F

Πολιτισμός

Γιατί να πάμε στο Μεταξουργείο στην αίθουσα τέχνης της Ρεβέκκας Καμχή;

Ρεβέκκα Καμχή

Ρεβέκκα Καμχή


Το ραντεβού ήταν προγραμματισμένο για το μεσημέρι της Τρίτης στο Μεταξουργείο. Η αίθουσα τέχνης της Ρεβέκκας Καμχή, ηλιόλουστη και φιλόξενη, μοιάζει να έχει σταματήσει τον χρόνο. Λευκοί τοίχοι, φως από παντού, παράθυρα στον κόσμο, τέχνη, περισσότερη τέχνη, που λειτουργεί θεραπευτικά. Σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Κόκκινη πεταλούδα. Η μπλε κυρία. Κόκκινα μάτια. Η γυναίκα του Μινώταυρου. Τέσσερις ιστορίες. Το φάντασμα της ευτυχίας. Αυτοί είναι οι τίτλοι ορισμένων έργων που κρύβουν μέσα τους αναμνήσεις από την παιδική μας ηλικίας, μαζί με όνειρα και εφιάλτες, φως και σκοτάδι, ταξίδι και προσμονή.

Η Ρεβέκκα Καμχή ξέρει να ξεχωρίζει και να επενδύει σε καλλιτέχνες που έχουν να αφηγηθούν ιστορίες, στο σήμερα, στο χθες, το μετά. Κάπως έτσι κάλεσε τους δημοσιογράφους για να παρουσιάσει την καινούργια δουλειά του Αλέξανδρου Γεωργίου, που έχει ταξιδέψει παντού, συστήθηκε για πρώτη φορά σαν φωτογράφος, και τώρα μας προτείνει να αποκρυπτογραφήσουμε εικόνες μέσα στις εικόνες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Πρίγκιπας με μπλε κορώνα συναντά την οικογένεια στο σώμα του» (που θυμίζει παραμύθι) είναι σήμερα στις 5 το απόγευμα. Φανταστείτε ζωγραφικά έργα και σχέδια, για την ακρίβεια, έργα με λάδι σε καμβά και σχέδια, τα οποία, ο καλλιτέχνης δημιούργησε ζωγραφίζοντας με λάδια και μαρκαδόρους στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Επεμβαίνοντας ξανά και ξανά, όπως θα μας εξηγήσει, καταστρέφοντας, αποδομώντας, ξαναδουλεύοντας πάνω σε έργα που είχαν μείνει στο ατελιέ περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για μια επιπλέον ανάγνωση…

Πρωταγωνιστές, αινιγματικά, τρυφερά, μυστήρια, μαγικά, χαρούμενα, θλιμμένα πλάσματα, ανθρωπόμορφα και μη, που έρχονται από τον χώρο του ασυνείδητου σε έναν πολύχρωμο κόσμο. Και ο πρίγκηπας; Είναι παιδί. Η κορώνα του; Μπλε. Ποιον συναντά στο σώμα του; Την οικογένεια, «κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε ένα όνειρο.»

Ο Αλέξανδρος Γεωργίου, απόφοιτος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του School of Visual Arts της Νέας Υόρκης, είναι γνωστός κυρίως για τα ταξιδιωτικά του έργα, από την Ινδία και το Ιράν, καθώς όταν ταξιδεύει, φτιάχνει χειροποίητες κάρτες κι επιζωγραφίζει ασπρόμαυρες φωτοτυπίες φωτογραφιών του από τα μέρη που έχει πάει. Φωτογραφίες που στέλνει συνέχεια σε γνωστούς και αγνώστους για μια διαδραστική συνομιλία με τον χρόνο.

Η τέχνη έχει αυτή τη δύναμη. Να σε συγκινήσει, να σε ανεβάσει, να σε προβληματίσει, να σε θεραπεύσει, να σε θυμώσει, να σε ξυπνήσει… Για τον ίδιο, σημασία έχει πως το ευτελές περικλείει κομμάτια υψηλής ευαισθησίας και συγκίνησης μέσα από πολυδιάστατα έργα που φωτίζουν λεπτομέρειες της ζωής σαν ένα εργαλείο αποκρυπτογράφησης καταστάσεων για τη διαφύλαξη συναισθημάτων αγάπης και ευτυχίας. «The Crown», αυτή τη φορά σε μπλε απόχρωση, τώρα και στο Μεταξουργείο…

Η έκθεση στην αίθουσα τέχνης Ρεβέκκα Καμχή (Λεωνίδου 9, Μεταξουργείο), θα συνεχιστεί μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου του 2022.

Ρεβέκκα Καμχή

Διαβάστε επίσης:

Ελένη Μαρτίνου και Ρεβέκκα Καμχή «ανοίγονται» με αφορμή το L’appartement du collectionneur

Θραύσματα από τον Παρθενώνα παραχωρούνται στο Μουσείο Ακρόπολης

Υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών οι Βρετανοί – Μητσοτάκης: Είναι ώρα να κάνουμε το σωστόΣΧΟΛΙΑ