• Πολιτισμός

    Η Εθνική Λυρική Σκηνή για τα 200 χρόνια και το πρόγραμμα του ’21

    Ακόμη και η Αμπράμοβιτς θα τιμήσει την ΕΛΣ


    Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει μεγάλης κλίμακας επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

    Διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες συμπράττουν με τα σύνολα της ΕΛΣ σε νέες παραγωγές όπερας, μπαλέτου, μουσικού θεάτρου, συναυλίες, επιχειρώντας να θέσουν ερωτήματα  σχετικά με το ιστορικό γεγονός. Συγκαταλέγεται στην ιστορία των επαναστάσεων που οδήγησαν στη δημιουργία του σύγχρονου έθνους κράτους, όπως συνέβη με τη γαλλική επανάσταση και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας στην Αμερική.

    Σπουδαία έργα του ρεπερτορίου της όπερας, όπως ο Αντρέα Σενιέ του Τζορντάνο, οι Γάμοι του Φίγκαρο του Μότσαρτ, η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ από τον Σοστακόβιτς, η Τόσκα του Πουτσίνι, όπερες της Επτανησιακής Σχολής όπως η Δέσπω και η Κυρά Φροσύνη του Καρρέρ, η μπαρόκ όπερα του Βιβάλντι Ο θρίαμβος της Ιουδίθ, οι Ελληνικοί χοροί του Σκαλκώτα και ο Ζορμπάς του Θεοδωράκη από το Μπαλέτο της ΕΛΣ.

    Επίσης, η Συμφωνία της Λεβεντιάς του Καλομοίρη, έργα κινηματογραφικής μουσικής για την Αμερικανική Επανάσταση και η όπερα για όλη την οικογένεια Τα μαγικά μαξιλάρια συνθέτουν το πολυδιάστατο επετειακό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος, στο Ηρώδειο αλλά και σε ασυνήθιστους χώρους όπως το προαύλιο της Μητρόπολης Αθηνών μεταξύ άλλων.

    Στο πλαίσιο της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης, η ΕΛΣ οργανώνει ρετροσπεκτίβα σε κορυφαίους Έλληνες συνθέτες διαφορετικών σχολών και ιδιωμάτων. Θα παρουσιαστούν σπουδαία έργα των Μανώλη Καλομοίρη, Παύλου Καρρέρ, Νίκου Σκαλκώτα, αλλά και νεότερων, όπως, μεταξύ άλλων, των Καλλιόπης Τσουπάκη, Γιώργου Δούση, Νίκου Ξυδάκη, Μάρθας Μαυροειδή, Γιώργου Τσοντάκη, Αλέξανδρου Μούζα, Δήμητρας Τρυπάνη.

    Από το 2021 και για τα επόμενα τρία χρόνια η Εθνική Λυρική Σκηνή θα τιμήσει το έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

    Στο πλαίσιο του τριετούς κύκλου Μίκης Θεοδωράκης, θα παρουσιαστούν στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος τα έργα Άξιον Εστί, Ζορμπάς, η Δεύτερη συμφωνία, Το τραγούδι της Γης, η συναυλία Τραγούδια του Αγώνα. Στην Εναλλακτική Σκηνή οι κύκλοι τραγουδιών Ασίκικο Πουλάκη και Τραγούδια για παιδάκια και παιδιά.

    Ο κύκλος θα συμπληρωθεί το 2021 με την παρουσίαση έργων Θεοδωράκη στα επόμενα διαδικτυακά φεστιβάλ, αλλά και από την ΕΡΤ, η οποία θα προβάλει τη συναυλία των έργων Διόνυσος και Επιτάφιος που βιντεοσκοπήθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο στην Εναλλακτική σκηνή.

    Παράλληλα με το επετειακό πρόγραμμα, νέες, φιλόδοξες παραγωγές που ανεστάλησαν λόγω της πανδημίας έρχονται να συναντήσουν το κοινό τους μέσα στο 2021, αλλά και ρεσιτάλ κορυφαίων ερμηνευτών, αναβιώσεις παλαιότερων παραγωγών και σημαντικές συμπαραγωγές συμπληρώνουν το νέο πρόγραμμα της ΕΛΣ, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος και στο Ηρώδειο.

    Οι παραγωγές αυτές υλοποιούνται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)  για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

    Η Έμμα Στόουν

    Η δεύτερη ανάθεση του πρότζεκτ The Artist on the Composer της ΕΛΣ και του ΝΕΟΝ φέρνει τη νέα δημιουργία του Γιώργου Λάνθιμου.

    Η Μαρίνα Αμπράμοβιτς παρουσιάζει το γνωστό της έργο Επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας, το Μπαλέτο της ΕΛΣ εκτελεί τον κλασικό Δον Κιχώτη σε νέα παραγωγή, ενώ ο εκσυγχρονισμένος Ριγολέττος του Βέρντι θα ανέβει στο Ηρώδειο.

    Ο κορυφαίος τενόρος της εποχής μας Γιόνας Κάουφμαν θα παρουσιάσει γκαλά όπερας στο Ηρώδειο.Η διάσημη σοπράνο Σόνια Γιόντσεβα ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ΕΛΣ για ένα μοναδικό ρεσιτάλ στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος.

    Οι αρχιμουσικοί Βασίλης Χριστόπουλος, Στάθης Σούλης, Μάρκελλος Χρυσικόπουλος, Φιλίπ Ωγκέν, το σπουδαίο μπαρόκ σύνολο Il Pomo d’Oro, οι σκηνοθέτες Φανί Αρντάν, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Γιώργος Λάνθιμος, Γιώργος Νανούρης, Θάνος Παπακωνσταντίνου, Νατάσα Τριανταφύλλη, οι χορογράφοι Πατρίσια Απέργη, Λίντα Καπετανέα, Τιάγκο Μπορντίν, Κωνσταντίνος Ρήγος, οι σκηνογράφοι και ενδυματολόγοι Μιλένα Κανονέρο, Μαίρη Κατράντζου, Εύα Μανιδάκη, Άγγελος Μέντης, Ρικκάρντο Τίσι, οι μονωδοί Μαρία Αγκρέστα, Μαρσέλο Άλβαρες, Ραμόν Βάργκας, Εύα-Μαρία Βέστμπρουκ, Σόνια Γιόντσεβα, Ντελφίν Γκαλού, Γιόνας Κάουφμαν, Κριστίνε Οπολάις, Τζωρζ Πετεάν, Μάθιου Πολενζάνι, Εκατερίνα Σιούρινα, η εικαστικός και περφόρμερ Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο συγγραφέας Ευγένιος Τριβιζάς, οι ηθοποιοί Νταμιάν Μποννάρ, Ουίλλεμ Νταφόε, Έμμα Στόουν, ο συνθέτης Γιώργος Δούσης θα συμπράξουν με την ΕΛΣ για τη δημιουργία του προγράμματος του 2021.

    Παρά την αβεβαιότητα της πανδημίας, η ΕΛΣ θα πραγματοποιήσει το πρόγραμμά της είτε με την παρουσία κοινού είτε σε βιντεοσκόπηση από την GNO TV.

    Αναβίωση της Όπερας

    Η αναβίωση του Αντρέα Σενιέ από τον Ουμπέρτο Τζορντάνο.

    Η ζωή του διάσημου Γάλλου ποιητή Αντρέ Σενιέ (1762-1794) αποτέλεσε το θέμα της επιτυχημένης όπερας του Ουμπέρτο Τζορντάνο (σε λιμπρέτο του Λουίτζι Ίλλικα) και τη σχολή του βερισμού. Παρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου στις 28 Μαρτίου 1896, έναν αιώνα μετά τη Γαλλική Επανάσταση (περίοδο δράσης του έργου). Οι ιδέες της επηρέασαν καθοριστικά τις εξελίξεις στον ελληνικό χώρο πριν από την Επανάσταση του 1821­.

    Τον φερώνυμο ήρωα, ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Γάλλο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα, αρχικά τον συναντάμε το 1789 στους αριστοκρατικούς κύκλους του Παρισιού να υποστηρίζει την Επανάσταση και να συντάσσεται με τον Ζεράρ στο επαναστατικό κίνημα. Ο Ζεράρ (ρόλος βασισμένος εν μέρει στον ήρωα της Γαλλικής Επανάστασης Ζαν Λαμπέρ Ταγέν) από υπηρέτης των αριστοκρατών γίνεται ηγετική φιγούρα των Sans-cullotes (των Αβράκωτων, οι οποίοι ονομάστηκαν έτσι επειδή, σε αντίθεση με τους αριστοκράτες, που φορούσαν βράκες, αυτοί φορούσαν παντελόνια), των ανθρώπων των χαμηλών στρωμάτων της αστικής τάξης που συμμετείχαν ενεργά στον πολιτικό στίβο της Επανάστασης. Ωστόσο, ο έρωτας για την ίδια γυναίκα μετατρέπει τη φιλία των δύο ανδρών σε αντιζηλία. Τρία χρόνια αργότερα, όταν ο Σενιέ συλλαμβάνεται ως συνωμότης κατά της Επανάστασης επειδή άσκησε κριτική στις ακρότητες της Τρομοκρατίας, ο Ζεράρ θα συντάξει την καταδίκη του. Αν και αργότερα ο Ζεράρ, συνειδητοποιώντας το λάθος του, θα προσπαθήσει να ελευθερώσει τον ποιητή, η προσπάθειά του θα αποβεί μάταιη και ο Σενιέ θα οδηγηθεί στην γκιλοτίνα.

    Ο Τζορντάνο μέσα από τη μουσική του αναδεικνύει, πέρα από το ερωτικό στοιχείο και τα πάθη των ηρώων, τη σύγκρουση των αντίπαλων κοινωνικών ομάδων μέσα στο χρονικό πλαίσιο και την ατμόσφαιρα της Γαλλικής Επανάστασης.

    Οι αρχές που διακύρηξε η Γαλλική Επανάσταση (Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη, όπως τις), συνδυάζονται με το έντονο ερωτικό και δραματικό στοιχείο. Αναδεικνύονται σε υπερθετικό βαθμό μέσα από τη γοητευτική μουσική του Τζορντάνο.

    Μέγας Δωρητής ΕΛΣ & Δωρητής επετειακού προγράμματος 2021 Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Χορηγός παράστασης Mytilineos.

    Πληροφορίες:

    Στις 28, 31 Ιανουαρίου 2021.

    Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, οι ημερομηνίες παραστάσεων αναφέρονται στη βιντεοσκόπηση της παραγωγής με στόχο την προβολή της στην GNO TV. Στην περίπτωση που τα μέτρα αρθούν έως το τέλος Ιανουαρίου, θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες παραστάσεων με παρουσία κοινού στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής – ΚΠΙΣΝ.

    Η παραγωγή υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)  για τη δημιουργία του επετειακού προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

    Μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν
    Σκηνοθεσία – Σκηνικά – Κοστούμια Νίκος Πετρόπουλος
    Αναβίωση σκηνοθεσίας Ίων Κεσούλης
    Χορογραφία Φάουστα Ματσουκκέλλι
    Αναβίωση χορογραφίας – Κινησιολογία Στράτος Παπανούσης
    Αναβίωση φωτισμών Χρήστος Τζιόγκας
    Διεύθυνση χορωδίας Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
    Αντρέα Σενιέ Μαρσέλο Άλβαρες
    Κάρλο Ζεράρ Δημήτρης Πλατανιάς
    Mανταλένα του Κουανύ Μαρία Αγκρέστα
    Μπέρσι Μαρισία Παπαλεξίου
    Η Κόμησσα του Κουανύ Ινές Ζήκου
    Μαντελόν Τζούλια Σουγλάκου
    Ρουσέ Γιάννης Γιαννίσης
    Πιέτρο Φλεβίλ Βαγγέλης Μανιάτης
    Φουκιέ-Τενβίλ Γιώργος Ματθαιακάκης
    Ματιέ Κωστής Ρασιδάκις
    Ένας «απίστευτος» Χρήστος Κεχρής
    Ο Αβάς Νίκος Στεφάνου
    Σμιτ Βαγγέλης Μανιάτης
    Ο οικονόμος Μαρίνος Ταρνανάς
    Ντυμά Κώστας Μαυρογένης
    Με την Ορχήστρα & τη Χορωδία της ΕΛΣ

     



    ΣΧΟΛΙΑ