• Πολιτισμός

    Ένας Πούτιν με πάνες – Η νέα βιογραφική ταινία του Ρώσου προέδρου

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τεχνητή νοημοσύνη

    Ο Βλαντιμίρ Πούτιν από τεχνητή νοημοσύνη


    Μια ταινία για τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προφανέστατα και απολύτως εξευτελιστική για τον ρώσο πρόεδρο ετοιμάζεται να βγει σε μερικούς μήνες στον κινηματογράφο και μάλιστα σε 35 χώρες.

    Την ταινία υπογράφει ο πολωνός σκηνοθέτης Μπεσάλιλ, γνωστός περισσότερο ως Πάτρικ Βέγκα, ο οποίος περιγράφει «από κοντά και προσωπικά την ιστορία του ηγέτη του Κρεμλίνου». Τόσο «κοντά» μάλιστα, που στο τρέιλερ της ταινίας, που κυκλοφόρησε, ο Πούτιν εμφανίζεται σε άθλια κατάσταση να φοράει λερωμένη πάνα, αλλά και να συμμετέχει σε πολεμικές τέχνες ή να αντιμετωπίζει τον Μπόρις Γέλτσιν.

    Η …συμμετοχή του ίδιου του Πούτιν στην ταινία ήταν φυσικά εκ προοιμίου αποκλεισμένη, αφού όπως δηλώνει μ’ ένα τόνο αστεϊσμού ο σκηνοθέτης «Η πρόσκληση του Πούτιν στο στούντιο για 20.000 λήψεις δεν ήταν επιλογή»… Ούτε όμως κατέφυγε σε κάποιον ηθοποιό, προτιμώντας να αποδώσει την κινηματογραφική εκδοχή του Πούτιν, με βάση την τεχνητή νοημοσύνη, δημιουργώντας τη δική του τεχνολογία AI.

    Κι αυτό, γιατί ούτε «το αρχειακό υλικό, που ήταν διαθέσιμο στο διαδίκτυο επέτρεπε την εκπαίδευση ενός deepfake μοντέλου υψηλής ανάλυσης, κατάλληλο για κινηματογραφική χρήση», όπως δήλωσε. Ως εκ τούτου, μετά από σχεδόν δύο χρόνια έρευνας δημιούργησε με τους συνεργάτες του «μία πρωτοποριακή τεχνολογία με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη, που μας προσφέρει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε τον κινηματογραφικό χαρακτήρα, χωρίς να βασιζόμαστε σε ένα πραγματικό ανθρώπινο μοντέλο». Στην ταινία πάντως, ενσωματώνονται και πλάνα που είχαν τραβηχτεί από ουκρανούς σκηνοθέτες κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

    Το οργανωμένο έγκλημα

    Η ταινία έχει τον αρχικό τίτλο «The Vor in Law», με την λέξη «Vor» να αποτελεί όρο της ρωσικής αργκό, που χρησιμοποιείται για τις ελίτ προσωπικότητες του οργανωμένου εγκλήματος. Η ανακοίνωσή της είχε γίνει για πρώτη φορά τον Μάιο του 2022 και όπως λέει σήμερα ο σκηνοθέτης «Ο Πούτιν δεν είναι απλώς μια ταινία. Είναι μια απάντηση σε μια παγκόσμια αναζήτηση κατανόησης των κινήτρων και των ενεργειών μιας από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της σύγχρονης πολιτικής. Η αποστολή της παραγωγής μου είναι να παρέχει στους θεατές ένα ‘‘εγχειρίδιο χρήσης’’ για τον Πούτιν, με στόχο να αμβλύνει τον φόβο και την αβεβαιότητα που κυριαρχούν στον σημερινό κόσμο».

    Ο ίδιος πάντως είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εγχώριες επιτυχίες στο box office, που χαρακτηρίζονται από ωμή βία όπως οι Pitbull, Mafia Women και Botoks. Όσο για το «The Vor in Law», που αποτελεί το αγγλόφωνο ντεμπούτο του θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους στις 26 Σεπτεμβρίου.

    Διαβάστε επίσης:

    Ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε… Οι πρωτοπόροι της ελληνικής μουσικής σε έκθεση

    Η στιγμή που σταμάτησε η μουσική – Όταν η επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ γίνεται έκθεση

    Νέα θεωρία: Στην Ακαδημία Πλάτωνος ο τάφος του μεγάλου φιλοσόφου



    ΣΧΟΛΙΑ