• Πολιτισμός

    Οι κορυφαίες στιγμές: Έλληνες αθλητές και αθλήτριες σε φωτογραφική έκθεση

    Η Βασιλική Μιλλούση σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα

    Η Βασιλική Μιλλούση σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα


    Ένας παράλληλος αγώνας με εκείνον των αθλητών, ένας αγώνας αποτύπωσης της «σωστής στιγμής» ενός γεγονότος, που συμβαίνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι οι φωτογραφίες του Άγγελου Ζυμάρα, που φιλοξενούνται στην έκθεσή του, στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή.

    Με τίτλο «Defying Gravity» (Αψηφώντας την βαρύτητα) ο φωτογράφος, που ειδικεύεται εδώ και χρόνια στην αθλητική φωτογράφηση απαθανατίζει τους αθλητές είτε τη στιγμή, που αγωνίζονται, είτε αμέσως μετά την προσπάθειά τους, ενώ δημιουργεί και πορτρέτα τους στον χώρο της προετοιμασίας για τον αγώνα. Και σε κάθε περίπτωση επιδιώκει να αιχμαλωτίσει την εσωτερική δύναμη του καθενός από αυτούς και την επιστράτευση των ικανοτήτων τους για το αποτέλεσμα, που συνιστά την κορύφωση της προσπάθειας, την οποία έχουν καταβάλει.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζονται συνολικά 40 επιλεγμένες φωτογραφίες αθλητικών διοργανώσεων, με κοινό στοιχείο να τις διατρέχει, το συναίσθημα. Και πράγματι ο θεατής συναισθάνεται και μοιράζεται την ένταση αυτών των ιστορικών, πολλές φορές στιγμών σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, οι οποίες ενεργοποιούν και ενώνουν τον κόσμο με τρόπο μοναδικό. Με αποκορύφωση φυσικά αυτής της ενωτικής δύναμης τους Ολυμπιακούς Αγώνες, που τους παρακολουθεί όλος ο πλανήτης.

    Ο Μίλτος Τεντόγλου σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα
    Ο Μίλτος Τεντόγλου σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα

    Το φίλαθλο πνεύμα

    Το έντονα συναισθηματικό αποτέλεσμα οφείλεται όμως, και στην προσέγγιση του ίδιου του φωτογράφου. Επαγγελματίας φωτογράφος είναι ο Ζυμάρας, που αφού έζησε στο Λονδίνο για δεκαπέντε χρόνια, σήμερα έχει έδρα του τη Θεσσαλονίκη και ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο καλύπτοντας φωτογραφικά τις σημαντικότερες αθλητικές διοργανώσεις. Γνωρίζει λοιπόν μέσα από τα χρόνια τους έλληνες αθλητές και τις αθλήτριες, ζει από κοντά την αφοσίωσή τους και τους παρακολουθεί φωτογραφικά στις συγκλονιστικές στιγμές υπέρβασης του εαυτού τους.

    Ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα
    Ο Κωνσταντίνος Εγγλεζάκης σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα

    Να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη έκθεση με πορτρέτα ελλήνων και ελληνίδων αθλητών, που συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες οργανώνεται από την Ελληνογερμανική Αγωγή, η οποία εστιάζοντας στο 2024 ως χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων αποσκοπεί στην ενθάρρυνση και εξοικείωση των παιδιών με τη δημιουργικότητα και την πνευματικότητα της τέχνης. Ενώ μέσω της φωτογραφίας ο Άγγελος Ζυμάρας στοχεύει να επικοινωνήσει στους μαθητές και στο κοινό την ιδέα του φίλαθλου πνεύματος και του αθλητισμού ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος.

    Η Άννα Ντουντουνάκη σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα
    Η Άννα Ντουντουνάκη σε φωτογραφία του Άγγελου Ζυμάρα

    Ταυτόχρονα, στην σημερινή ταραγμένη εποχή σε διεθνές επίπεδο, η έκθεση υπενθυμίζει τη σημασία της επιμονής στο ολυμπιακό ιδεώδες και στην προώθηση μιας κουλτούρας ειρήνης, βασισμένης στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Η έκθεση «Defying Gravity» τελεί υπό την αιγίδα της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας και του Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Ο φωτογράφος Άγγελος Ζυμάρας
    Ο φωτογράφος Άγγελος Ζυμάρας

    Info
    Ελληνογερμανική Αγωγή: Οδός Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη Αττικής, τηλ. 210-8176700
    ΄Εκθεση: Άγγελος Ζυμάρας «Defying Gravity»
    Διάρκεια: Ως τις 23 Απριλίου

     



    ΣΧΟΛΙΑ