• Πολιτισμός

    Η Κασσάνδρα και ο Λύκος στο ΚΠΙΣΝ: Κεχαγιόγλου και Ρίζου, μητέρα και κόρη

    Ελίνα Ρίζου


    Δύο διακεκριμένες ερμηνεύτριες, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Ελίνα Ρίζου υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καραντζά ερμηνεύουν αποσπάσματα από το μυθιστόρημα της Μαργαρίτας Καραπάνου Η Κασσάνδρα και ο Λύκος την Κυριακή 17 Μαΐου σε ζωντανή μετάδοση από τον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), χωρίς την παρουσία κοινού. 

    Η πρώτη διασκευή του Η Κασσάνδρα και ο Λύκος (εκδ. Καστανιώτη 2004)παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία τον Οκτώβριο του 2019, στο πλαίσιο των Παραβάσεων του ΚΠΙΣΝ.

    Η σημαντική ηθοποιός Μαρία Κεχαγιόγλου

    Στο αλλόκοτο και ανά στιγμές ζοφερό πρωτόλειο μυθιστόρημά της, η Μαργαρίτα Καραπάνου επιχειρεί μία καταβύθιση στην παιδική ηλικία και την επώδυνη διαδρομή προς την ενηλικίωση. Στον εσωτερικό κόσμο της αινιγματικής τετράχρονης Κασσάνδρας, που αποτυπώνει η πρωτοπρόσωπη αφήγηση, ο ρεαλισμός συνεργεί αριστοτεχνικά με το φανταστικό, έτσι ώστε ο αναγνώστης να αναρωτιέται αν αυτό που διαβάζει συμβαίνει αληθινά ή όχι. 

    Η Κασσάνδρα γράφει γράμματα στη μητέρα της και ο αναγνώστης γίνεται συνένοχος του αιτήματός της για αγάπη και επικοινωνία στο πλαίσιο της πολύπλοκης σχέσης μητέρας και παιδιού.

    Μια μέρα η μαμά μου η Κασσάνδρα, μου έφερε μια κούκλα για να μου την κάνει δώρο. Ήτανε μεγάλη και για μαλλιά είχε κίτρινους σπάγκους.
    Την κοίμισα στο κουτί της αφού πρώτα της έκοψα τα πόδια και τα χέρια για να χωράει. Αργότερα της έκοψα και το κεφάλι για να μην είναι βαριά. Τώρα την αγαπώ πολύ.

    Δύο σημαντικές ηθοποιοί διαφορετικών γενεών, η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Ελίνα Ρίζου, αναλαμβάνουν τις φωνές της μητέρας και της κόρης περνώντας διαρκώς και από τους δυο ρόλους, σε μια απόπειρα να προσεγγίσουν ακόμη μία φορά τη θεμελιώδη σχέση στην ψυχική δόμηση του εαυτού. 

    Πληροφορίες:

    Το ΚΠΙΣΝ ευχαριστεί θερμά τις Εκδόσεις Καστανιώτη για τη χρήση του μυθιστορήματος για την παράσταση και για τη διαδικτυακή μετάδοση.

    Παρακολουθήστε τις Παραβάσεις ζωντανά στο snfcc.org/karapanou, καθώς και στη σελίδα του ΚΠΙΣΝ στο Facebook @SNFCC την Κυριακή 17/05 στις 20.30.



    ΣΧΟΛΙΑ