• Πολιτισμός

    Η καταγραφή του εφήμερου έργο τέχνης: Έκθεση της Ιωάννας Πλέσσα

    Η εικαστικός Ιωάννα Πλέσσα


    Μπορούν να διατηρηθούν τα πράγματα αναλλοίωτα μέσα στο χρόνο;

    Η ζωή έχει δείξει πως όχι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι δεν προσπαθούν γι΄αυτό ή, τουλάχιστον, για την διερεύνηση μιας τέτοιας πιθανότητας. Ιδίως αν γίνεται μέσα από την τέχνη, όπως τα έργα της Ιωάννας Πλέσσα, που, με τον τίτλο «Εξαΰλωση», παρουσιάζονται από σήμερα στον κήπο του Κέντρου Τεχνών του δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας.

    «Είναι μια προσπάθεια για τη διατήρηση των πραγμάτων και καταστάσεων που θα θέλαμε να μείνουν αναλλοίωτα και, ταυτόχρονα, υποδηλώνεται η δυσκολία διατήρησής τους», λέει η Ιωάννα Πλέσσα, εικαστικός, σκηνογράφος και ενδυματολόγος, που το έργο της -γλυπτική, ζωγραφική, φωτογραφία και βίντεο- έχει παρουσιαστεί εντός και εκτός Ελλάδας.

    Η Ιωάννα Πλέσσα

    Και η «Εξαΰλωση» περιλαμβάνει γλυπτικές εγκαταστάσεις, video-τεκμήρια των έργων και μία performance καθώς, όπως προσθέτει η ίδια: «Η καταγραφή ενός εφήμερου έργου το καθιστά πλέον αιωνίως παρόν στη στιγμή του, χωρίς να χαθεί. Ο χρόνος κατασκευής του έργου γίνεται το έργο. Το έργο είναι το «πριν» και το «μετά», που, πολλές φορές, είναι πιο δυνατά από το ίδιο το έργο, που είχαμε αρχικά υπ΄όψιν να παρουσιάσουμε».

    Έργο της Ιωάννας Πλέσσα

    Απόφοιτος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με την πτυχιακή της εργασία πάνω στη γλυπτική, με τίτλο «veil of truth» και με συμμετοχές στο Athens Video Art Festival και στο «Digital Big Screen Festival» στη Σλοβενία, η Πλέσσα έχει δουλέψει επίσης κοντά στον Δημήτρη Παπαϊωάννου, αλλά και στο θέατρο, με δημιουργούς όπως οι Ευριπίδης Λασκαρίδης, Άγγελος Μέντης, Ιώ Βουλγαράκη, Αργύρης Ξάφης κ.ά.

    Έργο της Ιωάννας Πλέσσα

    Η «Εξαΰλωση» είναι η πρώτη ατομική της έκθεση και διοργανώνεται από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων.

    Info

    Kέντρο Τεχνών δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας – Πάρκο Ελευθερίας
    Ιωάννας Πλέσσα «Εξαΰλωση»
    Διάρκεια: 8-22 Ιουλίου

    Έργο της Ιωάννας Πλέσσα



    ΣΧΟΛΙΑ