• Πολιτισμός

    Ελληνικό: Αρχαίο ταφικό μνημείο διασώζεται μέσα στον Μητροπολιτικό Πόλο

    Το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό από την Lamda Development για ευάλωτες ομάδες

    Το πρώτο κτίριο στο Ελληνικό από την Lamda Development για ευάλωτες ομάδες


    Πρόκειται για ένα από τα μνημεία, για τα οποία πριν από πέντε περίπου χρόνια δίνονταν «μάχες» στο τότε κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού είχε χρησιμοποιηθεί, μαζί με άλλα αρχαία κατάλοιπα, ως αιχμή του δόρατος εναντίον της επένδυσης στο Ελληνικό.

    Όμως ο «Ταφικός Περίβολος του Ελληνικού», όπως ονομάζεται, όχι μόνον δεν καταστρέφεται, όπως επέμεναν οι θιασώτες εκείνης της άρνησης αλλά επιστρέφει στην αρχική του θέση. Με όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την ασφάλειά του και κυρίως έχοντας υποστεί τη συντήρηση και γενικότερα τη φροντίδα, που θα συμβάλλει στην αντοχή και τη διατήρησή του στο χρόνο. Διότι παρά την προσπάθεια που καταβαλλόταν από τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση για να χαρακτηρισθεί όλη σχεδόν η έκταση του Ελληνικού ως αρχαιολογικός χώρος, άρα χωρίς δυνατότητα δόμησης, αντίστοιχη μέριμνα για την διάσωση των όποιων αρχαιοτήτων είχαν εντοπισθεί, δεν υπήρξε.

    Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνέβαλε όμως χθες με απόφασή του στην οριστική επίλυση του ζητήματος. Εγκρίνοντας τη μελέτη για τη μεταφορά και την τοποθέτηση του μνημείου στην αρχική του θέση εντός της κτηριακής ενότητας του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά το διασώζει αλλά και το αναδεικνύει. Βασικό πρόβλημα είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι λίθοι του μνημείου, δεδομένου, ότι για την κατασκευή του είχε χρησιμοποιηθεί ο κροκαλοπαγής ασβεστόλιθος της περιοχής, που είναι ιδιαιτέρως εύθρυπτος ενώ σε μία περίπτωση εντοπίστηκε και ένα κομμάτι μαρμάρου. Έτσι, η κατάσταση διατήρησης της λιθοδομής χαρακτηρίζεται σήμερα κακή, με κύρια συμπτώματα την αποσάθρωση και την απώλεια κομματιών της πέτρας.

    Το νέο Ελληνικό
    Το νέο Ελληνικό

    Η περιπέτεια ενός μνημείου

    Ο «Ταφικός Περίβολος» έχει σχήμα «Π» με μήκος της μακράς πλευράς 20,40 μέτρα και στενών πλευρών 7,80 μ. και 9,00 μ. Το ύψος του μνημείου φθάνει τα 5,22 μ. από τη μία πλευρά του ωστόσο αποτελείται από επτά επάλληλες σειρές λίθων αλλά από την άλλη από πέντε, καθώς το έδαφος ήταν επικλινές. Στο εσωτερικό του εξάλλου, είναι προσκολλημένη στην κύρια πλευρά του ένα τετραγωνικό βάθρο με διαστάσεις 2,25 x 2,90 μ.

    Ο Ταφικός Περίβολος του Ελληνικού με εμφανή τα σημάδια της φθοράς
    Ο Ταφικός Περίβολος του Ελληνικού με εμφανή τα σημάδια της φθοράς

    Το μνημείο βρισκόταν στο νοτιοανατολικό τμήμα του αεροδρομίου, όταν όμως, το 1961 έγινε επέκτασή του αποδομήθηκε και στη συνέχεια ξαναστήθηκε στον αύλειο χώρο του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων, όπου στη συνέχεια στεγάστηκε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά μία θεωρία πάντως, στο συγκεκριμένο ταφικό μνημείο μπορεί να οφείλεται η ονομασία της περιοχής, καθώς στα παλαιότερα χρόνια οι εκτάσεις στις οποίες βρίσκονταν αρχαία λείψανα αποκαλούνταν «Ελληνικό» ή και «Λενικό». Παρόμοιοι ταφικοί περίβολοι ωστόσο, έχουν ανακαλυφθεί και άλλοι στην ευρύτερη περιοχή.

    Διαβάστε επίσης:

    The Ellinikon Experience Centre: Ζήσε το μέλλον του The Ellinikon σήμερα!

    Οι πολύχρυσες Μυκήνες στο Βερολίνο – Αφιέρωμα στον Ερρίκο Σλήμαν

    Μία φωτογραφία που αξίζει 12,4 εκατομμύρια δολάρια – Ρεκόρ για τον Μαν Ρέι



    ΣΧΟΛΙΑ