• Πολιτισμός

    Για 50.000 η τούλινη φούστα των 5 δολαρίων της Κάρι Μπράντσο

    Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με την λευκή τουτού των 50.000 δολαρίων

    Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με την λευκή τουτού των 50.000 δολαρίων


    Μερικά μέτρα τούλι, αγορασμένο από τα πανέρια για πέντε δολάρια μόλις πουλήθηκε για 50.000. Νωρίτερα ωστόσο, το είχε φορέσει σε μορφή φούστας tutu η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, όπως θα θυμούνται όσοι παρακολουθούσαν το «Sex and the City» κι αυτό, όπως φαίνεται, ήταν αρκετό για να εκτινάξει την αξία του.

    Κυριολεκτικά, καθώς ξεπέρασε κατά τέσσερεις φορές την τιμή εκτίμησης, που ούτως ή άλλως ήταν υψηλή, καθώς έφθανε τις 12.000 δολάρια. Η τούλινη φούστα ήταν μέρος της πώλησης εμβληματικών γυναικείων ενδυμάτων της Julien’s Auctions, όπου συγκέντρωσε 24 προσφορές για να αναδειχθεί τελικά, αν μη τι άλλο ως το πιο ακριβό ρούχο μπαλέτου.

    «Νόμιζα ότι η Σάρα Τζέσικα θα μπορούσε να συνδεθεί με αυτήν την τρελή φούστα, λόγω του ότι ήταν χορεύτρια», όπως έχει γράψει στα απομνημονεύματά της η φημισμένη ενδυματολόγος της σειράς Πατρίτσια Φιλντ, στην οποία αποδίδεται και μεγάλο μέρος της επιτυχίας της. Τουλάχιστον όσον αφορά την ανάδειξη της  προσωπικότητας της ηρωίδας.

    Η Φιλντ διαμόρφωσε έτσι, την «ιδιότροπη, περιπετειώδη και απροσδόκητη» φούστα σε λευκό χρώμα σε συνδυασμό με ένα ροζ τοπ, ένα σύνολο με το οποίο η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ θα έγραφε ιστορία στην τηλεόραση και τη μόδα, όταν εμφανιζόταν στους τίτλους έναρξης της τηλεοπτικής σειράς.

    Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με την λευκή τουτού των 50.000 δολαρίων
    Η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ με την λευκή τουτού των 50.000 δολαρίων

    Η ίδια φούστα όμως, τα «έπαιζε» επίσης, στην ταινία «Sex and the City» του 2008, όταν η ηρωίδα Κάρι Μπράντσο τη βγάζει από την ντουλάπα της αλλά παροτρύνεται από τις φίλες της να την κρατήσει.

    «Το «Sex and the City» πυροδότησε πολλές δημοφιλείς τάσεις στο στυλ και αυτή η tutu ήταν σίγουρα μία από τις μεγαλύτερες της εκπομπής. Ήταν η εποχή όπου το street style έγινε υψηλή μόδα», όπως λέει ο Μάρτιν Νόλαν, εκτελεστικός διευθυντής και συνιδρυτής της Julien’s Auctions.

    Χόλιγουντ και πολιτική

    Η τούλινη φούστα όμως, δεν ήταν το μόνο αντικείμενο, που ξεπέρασε τις εκτιμήσεις του στη δημοπρασία. Ένα πρωινό, λευκό φόρεμα του Yves Saint Laurent, που κάποτε ανήκε στην Όντρεϊ Χέπμπορν έφθασε τις 13.000 δολάρια ενώ η εκτίμησή του ήταν από  8.000 ως 10.000 δολάρια. Επίσης ένα φόρεμα με στάμπες από εφημερίδες, που σχεδίασε ο John Galliano για τον Christian Dior πωλήθηκε για 11.700  δολάρια.  Και αυτό το φόρεμα πάντως, είχε εμφανιστεί στο τηλεοπτικό «Sex and the City», φορεμένο επίσης από την Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.

    Λευκό βαμβακερό φόρεμα της Όντρεϊ ΧέπμπορνΛευκό βαμβακερό φόρεμα της Όντρεϊ Χέπμπορν
    Λευκό βαμβακερό φόρεμα της Όντρεϊ Χέπμπορν

    Αλλά το μπεστ σέλερ της δημοπρασίας ήταν ένα σύνολο, που είχε σχέση τους σταρ του Χόλιγουντ αλλά και της πολιτικής. Πρόκειται για ένα καταπράσινο ανσάμπλ Givenchy, το οποίο φόρεσε η Γκρέις Κέλι σε μια συνάντηση με τους Κένεντι, το 1961 και στη δημοπρασία πωλήθηκε για 325.000 δολάρια, ξεπερνώντας και αυτό τις εκτιμήσεις.

    Σύνολο της Γκρέις Κέλι (1961)
    Σύνολο της Γκρέις Κέλι (1961)

    Στο ίδιο υψηλό ποσό έφθασε ένα μαύρο κοκτέιλ φόρεμα Catherine Walker από την προσωπική συλλογή της πριγκίπισσας Νταϊάνα, η οποία ήταν μεγάλη θαυμάστρια της βρετανίδας σχεδιάστριας μόδας. Τόσο, που φέρεται να είχε φορέσει περισσότερα από 1.000 δικά της σχέδια.

    Διαβάστε επίσης:

    Κλεμμένες αρχαιότητες επιστρέφουν στην Ελλάδα από μουσείο της Ατλάντα

    Γιώργος Οικονόμου: Ο μεγιστάνας συλλέκτης που αγοράζει με την καρδιά

    Νέα εποχή για το Μουσείο Κανελλοπούλου στην Πλάκα – Στόχος η αναβάθμιση και η εξωστρέφεια



    ΣΧΟΛΙΑ