• Πολιτισμός

  Το Ίδρυμα Ωνάση οργανώνεται διαδικτυακά, με άφθονη κουλτούρα

  • NewsRoom


  Με μότο «η απόσταση μας ενώνει» (We stay close, not closed), το Ίδρυμα Ωνάση από σήμερα στις 19:00 εγκαινιάζει ψηφιακό κανάλι διαχέοντας στο κοινό του στην Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και το Λος Άντζελες άφθονες πολιτιστικές επιλογές υψηλού επιπέδου.

  «Μένουμε σπίτι. Αλλά επιμένουμε να βγαίνουμε έξω»: Κάθε Παρασκευή στις 19:00 το Ίδρυμα θα εμπλουτίζει το κανάλι του στο YouTube με νέο υλικό από sold-out παραστάσεις, podcasts, εκπαιδευτικά προγράμματα, virtual κινηματογραφικές πρεμιέρες, online μαθήματα, secret συναυλίες.

  Βεβαίως, η θέαση προσφέρεται χωρίς αντίτιμο ή χρονικό περιορισμό.

  #On Stage

  Με το On Stage (ή επί σκηνής), το Ίδρυμα Ωνάση επαναφέρει στο προσκήνιο πολυσυζητημένες παραστάσεις και συναυλίες. Μέσα από το αναθησαύρισμα των δέκα χρόνων λειτουργίας της Στέγης, αλλά και υλικό από το Onassis USA στη Νέα Υόρκη που δεν έχει παρουσιαστεί στο ελληνικό κοινό, η νέα ψηφιακή πλατφόρμα του Ιδρύματος Ωνάση ανεβάζει εκ νέου στη σκηνή θρυλικές παραστάσεις θεάτρου και χορού, καθώς και συναυλίες.

  #Onassis Encounters

  Καλλιτέχνες, συγγραφείς, επιστήμονες, άνθρωποι που επηρέασαν τη σύγχρονη πραγματικότητα. Κάθε βίντεο προβάλλει μια μοναδική συνάντηση, που δίνει τροφή για σκέψη για το σήμερα, το χθες και το αύριο.

  #Future in Common

  Ένα πρόγραμμα στην κόψη του ξυραφιού, που προσφέρει υλικό με θεματολογία όλα όσα απασχολούν την κοινωνία. Εκεί όπου η τέχνη συναντά την περιβαλλοντική κρίση, όπου η μόδα διασταυρώνεται με ιδέες και έναν τρισδιάστατο, ψηφιακά σχεδιασμένο κόσμο.

  #Onassis Cinema

  Το curated πρόγραμμα “Cinema” περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες δημιουργών που τολμούν, πειραματίζονται και επαναπροσδιορίζουν την έννοια του κινηματογράφου. Υβριδικά ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους, δυνατές ιστορίες (ανάμεσά τους και νέες ταινίες που συστήνονται για πρώτη φορά στο κοινό) κάνοντας virtual πρεμιέρα στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση.

  Από σήμερα 3 Απριλίου προβάλλονται οι θεατρικές παραστάσεις Κοκκινοσκουφίτσα, Το πρώτο αίμα σε κείμενο και σκηνοθεσία Λένας Κιτσοπούλου (2014), Βάκχες του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη  (2018), Onassis Youth Festival (2019), η παράσταση χορού Kireru των πάντα τολμηρών χορογράφων RootlessRoot (2012).

  Στις 10 Απριλίου θα προβληθεί αφιέρωμα στον Ευθύμη Φιλίππου με τις δύο παραστάσεις της Στέγης σε κείμενά του: Aίματα σε σκηνοθεσία της Αργυρώς Χιώτη και των Vasistas (2014) και Ρομπ/Rob σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά (2018).

  Επιπλέον, το Antigone in Ferguson που παρουσιάστηκε στο Onassis USA στη Νέα Υόρκη με διάσημους αμερικανούς ηθοποιούς με συνοδεία χορωδίας (2016), την παράσταση χορού Cementary από την Πατρίσια Απέργη και την ομάδα χορού Αερίτες (2017).

  Ως προς τη μουσική, θα αφήσουν τους ήχους του secret concert του Μπλέιν Ρέινινγκερ (Blaine Reininger) στη Μικρή Σκηνή της Στέγης (2018) να συναρπάσουν το κοινό με το Tuned City που πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Μεσσήνη (2018) ενώ την επόμενη βδομάδα θα παρουσιαστεί το Klangforum Wien με το Happiness Machine (2019) από τη Στέγη. Επίσης, η Λένα Κιτσοπούλου όπως δεν την έχει ξαναδεί το ελληνικό κοινό: θα τραγουδάει Rebetika: The Blues of Greece από το Joe’s Pub στο Μανχάταν (2019).

  Θα κυκλοφορήσουν οι συζητήσεις με τις Guerilla Girls (2017), τον Δημήτρη Νανόπουλο  (2016), τον Paul Giamatti και τη Vanessa Grigoriadis (2015) και από τις 10 Απριλίου η συζήτηση με τον σπουδαίο σκηνοθέτη Werner Herzog (2019), τη μαθηματικό Χριστίνα Καραφυλλιά (2020) και το podcast του Daniel Mendelsohn (2015).

  Για όσους αποζητούν επιμόρφωση, θα κοινοποιηθούν διαλέξεις σχετικές με το αρχείο Καβάφη, τη βιωσιμότητα στη μόδα, το ρόλο της τεχνολογίας για μια διάφανη αλυσίδα εφοδιασμού, ακόμη και τη διάλεξη της καθηγήτριας Ελένης Κουρμαντζή για το πόσο επίκαιρη παραμένει η «Ελληνική Νομαρχία».

   

  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Από 3 Απριλίου

  ΘΕΑΤΡΟ

  Λένα Κιτσοπούλου, Κοκκινοσκουφίτσα, Το πρώτο αίμα (2014)

  Άρης Μπινιάρης, Βάκχες του Ευριπίδη (2018)

  Onassis Youth Festival (2019)

  ΧΟΡΟΣ

  RootlessRoot, Kireru(2012)

  ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  Crafting The Future Α΄μέρος (2019)

  ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

  Guerilla Girls (2017)

  Daniel Mendelsohn, Narcissus Now Festival USA, Podcast (2015)

  Narcissus & Acting με τον Paul Giamatti και τη Vanessa Grigoriadis (2015)

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Δημήτρης Νανόπουλος, Από τον Διαφωτισμό στον Διαφωτονισμό (2016)

  Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεση Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Α’ Μέρος Α’ μέρος (2019)

  ΜΟΥΣΙΚΗ

  Tuned City – Αρχαία Μεσσήνη (2018)

  Blaine Reininger secret concert (2018)

   

  Από 10 Απριλίου

  ΘΕΑΤΡΟ

  Αργυρώ Χιώτη, Vasistas, Aίματα του Ευθύμη Φιλίππου (2014)

  Δημήτρης Καραντζάς, Ρομπ/Rob του Ευθύμη Φιλίππου (2018)

  Antigone in Ferguson, Antigone Now Festival, Onassis USA (2016)

  ΧΟΡΟΣ

  Πατρίσια Απέργη, Ομάδα Χορού Αερίτες, Cementary (2017)

  ΜΟΥΣΙΚΗ

  Klangforum Wien, Happiness Machine (2019)

  Λένα Κιτσοπούλου, Rebetika: The Blues of Greece, Onassis USA (2019)

  ΛΕΞΕΙΣ & ΣΚΕΨΕΙΣ

  Werner Herzog (2019)

  Χριστίνα Καραφυλλιά, η υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση που έλυσε δύο άλυτα μαθηματικά προβλήματα

  ΣΥΝΕΔΡΙΟ

  Crafting The Future Β΄μέρος (2019)

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  Ελληνική Νομαρχία, Ήτοι Λόγος περί Ελευθερίας, Παρά Ανονίμου του Έλληνος. Εν Ιταλία.1806  (OK)
  Αρχείο Καβάφη: Οργάνωση και Πολιτική Διάθεση Αρχειακών Πηγών «Μιαν Υδατογραφία Άνευ Υπογραφής» Α’ Μέρος Β’ μέρος (2019)

  Περισσότερες πληροφορίες στο www.onassis.org 

     ΣΧΟΛΙΑ