• Πολιτισμός

    Γιάννης Τζώρτζης: Ο πολυσχιδής νομικός και φωτογράφος της φύσης

    Γιάννης Τζώρτζης: Ο πολυσχιδής νομικός και φωτογράφος της φύσης

    Γιάννης Τζώρτζης: Ο πολυσχιδής νομικός και φωτογράφος της φύσης


    Ο πολυσχιδής Γιάννης Τζώρτζης, νομικός, ακτιβιστής, μέλος ΔΣ στο Ίδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, πρόεδρος της Green Project, διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος της φύσης, φιλοξενείται στην Αγγελική Αντωνοπούλου.

    Στην ομώνυμη, γνωστή γκαλερί της, η έκθεση NATURA TRANSITA ή αλλιώς η ΦΥΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ εξετάζει με φιλοσοφικό αλλά και ελαφρώς ειρωνικό τρόπο, το πώς η πανδημία τροποποίησε ριζικά τη σχέση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον του.

    Ο άνθρωπος δυσκολεύτηκε να ανασχέσει την αέναη ροή που διαμορφώνει το πλαίσιο της ύπαρξής
    του. Η αλαζονική ψευδαίσθηση μιας βολικής “σταθερότητας” που συνδεόταν με την υποτιθέμενη “υπεροχή” του ανθρώπινου είδους, κατέρρευσε με πάταγο.

    Και όμως, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Φύσης που βρίσκεται σε διαρκή μετάβαση.

    Η φύση θα συνεχίζει τη μετάβασή της

    Όπως σημείωσε ο φυσικός, επίσης φωτογράφος, συγγραφέας και επιμελητής του MOMus/ΜΦΘ Ηρακλής Παπαϊωάννου: «Ποτέ ο κόσμος δεν ένοιωσε ίσως πως διαθέτει τόσο αξεδιάλυτα κοινή μοίρα όσο σ’ αυτό το κράτημα διαρκείας της ανάσας που διαπέρασε οριζόντια την ανθρωπότητα».

    Και όπως συπληρώνουν οι διοργανωτές, «ποτέ η περιβαλλοντική φωτογραφία δεν αξιοποιήθηκε με μεγαλύτερη ευαισθησία και με πιο αδιάσειστη τεκμηρίωση για να αποδώσει ακριβώς αυτό».

    Η έκθεση φωτογραφίας του Γιάννη Τζώρτζη «πέρα από την ατέρμονη βιωματική περιπλάνησή του στον ωκεανό της ατομικής ευθύνης και της αυθεντικής καλλιτεχνικής έκφρασης, αποτελεί αγωνιώδες κάλεσμα συλλογικής συνειδητοποίησης του πόσο πολύ εξαρτόμαστε (ακόμη) τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενεές από τις επιλογές μας. Η Φύση ούτως ή άλλως θα συνεχίσει τη μετάβαση και χωρίς εμάς».

    Στην Κένυα

    Ο πιονιέρος της περιβαλλοντικής φωτογραφίας

    Ο Γιάννης Τζώρτζης συμπεριλαμβάνεται ως μέλος στη βασιλική ακαδημία φωτογραφίας της Μεγάλης Βρετανίας Royal Photographic Society of Great Britain (RPS). Γύρισε τον κόσμο με τη μη κυβερντητική οργάνωση Green Project όπου προεδρεύει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO. Στόχος της η αφύπνιση της κοινωνικής συνείδησης μέσω της περιβαλλοντικής φωτογραφίας και των “πράσινων φωτογραφικών οδοιπορικών”.

    Το έργο του έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως Best Practice in the Annual Report of National

    Commissions for UNESCO of 2014.

    Συμμετείχε σε πέντε πράσινα φωτογραφικά οδοιπορικά σε 5 ηπείρους (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Νότια Αμερική και Αυστραλία). Επίσης σε δύο θαλάσσιους περίπλους (Ιόνιο). Διένυσε συνολικά 92.760 χλμ. και 1329 ναυτικά μίλια σε 52 χώρες, με δύο υβριδικά οχήματα, ένα αυτοκίνητο υποστήριξης, δύο αυτοκίνητα χαμηλού κυβισμού, ένα αυτοκίνητο με αέριο, δύο αυτοκινούμενα οχήματα με φωτοβολταϊκά πάνελς, ένα ιστιοπλοϊκό και διάφορα μέσα μαζικής μεταφοράς.

    Πρόκειται για πολυβραβευμένο πιονιέρο στο είδος της περιβαλλοντικής φωτογραφίας:

    Έχει αποσπάσει το “First Prize in Arts” στο “Public Book Awards 2015”, το “Πρώτο Βραβείο” του “International Photo Competition 2014” του Energy Community της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βιέννη, Αυστρία, το “Μεγάλο Βραβείο Διεθνούς Συμμετοχής” του “Festival de l’ Image Environnementale 2010” στο Παρίσι, Γαλλία. Το τρίτο βραβείο των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή “Third Award for the Clean Development Mechanism” στο “United Nations Framework Convention on Climate Change 2010” στο Κανκούν, στο Μεξικό.

    Το 2018, το ντοκιμαντέρ “SUDAMERICA”, παραγωγής της ΜΚΟ Green Project, διακρίθηκε στο “4ο Αφιέρωμα στο Ελληνικό Ντοκιμαντέρ της Αθήνας”. Συνδιοργανώθηκε από την “Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ” και το “Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης”. Το 2019 κέρδισε το ειδικό βραβείο “El Rey: Espíritu de España” στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαρκελώνεης “Barcelona International Film Festival”.

    Ο πολυσχιδής Ιωάννης Τζώρτζης

    Γεννήθηκε στον Άγιο Νικόλαο. Σπούδασε νομικά, πολιτιστική διαχείριση και φωτογραφία στην Ελλάδα, την Αγγλία, και το Βέλγιο. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών. Έχει ανακηρυχθεί διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

    Κατέχει τα περίζηλα πτυχία LLM του London School of Economics and Political Science, DEA του Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, MA του Παντείου Πανεπιστημίου, και Certificate on Regulation of Energy Utilities του European University Institute της Φλωρεντίας.

    Λειτουργεί ως δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και συνεργάτης λέκτορας της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης, με εξειδίκευση στο Δίκαιο της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, καθώς και στο Δίκαιο των Δημοσίων Συμβάσεων.

    Είναι εκπρόσωπος της “Ένωσης Εμμίσθων Δικηγόρων Ελλάδος” στην “European Company Lawyers Association (ECLA)”.

    Έχει διατελέσει επί σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων LSE.

    Μονογραφίες και επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στην Ελληνική και την Αγγλική γλώσσα.

    Όπως διαπίστωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λίλιαν Βουδούρη Γιάννης Παλαιοκρασσάς κατά το χρίσμα του Γιάννη Τζώρτζη ως ισόβιο μέλος ΔΣ: «Πιστεύουμε ότι η εκλογή σας θα συμβάλει πολύ θετικά στην προώθηση του κοινωφελούς έργου του Ιδρύματος, γιατί γνωρίζουμε το ενδιαφέρον σας για τα κοινά».

    Πληροφορίες

    Γκαλερί Αντωνοπούλου

    Αριστοφάνους 20

    105 54 Ψυρρή – Αθήνα
    τηλ.: +30 210 3214994

    Ωράριο λειτουργίας: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 14:00 – 20:00 & Σάββατο 12:00 – 16:00

    Διαβάστε επίσης: Αλεξία Αντσακλή Βαρδινογιάννη: Πώς τίμησε τα 10 χρόνια Artflyer χαρίζοντάς του εκθεσιακό χώρο

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ