Πολιτισμός

Η Μαρίνα Βρανοπούλου στα Σφαγεία του ΔΕΣΤΕ και στα δικά της Δύο Χωριά

Κρις Ακορδαλίτης από την έκθεση Future Fair


Η Μαρίνα Βρανοπούλου συμμετέχει στην ετοιμασία για τη νέα έκθεση στα Σφαγεία της Ύδρας ενώ παράλληλα προγραμματίζει καλύτερα το δικό της εκθεσιακό χώρο Δύο Χωριά τόσο στη Μύκονο όσο και στην Αθήνα όπου το κλείσιμο των πάντων της έδωσε χρόνο να στήσει το δικό της depot.

Η Μαρίνα Βρανοπούλου οργάνωσε τα Σφαγεία του Δάκη Ιωάννου (πραγματικά σφαγεία του νησιού, χωμένα μέσα στο βράχο) από το πρώτο κιόλας έτος δημιουργίας τους έχοντας ήδη μυηθεί στη σύγχρονη τέχνη στο πλευρό αυτού του σπουδαίου συλλέκτη, δημιουργού και εμπνευστή (αφού βρίσκεται τόσο κοντά στην καλλιτεχνική δημιουργία στην όσμωσή του με τους καλλιτέχνες).

Τα Σφαγεία θα άνοιγαν φέτος με πολυαναμενόμενη έκθεση του Τζεφ Κουνς (παρουσία του ίδιου) η οποία όμως αναβλήθηκε για του χρόνου το καλοκαίρι σχεδόν αμέσως μετά το ξέσπασμα του κορονοϊού.

Στη θέση της πρόκειται να παρουσιαστεί μία ιδιαίτερη εγκατάσταση του Κωστή Βελώνη η οποία θα σχετίζεται με τους εορτασμούς των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21. Οι θεατές θα εμποτιστούν στη σφοδρότητα του πολέμου αλλά και στη ρωμαλεότητα με την οποία οι αγωνιστές πολέμησαν για την Ελευθερία. Ο γνωστός γλύπτης θα δημιουργήσει ένα περιβάλλον όπου θα εκτεθούν δέκα νεκρικά προσωπεία αγωνιστών. Τα προσωπεία αυτά ανήκουν στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας και θα μεταφερθούν στα Σφαγεία για τους σκοπούς της έκθεσης.

Η έκθεση θα παρουσιαστεί 21 Ιουνίου (θα οριστικοποιηθεί εν ευθέτω χρόνω η ακριβής ημερομηνία) και θα διαρκέσει ως τον Οκτώβριο του 2020.

Όσο για τα Δύο Χωριά, θα λειτουργήσουν κανονικά στη Μύκονο, τον γενέθλιο τόπο τους (η ονομασία τους εξάλλου προέρχεται από την ομώνυμη, τοπικιστική μελέτη του αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη το 1947), με έκθεση του Κύπριου Κρις Ακορδαλίτη (Chris Akordalitis), ο οποίος ζει στη Γερμανία.ΣΧΟΛΙΑ