• Πολιτισμός

    Γαλάζιες ανάσες για το κλίμα στη σύνοδο του ΟΗΕ


    Απλές γαλάζιες γραμμές, όπως γαλάζιος φαίνεται ο πλανήτης μας από το διάστημα είναι το έργο «Breathe with Me», μια καλλιτεχνική δράση που πραγματοποιείται στο κτήριο του ΟΗΕ και στο Central Park της Νέας Υόρκης, με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών προσωπικοτήτων της πολιτικής και της Τέχνης. Στο πλαίσιο της Συνόδου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή φυσικά, όπου συμμετέχει και η ελληνίδα υπουργός Πολιτισμού  Λίνα Μενδώνη.

    Ο δανός καλλιτέχνης Jeppe Hein ζητάει από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν σε καμβά μακρές, μπλε πινελιές, σαν αναπνοές, δημιουργώντας έτσι μια συνεχή τοιχογραφία. Και ο καθένας ζωγραφίζει τις γραμμές της αναπνοής του με διαφορετικό τρόπο, αλλά κάθε γραμμή αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου συνόλου.

    Έτσι και η υπουργός Πολιτισμού ζωγράφισε μια ελληνική μπλε αναπνοή, όπως επίσης τι δικές τους ο διευθυντής του Metropolitan Museum της Νέας Υόρκης Max Hollein, ο διευθυντής της Serpentine Gallery Hans Ulrich Obrist, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της 58ης Μπιενάλε της Βενετίας Ralph Rugoff αλλά και o επικεφαλής του συγκροτήματος REM Michael Stipe, η σχεδιάστρια και συλλέκτρια Diane von Furstenberg, οι πρωταγωνιστές της σειράς «Game of Thrones» Nikolaj Coster Waldau και Pilou Asbaek κ.ά. Η κυρία Μενδώνη μάλιστα κάλεσε τον Jeppe Hein να παρουσιάσει το έργο και στην Ελλάδα.

     

     Το «Breathe with Me», που καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο εισόδου του κτηρίου του ΟΗΕ ως έργο εν εξελίξει έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή. Από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου εξάλλου θα μεταφερθεί στο Central Park, όπου θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια έργα τέχνης στο πάρκο τα τελευταία χρόνια. Εκεί χιλιάδες συμμετέχοντες θα κληθούν επί τρεις ημέρες να ζωγραφίσουν την αναπνοή τους σε ένα διαδραστικό έργο τέχνης, όπου όλοι είναι ελεύθεροι να συμμετάσχουν. Το «Breathe with Me» θα λάβει τη μορφή έξι τεράστιων κυμάτων καμβά που «ρέουν» για περισσότερα από 180 μέτρα, μέσα στην καρδιά του πάρκου.

    Στόχος αυτής της δράσης από τον Jeppe Hein και το ART 2030 που εκπροσωπεί, είναι να εμπνεύσει τους πολίτες ώστε να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση πολλών επειγόντων ζητημάτων της ατζέντας 2030 των Ηνωμένων Εθνών για την αειφόρο ανάπτυξη και των 17 παγκόσμιων στόχων της. Όπως η καλή υγεία και ευεξία, η ποιοτική εκπαίδευση , η μείωση των ανισοτήτων,  οι βιώσιμες πόλεις και κοινότητες, η υπεύθυνη κατανάλωση και παραγωγή, η δράση για το κλίμα και η ζωή κάτω από το νερό.

     

     Και ο δημιουργός της δράσης άλλωστε Jeppe Hein επικεντρώνεται στη δημιουργία αντικειμένων και περιβαλλόντων που συνδέουν τους ανθρώπους.  Το έργο του παρουσιάζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές ανά τον κόσμο. Να σημειωθεί, ότι το ART 2030, υπό τη διεύθυνση της συλλέκτριας Louise Faurschou, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με την Τέχνη, ως το κλειδί για την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ. Μεταξύ των προηγούμενων συνεργατών του οργανισμού είναι, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες Ai Weiwei και Yoko Ono.



    ΣΧΟΛΙΑ