• Πολιτισμός

    Ένα νεοκλασικό κτίριο στην Ακρόπολη για τον Πάνο Λασκαρίδη

    Ο Πάνος Λασκαρίδης απέκτησε ένα νεοκλασικό κτίριο στην Ακρόπολη

    Ο Πάνος Λασκαρίδης


    Ένα τριώροφο γωνιακό κτίριο, εξαιρετικής αρχιτεκτονικής στη γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης αποκτήθηκε από τον εφοπλιστή Πάνο Λασκαρίδη, προκειμένου να στεγάσει το παράρτημα του Ιδρύματος Αικατερίνη Λασκαρίδη στην Αθήνα.

    Το κτίριο βρίσκεται επί των οδών Χατζηχρήστου 23 και Μακρυγιάννη και αποτελεί ένα κόσμημα της περιοχής για τον νεοκλασικό του χαρακτήρα με στοιχεία εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, που το αναδεικνύουν σε ένα τοπόσημο σε διάλογο με το Μουσείο. Με είσοδο από την οδό Χατζηχρήστου αυτό το μοναδικό κτίριο διαθέτει μία εντυπωσιακή πρόσοψη, που καθώς εξελίσσεται ως το δώμα αναπτύσσει όλα τα μορφολογικά του στοιχεία. Μπαλκόνια  με μαρμάρινα ελικοειδή φουρούσια και σιδερένια κιγκλιδώματα, τριγωνικά αετώματα πάνω από τα πορτοπαράθυρα, διακοσμητικά στολίδια.

    Το νέο κτίριο Λασκαρίδη στη γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης
    Το νέο κτίριο Λασκαρίδη στη γειτονιά του Μουσείου Ακρόπολης

    Το κτίριο είχε ανεγερθεί ως κατοικία αλλά με το χρόνο και καθώς οι συνθήκες άλλαξαν, απέκτησε και άλλες χρήσεις: Καταστήματα επί της οδού Μακρυγιάννη, φροντιστήριο με είσοδο από την Χατζηχρήστου ενώ για μερικά χρόνια φιλοξενούσε τα γραφεία του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου (με μεγάλο ενοίκιο μάλιστα που έφθανε τις 23.000 ευρώ).

    Φωτογραφίες εσωτερικού από διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό «Ακίνητα» της Alpha Bank -Ένα νεοκλασικό κτίριο στην Ακρόπολη για τον Πάνο Λασκαρίδη
    Φωτογραφίες εσωτερικού από διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό «Ακίνητα» της Alpha Bank

    Καθώς έχει κηρυχθεί διατηρητέο όμως, σώθηκε από την κατεδάφιση, που το απείλησε αρκετές φορές. Βρίσκεται άλλωστε σε καλή κατάσταση παρά τα χρόνια του αλλά και τις φθορές που επέφεραν οι κατά καιρούς διαφορετικές λειτουργίες του. Πλέον αναμένεται να ξαναζήσει εποχές αίγλης, αυτή τη φορά σε σχέση με τον πολιτισμό, καθώς το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη έχει αναπτύξει αξιοζήλευτο έργο σε πολλούς τομείς.

    Φωτογραφίες εσωτερικού από διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό «Ακίνητα» της Alpha Bank
    Φωτογραφίες εσωτερικού από διαφημιστική καταχώρηση στο περιοδικό «Ακίνητα» της Alpha Bank

    Η ανάπτυξη και προώθηση των ελληνικών γραμμάτων κατά κύριο λόγο, όπως επίσης γενικότερα η προαγωγή και διεθνές επίπεδο του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορικής και ναυτικής έρευνας είναι οι βασικοί στόχοι του, ενώ πλήθος προγραμμάτων και εκδηλώσεων εκτελούνται κάθε χρόνο.

    Η πρόσοψη του κτιρίου - Ένα νεοκλασικό κτίριο στην Ακρόπολη για τον Πάνο Λασκαρίδη
    Η πρόσοψη του κτιρίου
    . Διακοσμητικό στην πρόσοψη του κτιρίου
    Διακοσμητικό στην πρόσοψη του κτιρίου

    Το Ίδρυμα

    Το κοινωφελές πολιτιστικό Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη συστάθηκε το 2007 με Προεδρικό Διάταγμα από τον Πάνο Λασκαρίδη και την σύζυγό του, που έφυγε αδόκητα από τη ζωή, Μαριλένα Λασκαρίδη.

    Στεγάζεται σε δύο αναπαλαιωμένα νεοκλασικά κτίρια στον Πειραιά, επί των οδών Πραξιτέλους 169 και 2ας Μεραρχίας 36, καθώς και σε ένα σύγχρονο επταώροφο κτίριο στην οδό Κουντουριώτου 173. Όλα βρίσκονται στο λιμάνι της Ζέας και σε απόσταση 150 μέτρων μεταξύ τους, διευκολύνοντας τη λειτουργία του ιδρύματος.

    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη
    Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

    Πρόσφατα ωστόσο αποκτήθηκε ένα ακόμη κτίσμα στον Πειραιά, συγκεκριμένα το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων, το οποίο είχε ιδρυθεί το 1874 από την Ελένη Ζαννή, χήρα του ευεργέτη Νικήτα Τζάννε ή Ζαννή. Πρόκειται για ένα εμβληματικό για τον Πειραιά αρχιτεκτόνημα, επί των οδών Ευαγγελιστρίας και Νοταρά, που προορίζεται να στεγάσει, σε ένα τμήμα του, ορισμένες από τις συλλογές της Ιστορικής Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος.

    Το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων
    Το Ζάννειο Ορφανοτροφείο Αρρένων

    Περί τους 450.000 τόμους περιλαμβάνει ήδη αυτή η Βιβλιοθήκη, η οποία άρχισε να συγκροτείται το 2012 περιλαμβάνοντας αρχεία και βιβλιοθήκες που δωρίθηκαν στο Ίδρυμα από σημαντικές προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Επιστημών.

    Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά
    Η Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Λασκαρίδη στον Πειραιά

    Έτσι, όταν εγκαινιάσθηκε το 2015, διέθετε ευθείς εξ αρχής έναν τεράστιο πλούτο βιβλίων. Το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη άλλωστε, αποτελεί συνέχεια του έργου που άρχισε το 1993 η Βιβλιοθήκη «Καίτη Λασκαρίδη», την οποία είχε ιδρύσει ο Κωνσταντίνος Λασκαρίδης στη μνήμη της συζύγου του Καίτης, με έδρα τότε το Νέο Φάληρο.

    Ενάλιες έρευνες

    Από το 2014 εξάλλου το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και προσωπικά ο Πάνος Λασκαρίδης στήριξαν το πρόγραμμα ενάλιας αρχαιολογικής έρευνας «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» φέρνοντας στο φως σπουδαία ευρήματα στοιχεία από το φημισμένο ναυάγιο του 1ου π.Χ. αιώνα, που ανακαλύφθηκε το 1900.

    Φέτος μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί ανελκύσθηκε, μεταξύ άλλων το κεφάλι αγάλματος του Ηρακλή σε υπερφυσικό μέγεθος και έτσι φαίνεται ότι συμπληρώνεται το γλυπτό που υπάρχει ήδη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.  Στο Ίδρυμα έχουν πραγματοποιηθεί μάλιστα και εκθέσεις με ευρήματα από τις έρευνες αυτών των ετών.

    Εξαιρετικό εύρημα η κεφαλή του Ηρακλή από την ενάλια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων
    Εξαιρετικό εύρημα η κεφαλή του Ηρακλή από την ενάλια έρευνα στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

    Το ενδιαφέρον του Πάνου Λασκαρίδη για τα ενάλια έχει επεκταθεί άλλωστε στην προσπάθεια δημιουργίας Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων, που έχει χωροθετηθεί στο Σιλό, στον χώρο του ΟΛΠ, στην Ηετιώνεια Ακτή του Πειραιά. Το Ίδρυμα χρηματοδότησε έτσι, την προμελέτη της μετατροπής του βιομηχανικού κτιρίου σε μουσείο και ήδη υπήρξε έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και από το Συμβούλιο Μουσείων.

    Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
    Το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων

    Η δραστηριότητα του Ιδρύματος όμως είναι τεράστια, καθώς λειτουργεί και ως εκπαιδευτικός οργανισμός, οργανώνοντας κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επιμορφωτικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, κυρίως όμως στη μαθητική, σπουδαστική και εκπαιδευτική κοινότητα. Αρκεί να σημειωθεί ότι στα εκπαιδευτικά του προγράμματα συμμετέχουν περισσότερα από 30.000 παιδιά κάθε χρόνο.

    Να σημειωθεί, ότι το Ίδρυμα διευθύνεται από την Κατερίνα Λασκαρίδη ενώ το έργο του συντονίζεται από επιστημονική επιτροπή με πρόεδρο τον ακαδημαϊκό και καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge Αθανάσιο Φωκά.

    Διαβάστε επίσης:

    Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Ένας Έρωτας ανοίγει το δρόμο

    Τόπο στις γυναίκες. Νέα δεδομένα στην αγορά τέχνης φέρνουν στο προσκήνιο σπουδαίες καλλιτέχνιδες



    ΣΧΟΛΙΑ