• Πολιτισμός

    Η Nτένη Θεοχαράκη στο Clio Art Fair New York


    Η εικαστικός και φωτογράφος Ντένη Θεοχαράκη εκθέτει τα έργα της στη Διεθνή Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης CLIO Art Fair 2022 στη Νέα Υόρκη.

    Μετά την επιτυχημένη ατομική της έκθεση «H σιωπή της ματιάς» με έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2021 και την πρόσφατη συμμετοχή της στην Start Art Fair Seoul 2022, η Ντένη Θεοχαράκη ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και παρουσιάζει έργα της στο CLIO Art Fair NEW YORK. Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συναντήσεις ανεξάρτητων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται με επιτυχία για 13η χρονιά στη Νέα Υόρκη. Ένα ζωντανό εικαστικό σημείο αναφοράς όπου συλλέκτες, κριτικοί και λάτρεις της τέχνης ανταμώνουν με σύγχρονους -νέους και καταξιωμένους- ανεξάρτητους δημιουργούς, ανοίγοντας νέους εικαστικούς δρόμους στην τέχνη.

    Η Ντένη Θεοχαράκη συμμετέχει στο CLIO Art Fair NEW YORK με την προσωπική της διακριτή, ασυμβίβαστη και εύγλωττη γραφή. Οι πολυδιάστατες συνθέσεις της εμπλουτίζονται με φόρμες, μορφές και σύμβολα, άλλοτε σκιαγραφώντας στιγμές παρμένες από την παγκόσμια καθημερινότητα και άλλοτε αναμειγνύοντας ρεαλιστικές με φανταστικές σκηνές. Οι εικαστικές της αφηγήσεις μεταμορφώνονται σε σχεδιαστικές αντιπαραθέσεις που εκφράζουν τις κραυγές αγωνίας της ανθρωπότητας η οποία συνταράσσεται από τα γεγονότα της σύγχρονης πραγματικότητας, τον πόλεμο, την πανδημία.

    Έργο της επελέγη να προβληθεί σε ειδική αφιερωματική ενότητα του CLIO Art Fair με τίτλο “Maybe I am Your Mother. Who is generating Who?” (Ίσως είμαι η Μητέρα σου. Ποιός δημιουργεί Ποιόν;) την οποία επιμελείται η Asya Rotella με σκοπό να περιγράψει την αγωνιώδη, σχεδόν ανταγωνιστική, σχέση του σύγχρονου ανθρώπου με την τεχνολογία. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά η επιμελήτρια Asya Rotella: «Για γενιές έχουμε μεγαλώσει πεπεισμένοι για το γεγονός ότι ο άνθρωπος βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας, αλλά είναι έτσι στην πραγματικότητα; Αν ναι, για πόσο ακόμα θα είναι έτσι; Είναι λογικό να υποστηρίξουμε ότι πλέον η τεχνολογία βρίσκεται στον πυρήνα της ιστορίας, ενώ ο άνθρωπος λειτουργεί ως απλή προέκταση και παράρτημά της;» Τα εγκαίνια του CLIO Art Fair NEW YORK θα πραγματοποιηθούν στις 8 Σεπτεμβρίου, ενώ η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2022.

    Clio Art Fair

    8-11 Σεπτεμβρίου 2022

    550 West 29th st.

    Νέα Υόρκη, NY 10001

    Η Ντένη Θεοχαράκη λατρεύει να ταξιδεύει ανά τον κόσμο και να απαθανατίζει με την φωτογραφική της μηχανή εικόνες καθημερινής ζωής. Παρόλο που κάθε χώρα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα, στις διαδρομές της δεν σταματά να εκπλήσσεται από τις ομοιότητες που διατρέχουν τις φαινομενικά διαφορετικές κουλτούρες των λαών.

    Οι ταξιδιωτικές της εμπειρίες μετασχηματίζονται σε τέχνη. Μέσα από τα πολυσήμαντα ερεθίσματα και συναισθήματα που βιώνει παρατηρώντας διαφορετικές πτυχές της παγκόσμιας καθημερινότητας, πλάθει στα έργα της μία νέα πραγματικότητα, φαινομενικά πολύπλοκη, δαιδαλώδη. Μία πραγματικότητα η οποία όπως και στην πραγματική ζωή είναι γεμάτη ξέχωρα μονοπάτια που οδηγούν σε διαφορετικούς προορισμούς. Η καλλιτεχνική της δημιουργία διαφοροποιείται, αρνούμενη να ταυτιστεί με συγκεκριμένα ρεύματα ή τεχνοτροπίες. Η γραφή της είναι ασυμβίβαστη και περιπετειώδης, και αναζητεί διαρκώς νέους τρόπους έκφρασης με διαφορετικά υλικά, υφές και τεχνικές. Η Ντένη Θεοχαράκη έχει παρουσιάσει τα έργα της τόσο σε ατομικές αλλά και σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργο της έχει επιλεγεί να αποτελεί μέρος της μόνιμης συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης της Ελλάδος. Είναι κάτοχος ΜΒΑ από το NΥU Stern Business School, απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας.

    Διαβάστε επίσης

    Εγκαινιάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας η περιοδική έκθεση της Κόρης της Θήρας



    ΣΧΟΛΙΑ