• Πολιτισμός

    Οι Θερμοπύλες εμπνέουν – Εκδηλώσεις στην Λαμία για τα 2500 χρόνια από τη μεγάλη μάχη

    Το μνημείο στις Θερμοπύλες


    Μια έκθεση αφιερωμένη στον Σπυρίδωνα Μαρινάτο, τον αρχαιολόγο που έκανε την ανασκαφή στις Θερμοπύλες το 1939 και άλλες ακόμη εκδηλώσεις γύρω πάντα από το ίδιο θέμα, την επέτειο για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τις μάχες των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.

    Οι επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Κάστρο της Λαμίας και στον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών (Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Δήμου Λαμιέων και εγκαταστάσεις του ΥΠΠΟΑ πλησίον του Κολωνού).

    Συγκεκριμένα η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Ο Μαρινάτος στις Θερμοπύλες» έχει ως θέμα το χρονικό της ανασκαφής που διενεργήθηκε από τον καθηγητή Σπυρίδωνα Μαρινάτο στις Θερμοπύλες το καλοκαίρι του 1939 και περιλαμβάνει ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό αρχείο της καθηγήτριας Ναννούς Μαρινάτου, κόρης του πρωτοπόρου έλληνα αρχαιολόγου. Η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης του Δήμου Λαμιέων.

    Παράλληλα παρουσιάζονται δύο προπλάσματα με τίτλο «Τοπογραφία Θερμοπυλών και η έκβαση της μάχης του 480 π.Χ.». Μέσω αυτών και με βάση τα γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής και τις σχετικές περιγραφές των αρχαίων πηγών, επιχειρείται μία τοπογραφική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής των Θερμοπυλών (πρόπλασμα 1, κλ. 1:10.000), καθώς και μια παρουσίαση του μεσαίου στενού και της έκβασης της μάχης του 480 π.Χ. (πρόπλασμα 2, κλ. 1:2000).

    Η έκθεση γίνεται στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, πλησίον Κολωνού, ενώ στον ίδιο χώρο λειτουργεί και η έκθεση χαρακτικών «Θερμοπύλες: Απεικονίσεις του τοπίου σε έργα χαρακτικής, 16ος – 19ος αιώνας».

    Πρόκειται για την παρουσίαση 38 πρωτότυπων έργων χαρακτικής που απεικονίζουν το τοπίο των Θερμοπυλών, μέσα από τη ματιά των ξένων περιηγητών και ταξιδιωτών, που επισκέφτηκαν τον ιστορικό τόπο, κατά τους προηγούμενους αιώνες, παρουσιάζονται στο ευρύ κοινό, στον ίδιο χώρο με τα προπλάσματα. Τα έργα διέθεσε στην Εφορεία για τους σκοπούς της έκθεσης το εργαστήριο Χαρακτικής του κ. Ηλία Κουβέλη.

    Ο Δημήτρης Λιγνάδης

    Επιστημονική ημερίδα εξάλλου με τίτλο: «Θερμοπύλες 480 π.Χ. – 2020 μ.Χ.» θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα του Κάστρου Λαμίας, την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου (10 π.μ – 5 μ.μ.). Στη θεματολογία της ημερίδας περιλαμβάνονται θέματα για τον αρχαιολογικό χώρο και τα μνημεία, για την παλαιογεωγραφία και την αρχαία τοπογραφία, τη διαχρονική σημασία των Θερμοπυλών ως σημείο αγώνων υπεράσπισης της ελληνικής ανεξαρτησίας, των διαδραματισθέντων στο χώρο ιστορικών γεγονότων από τους αρχαίους έως τους νεώτερους χρόνους.

    Τέλος μετά το πέρας της ημερίδας θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση «Ηρόδοτος Δραματικός: Θερμοπύλες» η οποία αναβιώνει, σε δραματοποιημένη μορφή, την εποποιία των Θερμοπυλών, όπως την κατέγραψε ο πατέρας της ιστορίας Ηρόδοτος. Από τη θεατρική-εκπαιδευτική ομάδα DRAMATICUS. Σε κείμενο του Γιάννη Λιγνάδη με ερμηνευτές τον Δημήτρη Λιγνάδη και την Αλεξλάνδρα Αϊδίνη. Στο πιάνο επί σκηνής ο Μάνος Κιτσικόπουλος ενώ την αρχαιολογική τεκμηρίωση έχει κάνει η Ανδρονίκη Μακρή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ