• Πολιτισμός

    Έλληνες αρχαιολόγοι στη Σαουδική Αραβία. Πολιτιστικές ανταλλαγές

    • Μαρία Θερμού

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο ομόλογός της πρίγκιπας Μπαντρ μπι Αμπντουλά μπιν Μοχάμεντ μπιν Αλ Σαούντ στο Μουσείο Ακρόπολης


    Πολιτιστικές ανταλλαγές, αρχής γενομένης από την συνεργασία σε αρχαιολογικά θέματα προβλέπονται με την Σαουδική Αραβία, όπως συζητήθηκε σήμερα μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και του ομολόγου της πρίγκιπα Badr bin Abdullah bin Mohammed bin Farhan Al Saud, που βρίσκεται σε επίσκεψη στην Αθήνα.

    Η συνάντηση έγινε στο Μουσείο Ακρόπολης στο οποίο ξεναγήθηκε ο Σαουδάραβας υπουργός από την κυρία Μενδώνη και όπως προέκυψε από την συζήτηση που ακολούθησε η πλευρά της Σαουδικής Αραβίας έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ενίσχυση των ανασκαφικών ερευνών και τις εργασίες συντήρησης στη χώρα τους.

    «Στη Σαουδική Αραβία υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι ερευνώνται τώρα και μάλιστα με ευρήματα τα οποία ανήκουν στον ελληνικό πολιτισμό», όπως είπε η κυρία Μενδώνη αναφέροντας επίσης ότι συμφωνήθηκαν ήδη ανταλλαγές εμπειρογνωμόνων, ώστε να ενημερωθούν για το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο επί του θέματος και για την διαδικασία που ακολουθείται στην αρχαιολογική έρευνα. Είτε πρόκειται για ανασκαφές είτε για συντήρηση ή η ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σαουδάραβας υπουργός ήταν θετικός για την συνεργασία με Έλληνες αρχαιολόγους σε ανασκαφές που γίνονται στην χώρα του. Ειδικά μάλιστα, όπως ανέφερε στην περιοχή της Καριάτ αλ-Φάου, «επειδή σε αυτή την περιοχή, φαίνεται ότι υπήρχε πριν από 2.000 χρόνια συνεργασία μεταξύ Ελλάδος, τότε και Σαουδικής Αραβίας». (Η Καριάτ αλ-Φάου ήταν μία από τις σημαντικότερες εμπορικές πόλεις της νότιας Αραβίας με ιδιαίτερη ανάπτυξη κατά την Ελληνιστική εποχή).

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο ομόλογός της πρίγκιπας Μπαντρ μπι Αμπντουλά μπιν Μοχάμεντ μπιν Αλ Σαούντ στο Μουσείο Ακρόπολης

    Πέραν αυτών συμφωνήθηκε η διοργάνωση Εβδομάδων Πολιτισμού στις δύο χώρες και, μέσα στο πλαίσιο αυτών να εξετασθεί η δυνατότητα συνδιοργάνωσης εκθέσεων, είτε αρχαιολογικών ή σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Διμερές Μνημόνιο Πολιτιστικής Συνεργασίας πρόκειται άλλωστε να υπογραφεί στο Ριάντ μέσα στο 2021 για θέματα ανταλλαγών και διαμοίρασης τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, μουσείων, αρχαιολογικής έρευνας και συντήρησης αρχαιοτήτων, πολιτιστικών φεστιβάλ και σύγχρονου πολιτισμού.

    Πρόκειται επίσης να συζητηθούν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως η προστασία της υλικής και άυλης κληρονομιάς από εσκεμμένες καταστροφές, η αλλαγή χρήσης ή παράνομης χρήσης, καθώς και η καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, αλλά και η ελληνική πρόταση για την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομίας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ανάδειξη και ανάπλαση των Δυτικών Λόφων της Ακρόπολης (pics)

    Με 446.000 ευρώ ενίσχυση των γραμμάτων και του βιβλίου

    Η Ευρώπη και ο Ορφέας καλωσορίζουν τους επισκέπτες στην Σπάρτη

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ