• Πολιτισμός

    Έλενα Πολυχρονιάδη: Ύπαρξη κλεισμένη στον αθέατο κόσμο

    Jessie (λεπτομέρεια) Ακρυλικά σε καμβά 1.00×1.00

    Jessie (λεπτομέρεια) Ακρυλικά σε καμβά 1.00×1.00


    Ninemia ονομάζει η Έλενα Πολυχρονιάδη την πιο πρόσφατη συλλογή έργων της. Αναφέρεται στο υγρό στοιχείο με τη διττή του έννοια. Ως περιβάλλοντικό στοιχείο αλλά και συμβολικό περίβλημα της ψυχικής συνθήκης των προσώπων που βρίσκονται μέσα σε αυτό.

    Τα έργα αυτής της νέας σειράς, εσωστρεφή και άλλοτε εξωστρεφή, αντανακλούν τη συνθετότητα της ανθρώπινης ψυχής.

    Όσον αφορά στο περιβάλλον, η Έλενα Πολυχρονιάδη απεικονίζει τη θάλασσα, τη ρευστότητα, το φως, το χρώμα, το βάθος της.

    Το νερό λειτουργεί ως καμβάς που πλαισιώνει το γυναικείο φύλο. Είτε για να δημιουργήσει προστατευτικό κέλυφος, που παράλληλα απομονώνει τη γυναίκα είτε για να δώσει ώθηση και να την απελευθερώσει.

    Η παλέτα των χρωμάτων σε κάθε έργο λειτουργεί με τον κλασικό τρόπο ως πινακοθήκη συναισθημάτων. Τόνοι σκούροι εκφράζουν παραδοσιακά τη μοναχικότητα, την εσωτερική αναζήτηση ακόμη και την κατάθλιψη. Ζωηρά και φωτεινά χρώματα αποδίδουν την ελευθερία, την κοινωνικότητα, την ευεξία.

    Βυθός, ακρυλικό σε καμβά

    Τα βαθύστερα στρώματα της ύπαρξης

    Μέσα στον κλειστό χώρο, τα έργα εκκλύουν την ιδιαίτερη ενέργειά τους. Προκαλούν τον θεατή να προχωρήσει πέρα από το άμεσο φαινόμενο, σε κάτι που ενδεχομένως αγγίζει τα βαθύτερα στρώματα της ύπαρξης. Τον αθέατο κόσμο, άλλοτε το όνειρο, άλλοτε τον εφιάλτη.

    «Βλέποντας τα έργα της Έλενας Πολυχρονιάδου στην έκθεση Νinemia, δονούμαι από ένα πλήθος ελεύθερων συνειρμών καθώς αρχίζω να αλληλεπιδρώ και να αποκτώ σιγά σιγά ισχυρούς δεσμούς μαζί τους», επισήμανε η ψυχολόγος Ελένη Ρήγα για τα έργα.

    «Προσεγγίζοντας το θέμα άλλοτε με μία παιγνιώδη ονειρική διάθεση -σαν μικρό παιδί που χαίρεται το παιγνίδι στο νερό- και άλλοτε μέσω μιας καταθλιπτικής ατμόσφαιρας – σαν μία ύπαρξη κλεισμένη στον σκοτεινό της κόσμο- η καλλιτέχνης διερευνά τις αθέατες πλευρές της ψυχικής πραγματικότητας με το νερό να γίνεται κύριο μέσο συμβολοποίησης της ρευστότητας του ψυχισμού. Έτσι, τα έργα αποκτούν ενδοσκοπικό χαρακτήρα εστιάζοντας στο δίπολο καλό-κακό, χαρά-λύπη ως δείκτη της ανθρώπινης ολοκλήρωσης. Εντέλει, η Έλενα Πολυχρονιάδου φέρνοντας την ύπαρξη στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής αναζήτησης, μας καθοδηγεί στη συμφιλίωση της φωτεινής με την σκοτεινή πλευρά του εαυτού μας».

    Με άλλα λόγια, την ώρα που ζωγραφίζει η Έλενα Πολυχρονιάδου αποτυπώνει τις πάλλουσες συναισθηματικές αποχρώσεις της, που μοιραία εμποτίζουν τον καμβά της και δεσμεύουν τον θεατή.

    Για την παιδική ψυχή

    Η´Ελενα Πολυχρονιάδη πέρα από τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έχει συμμετάσχει και σε εκθέσεις υπό την αιγίδα θεσμών όπως η Unesco, το υπουργείο Πολιτισμού και ο δήμος Αθηναίων.

    Παράλληλα όμως, πάλι για το κοινό ψυχικό όφελος, εδώ και δέκα χρόνια παραδίδει μαθήματα ζωγραφικής (σε ενήλικες και παιδιά) με σκοπό την έκφραση τους μέσα από την τέχνη.

    Το 2023 εκδόθηκε η πρώτη της εικονογράφηση στο παιδικό βιβλίο «Ο ευγενικός Ευγένιος» από τις εκδόσεις Μέθεξις.

    Bottom of the Sea Ακρυλικά σε καμβά

    Πληροφορίες

    Ninemia

    Ατομική έκθεση Έλενας Πολυχρονιάδη

    Match point, Art ‘n more

    Αινιάνος 1 και Πατησίων Αθήνα

    21 0825 0898

     

    Από 9 Μαρτίου έως 23/3/24

    Όλες τις μέρες της εβδομάδας 12:00-01:00

    Καθαρά Δευτέρα 18/3 κλειστά

    Διαβάστε επίσης:

    Μαρίνα Βερνίκου: Πώς κινητοποιεί σήμερα το κοινό της Creaid;

    Δάφνη Ζουμπουλάκη: Με τον Μανώλη Χάρο «απελευθερωμένο»

    Άλεξ Μιχαηλίδης: Διεθνή μπεστσέλερ και Χόλιγουντ στην τσέπη



    ΣΧΟΛΙΑ