• Πολιτισμός

    Επίσπευση των έργων στην Αμφίπολη για την σωτηρία του μνημείου

    Οι δύο Σφίγγες στην είσοδο του ταφικού μνημείου


    Πρώτη έρευνα και σε γειτονικό λόφο

    Μέσα στον Ιούνιο πρέπει να είναι έτοιμη η στατική και γεωτεχνική μελέτη για το μνημείο της Αμφίπολης στον Τύμβο Καστά, ένα έργο που, σε κάθε περίπτωση, έχει καθυστερήσει δραματικά, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του, αλλά και της αδιαφορίας, της οποίας έτυχε τα περασμένα χρόνια.

    Και να σημειωθεί ότι το στατικό του πρόβλημα είναι το μεγαλύτερο και το σημαντικότερο, προκειμένου το ταφικό μνημείο, με την διεθνή ήδη φήμη να διατηρηθεί στο ακέραιο. Οι μελέτες, λοιπόν, επιβάλλεται να επισπευσθούν, ώστε τον Ιούνιο να συζητηθούν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο για να προχωρήσει η υλοποίησή τους.

    Στο μεταξύ και ως το τέλος του χρόνου «θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι σωστικές παρεμβάσεις εντός του μνημειακού συγκροτήματος, οι καθαρισμοί των πρανών και οι χωματουργικές εργασίες για την ανάδειξη του νοτιοανατολικού τμήματος του μαρμάρινου περιβόλου, που είναι το καλλίτερα σωζόμενο τμήμα του και να έχει αποκατασταθεί το σχήμα του λόφου», όπως λέει η υπουργός Πολιτισμού, κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία είχε τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους φορείς, για ελεγχθεί η πρόοδος των εργασιών στην Αμφίπολη και να επιλυθούν τυχόν προβλήματα στην υλοποίηση των έργων.

    Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας – ΕΣΠΑ 2014-2020.
    Αμφίπολη

    Ταυτόχρονα, δρομολογούνται οι πρώτες εργασίες για την συντήρηση της θύρας και των φτερών των Σφιγγών του μνημείου. Θυμίζουμε, μάλιστα, ότι θα δημιουργηθούν αντίγραφα από τα φτερά των Σφιγγών, ώστε να διευκολυνθεί ο προσδιορισμός της αρχικής τους θέσης.

    Το έργο αυτό θα γίνει μέσω της ψηφιοποίησης των σπαραγμάτων που έχουν συλλεχθεί από το χώρο με την βοήθεια τρισδιάστατων σαρωτών και θα ελεγχθεί η δυνατότητα επανατοποθέτησης τους στην αρχική τους θέση.

    Παράλληλα, η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεότερων Μνημείων του ΥΠΠΟ εκπόνησε και εκτελεί ερευνητικό πρόγραμμα, με σκοπό τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την απεικόνιση των χρωστικών που βρέθηκαν στην επιφάνεια των λίθινων αρχιτεκτονικών μελών του μνημείου στον Τύμβο Καστά.

    Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν σειρά μη καταστρεπτικών μεθόδων ανάλυσης με την χρήση ειδικού εξοπλισμού, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα στοιχεία που αφορούν στο ζωγραφικό διάκοσμο του ταφικού μνημείου. Όπως ανέφερε η υπουργός «το πρόγραμμα αυτό είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς ενέχει καινοτόμα στοιχεία και πειραματικό χαρακτήρα».

    Το αμέσως επόμενο διάστημα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, ξεκινά ένα πρόγραμμα συστηματικών αρχαιολογικών καθαρισμών στον παρακείμενο του Τύμβου Καστά Λόφο 133.

    Αμφίπολη

    Σκοπός των καθαρισμών είναι να αποσαφηνιστούν εκείνα τα σημεία, τα οποία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των γεωφυσικών ερευνών που πραγματοποίησε Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 η διεπιστημονική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

    Παράλληλα, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων αναλαμβάνει την αποτύπωση και τη μελέτη των διάσπαρτων αρχιτεκτονικών μελών που εντοπίστηκαν στον Λόφο 133.

    Με τις πρόδρομες αυτές ενέργειες διευρύνεται το πεδίο αρχαιολογικής έρευνας και μελέτης του αμέσου περιβάλλοντος χώρου του Τύμβου. Όπως ανέφερε η κ. Μενδώνη, οι οποίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις κριθούν αναγκαίες, θα προχωρήσουν αμέσως με μέριμνα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων.

    Με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς προχωρούν, πάντως, οι εργασίες στην Χριστιανική Ακρόπολη της Αμφίπολης και ο χώρος αναμένεται να παραδοθεί στους επισκέπτες τον Ιούλιο.
    Αμφίπολη

    Το έργο έχει ενταχθεί στο Interreg Ευρωπαϊκής Συνεργασίας «ΕΛΛΑΔΑ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020», έχει ήδη ολοκληρωθεί σχεδόν το σύνολο των διαγωνισμών για την ανάδειξή των παλαιοχριστιανικών βασιλικών και το ποσοστό απορρόφησής του φτάνει στο 70%.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή των διαδρομών εντός της Ακρόπολης, έχουν διαστρωθεί τα γεωυφάσματα και έχουν πληρωθεί οι γεωκυψέλες με αδρανή υλικά.

    Παράλληλα, έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες για την προμήθεια μικρών καθιστικών, μεταλλικών κάδων και μεταλλικών στοιχείων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τη κατασκευή δύο ραμποκλιμάκων, οι οποίες θα διευκολύνουν την πρόσβαση των επισκεπτών στον κυκλικό προμαχώνα που είναι πλησίον του Μουσείου της Αμφίπολης.



    ΣΧΟΛΙΑ