• Πολιτισμός

    Φεστιβάλ Αθηνών: Οδηγίες προς… ναυτιλλομένους θεατές (video)


    Με ένα βιντεάκι σοβαρό, αλλά ταυτόχρονα θεατρικό και χαριτωμένο, που θυμίζει κάπως τις οδηγίες των αεροσυνοδών στο αεροπλάνο το Φεστιβάλ Αθηνών υποδέχεται τους φετινούς θεατές στα αρχαία θέατρα: Ηρώδειο, Επίδαυρο και Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου.

    Απλές και σαφείς οι οδηγίες που δίνονται, έχουν οπωσδήποτε κάποιους περιορισμούς, οι οποίοι όμως  είναι απόλυτα κατανοητοί και σίγουρα αποβλέπουν στην προστασία του θεατή και στο αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνεται.

    Έτσι:

    Οι θεατές θα πρέπει να προσέρχονται στο θέατρο μία ως μιάμιση ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους θα πρέπει να φορούν μη ιατρική μάσκα, την οποία όμως μπορούν να βγάλουν μόλις τοποθετηθούν από τους ταξιθέτες στην θέση τους.

    Ρητή όμως είναι η απαγόρευση της αυτόβουλης μετακίνησης θεατών σε άλλα καθίσματα από αυτά που αναγράφονται στα εισιτήριά τους, καθώς και η μετακίνηση των αριθμημένων μαξιλαριών, φορητών καθισμάτων κλπ. Άλλωστε  όλες οι θέσεις θα είναι αριθμημένες και κατανεμημένες με βάση τις οδηγίες για την τήρηση των αποστάσεων που έχουν δοθεί από τα αρμόδιους φορείς.

    Συνιστάται τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ των προσώπων στις διαδρομές από και προς τους χώρους των εκδηλώσεων, στους χώρους υγιεινής, στα ταμεία, στα πωλητήρια κλπ. Και γενικά η αποφυγή συγχρωτισμού στους κοινόχρηστους χώρους. Εξάλλου επιπλέον χημικές τουαλέτες έχουν τοποθετηθεί σε ειδικές θέσεις εκτός θεάτρου.

    Για τον ίδιο λόγο, το κυλικείο του Ηρωδείου δεν θα λειτουργήσει και το Φεστιβάλ θα προσφέρει σε όλους τους θεατές από ένα μπουκαλάκι νερό.

    Απαγορεύεται εξάλλου η παραμονή στις ροές ελέγχου εισιτηρίων περισσότερων του ενός ατόμων. Με εξαίρεση κατόχων εισιτηρίων ομάδας δύο, τριών ή τεσσάρων θέσεων, για τους οποίους θα επιτρέπεται η παραμονή στις ροές ελέγχου έως δύο ατόμων.

    Να σημειωθεί ότι τα αρχαία θέατρα θα λειτουργήσουν με το 45% της πληρότητάς τους, προκειμένου να τηρούνται οι αποστάσεις ασφάλειας μεταξύ των θεατών. Όλες οι θέσεις θα είναι αριθμημένες  και τα εισιτήρια που θα διατίθενται είναι ατομικά ή για ομάδες 2, 3 ή 4 ατόμων. Όλα  εξάλλου θα είναι προσωπικά και μη μεταβιβάσιμα. Συνιστάται μάλιστα η αγορά τους πριν από την ημέρα της εκδήλωσης κατά προτίμηση ηλεκτρονικά. (www.greekfestival.gr)

    Οι διαδρομές και οι πύλες εισόδου και εξόδου των θεατών έχουν διαφοροποιηθεί, όπου είναι εφικτό, έτσι ώστε να μην σημειώνεται μεγάλη συγκέντρωση κοινού έξω από τα θέατρα, ενώ έχει προβλεφθεί περισχοίνιση για την τήρηση απόστασης 1,5 μέτρου μεταξύ των θεατών κατά την προσέλευση και την αποχώρησή τους. 

    Ειδικά μέτρα διαμόρφωσης έχουν εφαρμοστεί επίσης στα καμαρίνια και τους περιβάλλοντες χώρους τους, ώστε να εξασφαλίζουν συνθήκες υγιεινής για τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις.

    Να σημειωθεί εξάλλου, ότι το Φεστιβάλ προχώρησε στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού ταξιθεσίας και φύλαξης, για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων και κανόνων, και για τη διευκόλυνση του κοινού και των καλλιτεχνών.



    ΣΧΟΛΙΑ