Πολιτισμός

ΥΠΠΟΑ: Εθνική προσπάθεια για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα – Αναγκαία η συστράτευση όλων

  • NewsRoom
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο


Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δίνει το Υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την στάση του κόμματος στο φλέγον ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη. Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής.

Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα η τομεάρχης Πολιτισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου είχε κάνει λόγο για «κρυφή διπλωματία αλά 19ου αιώνα, μεταξύ μεγιστάνων και άλλων «μεγάλων κεφαλών» για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο».

Όπως υποστήριξε: «οι πολιτιστικοί θησαυροί και η ιστορία αυτού του τόπου δεν είναι τσιφλίκι κανενός και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι επικοινωνιακό παιχνιδάκι για τον προεκλογικό αγώνα της ΝΔ. Είναι πρωτίστως μια πράξη ηθικής διευθέτησης που παίρνει οικουμενική διάσταση».

Σημείωσε ακόμα ότι «είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός Πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός».

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΔΥ: Πέντε προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης COVID-19 στην ΚίναΣΧΟΛΙΑ