• Πολιτισμός

    Οι «Όρνιθες» του θεάτρου και των εικαστικών: Έκθεση στην Επίδαυρο παράλληλα με την παράσταση

    Σκηνή από τον παράσταση του ΚΘΒΕ με τους «Όρνιθες»


    «Ελλήνων έργα θαυμαστά σφιχταγκαλιάζουν με πινέλα και μπογιές, λάδια και ακρυλικά, πλάι στα λαδικά, τα κοφίνια, τις κάλπες και τις πυροστιές της αρχαίας κωμωδίας…», όπως λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Νίκος Κολοβός και η απόδειξη την Παρασκευή, το Σάββατο και την Κυριακή στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου.

    Όπου η παράσταση των «Ορνίθων» του Αριστοφάνη από το ΚΘΒΕ συνοδεύεται με μια πρωτότυπη εικαστική πρόταση: Τα έργα 33 ζωγράφων και φωτογράφων της Διασποράς, που τα δημιούργησαν ειδικά για τους «Όρνιθες» και θα υποδέχονται τους θεατές κατά την προσέλευσή τους στο θέατρο. Στημένα σε καβαλέτα σε καίρια σημεία του χώρου γύρω από το θέατρο και στην πορεία της διαδρομής ως την είσοδο σε αυτό μιλούν για την αττική κωμωδία, αιωνίως σύγχρονη και παρούσα στη ζωή. Και από την Ελλάδα τα έργα  του Αλέκου Φασιανού, του Γιώργου Σταθόπουλου, του Άγγελου Αντωνίου και του Γιάννη Μετζικώφ προσφέρουν την δική τους δυναμική στην έκθεση.

    Πρόκειται για « … ένα παράλληλο των «Ορνίθων» σύμπαν-σχόλιο για τα σύγχρονα αδιέξοδα, όπου δεκάδες ομογενείς καλλιτέχνες κλήθηκαν να εκφράσουν πολυδιάστατα, σε μια ετερόκλητη οικουμενική φυγή και απάντημα μαζί, γονιδιακής ενσυναίσθησης», όπως προσθέτει ο Νίκος Κολοβός.

    «Ορνιθο/Θεομαχία – Νοημοσύνη Σμήνους» είναι ο τίτλος της έκθεσης, που μετά το τέλος της καλοκαιρινής θεατρικής περιοδείας του ΚΘΒΕ θα επιστρέψει στη στέγη του θεάτρου ως μόνιμη έκθεση αναφοράς. «Ξημέρωμα στο Σύμπαν», «Η δική της Νεφελοκοκκυγία», «Φτερωτή Πολιτεία», «Ο Μπλε Κόκορας, «Ο Χορός», «Ίκαρος», «Αηδόνι και άνθρωπος» είναι εξάλλου μερικοί από τους τίτλους των έργων. Και απέναντί τους οι πρωταγωνιστές του Αριστοφάνη: Ο Πεισθέταιρος και ο Τηρέας, η Αηδόνα, ο Ευελπίδης, ο Τριβαλλός, η Ίριδα, ο Αυλητής.

    Γιάννης Μετζικώφ «Οι θεατρίνοι»

    Από Ευρώπη και Αμερική έχουν φθάσει αυτά τα έργα και συγκεκριμένα από την Γαλλία, την Ιταλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Ρωσία, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες,το Μεξικό, την Αργεντινή, την Αίγυπτο. Καθένα τους διαφορετικό, αντιπροσωπεύοντας κάθε φορά το εικαστικό σύμπαν του δημιουργού τους  και δείχνοντας ωστόσο το ελληνικό, ασίγαστο πνεύμα. Ένας ιδιότυπος, εικαστικός χορός δημιουργίας και έκφρασης όπου πρωταγωνιστούν η θέληση και το πάθος για υπέρβαση, η αξία της προσφοράς, η μαγεία της όσμωσης των τεχνών, αλλά και της διαφορετικότητας.

    Έργο του Άγγελου για τους «Όρνιθες»
    Αλέκος Φασιανός «Όρνιθες Αριστοφάνη»



    ΣΧΟΛΙΑ