• Πολιτισμός

    Έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας στους επαγγελματίες του πολιτισμού


    Τις τεράστιες επιπτώσεις της πανδημίας  από τον κορονοϊό στους επαγγελματίες, που ασχολούνται με τον πολιτισμό και τη δημιουργία γενικά, πρόκειται να εξετάσει έρευνα του υπουργείου Πολιτισμού.

    Ποιοτική αλλά και ποσοτική αυτή η έρευνα έχει σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο όχι μόνο για «την εξαγωγή των σχετικών συμπερασμάτων αλλά και για το  σχεδιασμό πολιτικών και τη λήψη μέτρων, που θα καταστήσουν τον Πολιτισμό ανθεκτικότερο, σε βάθος χρόνου», όπως επισημαίνει με ανακοίνωσή της η κυρία Λίνα Μενδώνη.

    Η έρευνα θα αρχίσει τον Μάιο και θα εστιάσει στον αντίκτυπο των μέτρων κατά του κορονοϊού στην τρέχουσα επαγγελματική δραστηριότητα – λειτουργία των επαγγελματιών του πολιτισμού, αλλά και στον μελλοντικό προγραμματισμό τους καθώς επίσης και στην δυνατότητα εναλλακτικού τρόπου λειτουργίας τους κατά τη διάρκεια της ισχύος των μέτρων. Ανάμεσα στα ερωτήματα που τίθενται έτσι είναι, κατά πόσον οι υφιστάμενες υποδομές και ο τρόπος οργάνωσης της λειτουργίας τους επιτρέπουν εναλλακτικούς τρόπους δραστηριοποίησης τους, σε ποιο βαθμό η οικονομική κρίση που είχε προηγηθεί και η κρίση που ακολούθησε με τον κορονοϊό επηρέασε τις υφιστάμενες υποδομές και την λειτουργία τους και με ποιο τρόπο  επιχειρούν να τις θεραπεύσουν.

    Στο  ίδιο πλαίσιο θα ζητηθεί και η αξιολόγηση των πολιτικών, που έχουν υλοποιηθεί ως σήμερα αλλά και του ευρύτερου νομικού, εργασιακού και εκπαιδευτικού πλαισίου του τομέα πολιτισμού ενώ τέλος θα γίνει ακριβής αποτύπωση προτάσεων αντιμετώπισης των συνεπειών της κρίσης .

    Η έρευνα συμπεριλαμβάνει την ενδυνάμωση των επαγγελματιών του κλάδου του πολιτισμού με δεξιότητες, ικανότητες και τεχνογνωσία που τους βοηθούν να δημιουργούν με επιτυχία σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Επιπλέον την ανάπτυξη ενός πλαισίου που θα χαρακτηρίζεται από βιώσιμες εργασιακές πρακτικές και επιχειρηματικά μοντέλα, την ενίσχυση της εξωστρέφειας μέσω διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων και την προσπάθεια αύξησης του κοινού. Γενικότερος στόχος άλλωστε είναι η ανάδειξη της σημασίας του πολιτισμού, η ενίσχυση της ποικιλομορφίας του και η συμπερίληψη διαφορετικών μορφών τέχνης, και διαφορετικών τρόπων έκφρασης.

    «Η έρευνα αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης στρατηγικής του ΥΠΠΟΑ για τον σύγχρονο πολιτισμό και για εκείνους που τον υπηρετούν. Στην έρευνα θα καταγραφούν οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στους επαγγελματίες του πολιτιστικού και δημιουργικού κλάδου και ταυτόχρονα θα αξιολογηθούν τα μέτρα,  που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπισή της»,  όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού .

    Τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.



    ΣΧΟΛΙΑ