευε το δρόμο προς το Ληξούρι. Η γέφυρα πάντως είχε αποκατασταθεί σε πολλά σημεία της τα τελευταία χρόνια από τις φθορές που είχε υποστεί γενικότερα.

    Στο κάστρο του Αγίου Γεωργίου της Κεφαλονιάς εξάλλου κατέπεσαν όλα σχεδόν τα πεύκα, χωρίς όμως να προκαλέσουν περαιτέρω προβλήματα στην τοιχοδομία ενώ αποκόλληση μικρού τμήματος της στέγης παρουσιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ιθάκης. Αυτό όμως θα αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο της συνολικής επισκευής της στέγης, που αποτελεί τμήμα του έργου ήδη εκτελείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.

    Πάντως και δεδομένης της σφοδρής κακοκαιρίας οι αυτοψίες του υπουργείου Πολιτισμού ήταν ως τώρα εξαιρετικά δύσκολες, γι΄αυτό και θα συνεχισθούν στις πληγείσες περιοχές αυτή την εβδομάδα.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ