• Πολιτισμός

    Αρχαία αντικείμενα, προϊόντα αρχαιοκαπηλίας επαναπατρίζονται από την Ελβετία

    Χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης των Ελληνιστικών χρόνων


    Χρυσό διάδημα με φύλλα δάφνης, ο μαρμάρινος κορμός ενός νεαρού άνδρα, ένα χάλκινο αγαλματίδιο αθλητή, ζεύγος χάλκινων περικνημίδων, πήλινα και χάλκινα αγγεία και ένα αργυρό νόμισμα, που βρίσκονταν στα χέρια ενός γνωστού εμπόρου αρχαιοτήτων στην Ελβετία επαναπατρίζονται στην Ελλάδα.

    Πρόκειται συνολικά για 15 αρχαία που χρονολογούνται από την Προϊστορική ως την Ρωμαϊκή εποχή και ανακτήθηκαν ύστερα από δικαστική απόφαση, στο πλαίσιο ποινικής διαδικασίας, στο δικαστήριο της Γενεύης κατά του εμπόρου αρχαιοτήτων.

    Τα αντικείμενα αυτά τελούσαν υπό συντηρητική κατάσχεση από τις Αρχές της Γενεύης και μόλις το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας για την υπόθεση, όρισε πληρεξούσιο δικηγόρο προκειμένου να προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στο σύνολο των αντικειμένων που ήταν υπό κατάσχεση. Ανάμεσά τους διαπιστώθηκε η ύπαρξη 15 αρχαιοτήτων ελληνικού ενδιαφέροντος.

    Μαρμάρινος κορμός νεαρής ανδρικής μορφής, πιθανότατα Έρωτα των Ρωμαϊκών χρόνων

    Μετά την σχετική τεκμηρίωση, με δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2022, τα αντικείμενα αυτά αποδόθηκαν οριστικά στο ελληνικό κράτος, ως προϊόντα παράνομης διακίνησης.

    «Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, δίνει μεγάλη σημασία στον επαναπατρισμό κάθε πολιτιστικού αγαθού το οποίο συνδέεται αναπόσπαστα με την πολιτιστική μας κληρονομιά», όπως ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επισημαίνοντας ότι «Η επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών στον γενέθλιο τόπο τους, πέρα από οικουμενικό ζήτημα, αποτελεί ηθική υποχρέωση μεταξύ των λαών στο πλαίσιο του σεβασμού και της προστασίας της κοινής παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς».

    Αττικός μελανόμορφος κύλικας που αποδίδεται στην ομάδα του αγγειογράφου Λυδού
    Αττικός μελανόμορφος κύλικας που αποδίδεται στην ομάδα του αγγειογράφου Λυδού

    Η πάταξη της αρχαιοκαπηλίας

    Η κυρία Μενδώνη τόνισε επίσης, ότι η αναγκαιότητα επαναπατρισμού πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα ή με διαδικασίες αμφιβόλου νομιμότητας υπαγορεύεται από τις θεμελιώδεις αρχές των διεθνών συμβάσεων, ανεξαρτήτως χρονικών ορίων ή περιορισμών.

    «Εκτός από τα προϊόντα αρχαιοκαπηλίας με τη στενή έννοια του όρου, υπάρχουν αρχαιότητες που έχουν απομακρυνθεί και σε κάθε περίπτωση με τρόπο επαχθή για το μνημείο ή το αρχαιολογικό περιβάλλον στο οποίο εντάσσονται. Εργαζόμαστε συστηματικά στη βάση ενός ολιστικού σχεδίου διαχείρισης, με κύριους άξονες: Τη διεύρυνση της προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, την πάταξη της παράνομης διακίνησης και την επιστροφή των ελληνικών αρχαιοτήτων στον τόπο τους», πρόσθεσε.

    Ευχαρίστησε εξάλλου τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στη Γενεύη κ. Αλέξανδρο Γεννηματά για την καθοριστική συμβολή του στην ανάδειξη της υπόθεσης και τον επαναπατρισμό των αρχαιοτήτων, τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Ελληνικού Δημοσίου κ. Ρωμανό Σκανδάμη, καθώς και για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αίσια έκβαση της υπόθεσης αυτής, την Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή, καθώς και τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών για όλες τις ενέργειές της.

    Ζεύγος χάλκινων περικνημίδων της Κλασικής εποχής με οπές στο άνω μέρος για την στερέωση της εσωτερικής επένδυσης
    Ζεύγος χάλκινων περικνημίδων της Κλασικής εποχής με οπές στο άνω μέρος για την στερέωση της εσωτερικής επένδυσης

    Η υπουργός Πολιτισμού απέδωσε επίσης τα εύσημα στην αρμόδια Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών, που σε συνεργασία με όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες «εργάζεται, ακούραστα και με προσήλωση», όπως είπε, «προκειμένου να πετύχει τόσο την επιστροφή των παρανόμως διακινηθέντων μνημείων αλλά και την ευαισθητοποίηση κάθε πολίτη, στο πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας. Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες».

    Μελανόμρφη κύλικα τύπου Σιάννων με παράσταση πυγμάχων
    Μελανόμορφη κύλικα τύπου Σιάννων με παράσταση πυγμάχων

    Διαβάστε επίσης:

    Το όνειρο της Μελίνας ακουμπά στην Ελευσίνα – Έναρξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το Σάββατο



    ΣΧΟΛΙΑ