• Πολιτισμός

    Ι. Ξενάκης και Ακαδημία στην Αναργύρειο και Κοργιαλένειο Σχολή Σπετσών

    Ιάνης Ξενάκης


    Πρώτη φορά φέτος φιλοξενεί Διεθνή Μουσική Ακαδημία η Αναργύρειος και Κοργιαλένειος Σχολή Σπετσών, το πάλαι ποτέ διαμάντι της μέσης εκπαίδευσης στο αρχοντικό νησί του Αργοσαρωνικού. Ας σημειωθεί ότι το 1986 μετασχηματίστηκε σε πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, αθλητικό κέντρο.

    Από τις 6 Ιουλίου, στους πευκόφυτους κήπους της, η πρωτότυπη Ακαδημία θα λειτουργήσει ως εκπαιδευτική πλατφόρμα για νέους μουσικούς ή σπουδαστές μουσικής. Τα εξειδικευμένα σεμινάρια θα παραδίδουν διεθνώς καταξιωμένοι σολίστ.

    Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του Ιδρύματος Αναργύρειου και Κοργιαλένειου Σχολής Σπετσών Πέτρου Πετρακόπουλου θα συμμετέχουν οι εξής:

    Ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης Μάρσιν Χαμπέλα για το τραγούδι, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Τεχνών Βέρνης Μπάρτεκ Νιζιόλ για το βιολί, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μουσικής Γενεύης και Τεχνών Βέρνης Ντενί Σεβερίν για το βιολοντσέλο, η καθηγήτρια στο Ωδείο Αθηνών και στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών Ναταλία Γεράκη για το φλάουτο, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Θεάτρου Ρόστοκ Τζέιμι Γουίλιαμς για το τρομπόνι.

    Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν με βιολί, τρομπόνι, φλάουτο, βιολοντσέλο και φωνητικά. Συμμετοχές από όλο τον κόσμο, έχουν ήδη «κλείσει».

    Η Ακαδημία είχε ανακοινωθεί από πέρυσι, με αφορμή την πανθομολογούμενη επιτυχία της συμφωνικής συναυλίας νέων Sinfonietta Hellenica με τον μαέστρο Γιώργο Γαλάνη και τη σοπράνο Θεανώ Παπαδάκη που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο της Σχολής.

    Οι σπουδαστές της Ακαδημίας θα παρουσιαστούν και ενώπιον κοινού. Ευκταίο παραμένει οι συμμετέχοντας να συμπαρασύρουν και τη νεολαία της τοπικής κοινότητας.

    Εν τω μεταξύ, με αφορμή τη συμπλήρωση είκοσι χρόνων από το θάνατο του διεθνώς αναγνωρισμένου συνθέτη Ιάνη Ξενάκη, διοργανώνεται έκθεση σε συνεργασία με τη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου Οι φίλοι της Μουσικής.

    Ο Ξενάκης στα μαθητικά του χρόνια φοίτησε στην πρότυπη Σχολή (όπως και τα αδέλφια του Ιάσονας και Κοσμάς, μεταξύ πολλών άλλων).

    Η έκθεση τιτλοφορείται χαρακτηριστικά XXX = Xenakis3, ο μουσικός, ο μαθηματικός, ο μηχανικός και συγκεντρώνει ανέκδοτο υλικό και περισσότερα από εβδομήντα εκθέματα.

    Όπως πληροφόρησε πρόσφατα τον Τύπο ο Πέτρος Πετρακόπουλος, θα παρουσιαστούν παρτιτούρες πρώτης έκδοσης (μοναδικές στην Ελλάδα), βιβλία του ίδιου του Ξενάκη, χειρόγραφα νεανικών του έργων, άρθρα, φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, LP δίσκοι 33 στροφών δικοί του και άλλων…

    Την έκθεση επιμελήθηκε η μουσικολόγος Γκαμπριέλα Σπανό (Gabriella Spano) από τη «Μουσική Βιβλιοθήκη Λίλιαν Βουδούρη».

    Πληρορορίες

    Τα σεμινάρια μουσικής θα διαρκέσουν ένα δεκαήμερο



    ΣΧΟΛΙΑ