• Πολιτισμός

    Ελευσίνα 2021: Τρία χρόνια καθυστέρηση, «κόκκινη κάρτα» έβγαλαν οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες

    • Μαρία Θερμού

    Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στη συνέντευξη τύπου


    «Κόκκινη κάρτα» έβγαλε στην Ελλάδα η Επιτροπή Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης για την καθυστέρηση προετοιμασίας της Ελευσίνας για το 2021. Πρόκειται για καθυστέρηση 35 ολόκληρων μηνών που σημαίνει ότι και τα έργα υποδομής και το πολιτιστικό πρόγραμμα είναι κυριολεκτικά στον αέρα.

    Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων -τον περασμένο Σεπτέμβριο- την οποία παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Το πρόγραμμα Ελευσίνα 2012 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη δομή διοίκησης, στην εσωτερική διαχείριση, στην ανάπτυξη προγραμμάτων, στην επικοινωνιακή στρατηγική και στη γενική διαχείριση του χρόνου». Δηλαδή παντού.

    Και συνεχίζει πιο ανησυχητικά: «Βλέπουμε σοβαρό κίνδυνο να μην πετύχει η Ελευσίνα το 2021 τα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με σοβαρές συνέπειες για τη φήμη της πόλης της Ελευσίνας, της Ελλάδας και της επωνυμίας “Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης”. Η κατάσταση αυτή είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, επειδή έχουν απομείνει μόνο 15 μήνες έως το άνοιγμα του έτους της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Τόσο ο Δήμαρχος, όσο και το υπουργείο Πολιτισμού, γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχει η μη επιτυχία του σχεδίου Ελευσίνα 2021 και έχουν επιδείξει τη δέσμευσή τους να ενεργήσουν γρήγορα, αφού λάβουν την έκθεσή μας να επιφέρουν όλες τις απαραίτητες αλλαγές για να σώσουν το έργο από την αδυναμία να ανταποκριθεί στα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από την πόλη, την Ελλάδα και την επωνυμία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».

    Κι όλα αυτά, παρότι οι έρευνες, που έχουν γίνει ευρωπαϊκά έχουν δείξει, ότι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε κάθε πόλη αυξάνει το ΑΕΠ τους κατά 4,5% μετά την ανάληψη του θεσμού.

    Πώς οδηγήθηκε όμως εδώ αυτή η κατάσταση; Τι έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα; Γιατί άφησε όλον αυτόν τον χρόνο «εγκληματικά» ανεκμετάλλευτο ώστε στο παρά πέντε να πρέπει να γίνουν έργα, που δεν είχαν γίνει επί τρία χρόνια;

    Απαντήσεις δεν μπορεί να δοθούν ει μόνον, όπως είπε η υπουργός, να κινηθεί η επιτάχυνση της προετοιμασίας με κάθε τρόπο, ώστε να διασωθεί το κύρος του θεσμού. Έτσι:

    Διυπουργική επιτροπή συστάθηκε με την έγκριση του πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου για τον συντονισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του θεσμού Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 για την πόλη της Ελευσίνας (ΦΕΚ 7 Νοεμβρίου του 2019). Στην Επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού. Κατά περίπτωση και άλλα υπουργεία καθώς φορείς όπως ο ΕΟΤ, το Τεχνικό Επιμελητήριο, η Περιφέρεια Αττικής, κ.λ.π.

    «Η ανάγκη της Διυπουργικής ήταν επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα, όπου χρειαστεί και με νομοθετική πρωτοβουλία, θέματα τα οποία μπορούν να απεμπλέξουν την αδυναμία, που είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ολιγωρίας» είπε η κυρία Μενδώνη. Αρμοδιότητα της Διυπουργικής Επιτροπής επομένως είναι να εισηγηθεί τα αναγκαία θεσμικά μέτρα, νομοθετικές πρωτοβουλίες δηλαδή, για την επιτάχυνση των διαδικασιών, να παρέχει συνδρομή στον Δήμο και να διατυπώνει προτάσεις ως προς την υλοποίηση του προγράμματος των υποδομών και των καλλιτεχνικών δράσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Επίσης να συντονίζει σε εθνικό περιφερειακό και δημοτικό επίπεδο τον σχετικό σχεδιασμό και να παρέχει όποτε απαιτείται, κατευθύνσεις προς τους θεσμικούς φορείς, ενώ θα εισηγείται και τη λήψη διαρθρωτικών μέτρων όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο. Η πρώτη συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής θα γίνει μάλιστα στις 22 Νοεμβρίου.

    Εκτός πάντως από το κεφάλαιο των υποδομών, που είναι αρμοδιότητα του δήμου, αν και βεβαίως θα έχει πλέον την απαιτούμενη στήριξη από τη Διυπουργική Επιτροπή, το υπουργείο Πολιτισμού με τις υπηρεσίες του έχει αναλάβει την ολοκλήρωση των έργων, που είχαν ξεκινήσει στον αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο της Ελευσίνας αλλά βάδιζαν με πολύ βραδείς ρυθμούς.

    Ο αρχαιολογικός χώρος της Ελευσίνας

    Στο ίδιο πλαίσιο το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε δια της αρμόδιας Διεύθυνσης Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, να ετοιμάσει τον φάκελο της υποψηφιότητας του εθίμου της Μεσοσπορίτισσας, που γίνεται κάθε χρόνο την παραμονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, προκειμένου να κατατεθεί στις αρχές του 2020 ως υποψηφιότητα ένταξης στον κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Πρόκειται στην πραγματικότητα για την αναβίωση αντίστοιχου εθίμου της αρχαιότητας, όταν οι γυναίκες, με μεγάλα καλάθια με άρτους και στολισμένα με λουλούδια κάνουν πομπή, η οποία φθάνει στα στα αρχαία κατάλοιπα του χώρου του Τελεστηρίου της Ελευσίνας. «Εδώ αποδεικνύεται η μεγάλη διαχρονία, η μακρά ιστορική διάρκεια ενός τόπου μοναδικού, συνδεδεμένου με τη λατρεία από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα. Είναι μία τεράστια παράδοση», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    Παρών στη συνέντευξη και ο νέος δήμαρχος Ελευσίνας κ. Οικονόμου μίλησε για ηρωική πλέον προσπάθεια, που πρέπει να καταβληθεί ειδικά όσον αφορά την καθυστέρηση των υποδομών. «Ο δήμος Ελευσίνας έχει δυνατότητες μίας μεσαίας πόλης της Ελλάδος. Είναι ένας δήμος με τεράστια ιστορία, με τεράστια βιομηχανική ιστορία αλλά είναι ένας δήμος, που αυτή τη στιγμή προσπαθεί στα χρόνια της κρίσης να ανταπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», όπως είπε.

    Να σημειωθεί, ότι δήμος Ελευσίνας ο μοναδικός μέτοχος της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «Δημοτική Ανώνυμη Εταιρεία Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ελευσίνας» συγκρότησε ήδη το νέο ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο από τους: Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρο. Γιάννης Εριφυλλίδης, αντιπρόεδρο. Δημήτρη Παπαγιάνναρο, γεν. γραμματέα. Και μέλη τους Νίκο Βιλιώτη, Δέσποινα Οικονόμου, Γιώργο Παπαγεωργόπουλο, Μόνικα Τσιλιμπέρδη, Ιωάννα Δρέττα, Δήμητρα Πιπιλή, Φοίβο Σακαλή. Διευθύνων σύμβουλος δεν έχει ακόμη ορισθεί.

    Το παλαιό εργοστάσιο «Ιρις» που αναμένεται να αποκατασταθεί εν όψει των εκδηλώσεων



    ΣΧΟΛΙΑ