• Πολιτισμός

    Έτοιμη η αρχαία Ολυμπία για την αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την Έφορο Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια και τον αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου


    Πανέτοιμη η αρχαία Ολυμπία να υποδεχθεί στους χιλιάδες επισκέπτες για την τελετή της Ολυμπιακής Φλόγας για τους φετινούς Αγώνες του Τόκιο αλλά και εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου.

    «Τόσο ο αρχαιολογικός χώρος, έκτασης 400 στρεμμάτων, όσο και τα δύο Μουσεία, Αρχαιολογικό Μουσείο και Μουσείο των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων_  είναι απολύτως έτοιμα να υποδεχθούν τους επισκέπτες», όπως δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη κατά την χθεσινή επίσκεψή της στην αρχαία Ολυμπία.

    Όσον αφορά τα έργα τα έργα που εκτελούνται στον αρχαιολογικό χώρο, σύντομα αρχίζει η δεύτερη φάση των εργασιών της ανάδειξης του Γυμνασίου, του χώρου, δηλαδή στον οποίο προπονούνταν στην αρχαιότητα οι αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Πρόκειται για ένα έργο, που εντάχθηκε στην τρέχουσα χρηματοδοτική περίοδο και συγκεκριμένα στα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και όπως είπε η υπουργός «Μπορεί να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες από την ένταξή του, αλλάζοντας ουσιαστικά την εικόνα της εισόδου του αρχαιολογικού χώρου». (Να σημειωθεί ότι η πρώτη φάση του είχε ενταχθεί το 2013 στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε το 2015).

    Επόμενος στόχος  ωστόσο του υπουργείου Πολιτισμού, που θα αλλάξει οριστικά την εικόνα της αρχαίας Ολυμπίας είναι η κατάργηση του δρόμου που βρίσκεται ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο «κόβοντας» στη μέση την Ολυμπία. Πρόκειται για ένα έργο απολύτως απαραίτητο, που συζητείται μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς ακόμη να έχει βρεθεί λύση.

    Σήμερα όμως πλέον η τελική φάση ανάδειξης του Γυμνασίου, συνολικού μήκους 192 μέτρων, προϋποθέτει οπωσδήποτε την απομάκρυνσή του. 

    Στη θέση του αμαξητού δρόμου, όπως  είπε όμως η κυρία Μενδώνη πρόκειται να πεζόδρομος και ποδηλατόδρομο παρέχοντας τη δυνατότητα μιας ήπιας ανάπλασης της περιοχής με θέασης της στοάς του Γυμνασίου».

    Το στάδιο του Γυμνασίου της αρχαίας Ολυμπίας

    Το ζήτημα της διευθέτησης των χώρων υποδοχής και στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων, των ταξί και των ιδιωτικών αυτοκινήτων των επισκεπτών του αρχαιολογικού χώρου και των Μουσείων, κάτι που δημιουργεί μία άναρχη και μη ελέγξιμη  κατάσταση στην αρχαία Ολυμπία, δεν φαίνεται να λήγει ακόμη. Η κυκλοφοριακή μελέτη, την εφαρμογή της οποίας ζητεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας συναντά τις ενστάσεις του δήμου και το  αποτέλεσμα είναι μηδενικό.

    Η περικεφαλαία του Μιλτιάδη, που ανέθεσε ο ίδιος στο ιερό του Διος στην Ολυμπία μετά την επιτυχημένη έκβαση της μάχης του Μαραθώνα. Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας
    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με την Έφορο Αρχαιοτήτων Ηλείας Ερωφίλη Κόλλια και τον αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου



    ΣΧΟΛΙΑ