• Πολιτισμός

    Εκατό εκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε πίνακας του Μπασκιά

    Boy and Dog in a Johnnypump


    Ο ιδρυτής του επενδυτικού fund Citadel Κεν Γκρίφιν έδωσε προκαταβολή εκατό εκατομμυρίων δολαρίων για να εξασφαλίσει την αγορά του πίνακα Boy and Dog in a Johnnypump που φιλοτέχνησε το 1982 ο Ζαν Μισέλ Μπασκιά, ο αφροαμερικανός ζωγράφος που εξυμνήθηκε για την αφηρημένη απεικόνιση θεμάτων ρατσισμού και ανισότητας.

    Προτού αλλάξει χέρια, το συγκεκριμένο έργο ανήκε στον αμερικανό μεγιστάνα των ΜΜΕ Πίτερ Μπραντ ο οποίος διαθέτει μεγάλη συλλογή Μπασκιά. Ο πίνακας αυτός είχε παρουσιαστεί στο ομώνυμο Ίδρυμά του στη Νέα Υόρκη ανάμεσα σε άλλους εβδομήντα του ίδιου καλλιτέχνη.

    «Τα περισσότερα έργα στη συλλογή του Κεν παρουσιάζονται σε μουσεία ώστε να τα απολαμβάνει και το κοινό», εξήγησε η Ζία Αχμέντ της Citadel. «Το ίδιο πρόκειται να κάνει και για τον συγκεκριμένο πίνακα».
    Από τη χρονολογία του θανάτου του Μπασκιά το 1988, τίποτα δεν έχει ανακόψει την ανοδική πορεία στην αξία των έργων του. Πριν από τρία χρόνια, ένας ακόμη πίνακάς του χτυπήθηκε στα εκατόν δέκα εκατομμύρια δολάρια στους Sotheby’s σπάζοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ για αμερικανό καλλιτέχνη από τον συγκεκριμένο οίκο δημοπρασιών.
    Η είδηση για την εξαγορά κυκλοφόρησε από το καλλιτεχνικό δελτίο Baer Faxt το οποίο όμως δεν αποκάλυψε τις πηγές του.
    Υπό άλλες συνθήκες θα είχε βουίξει η αγορά η τέχνης με τη συγκεκριμένη είδηση. Καθώς όμως η αγορά παραμένει σε εγκλεισμό στην Αμερική από τον Μάρτιο, οι ιδιωτικές συναλλαγές δεν έχουν ξεπεράσει τα πέντε εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με εμπόρους και δημοπράτες.

    Η αξία του Γκρίφιν υπολογίζεται στα 15.3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index. Έχει εμφανιστεί ως μεγαλοεπενδυτής και άλλες φορές, πληρώνοντας ανεπανάληπτες τιμές σε έργα των Τζάκσον Πόλοκ και Γουίλεμ ντε Κούνινγκ. Επίσης, προβαίνει σε δωρεές σε μουσεία, βρίσκεται στο διοικητικό σώμα στο Μουσείο Γουίτνεϊ (Whitney Museum) όπου το όνομά του φιγουράρει στην κεντρική αίθουσα όπως και στο Ινστιτούτο Τεχνών του Σικάγου (Art Institute of Chicago), και σε μια πτέρυγα του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης (Museum of Modern Ar).

    Ο Μπασκιά έρχεται να συμπληρώσει ένα σώμα από γυναίκες και μαύρους καλλιτέχνες που διαμορφώνουν τη συλλογή του Γκρίφιν όπως η Λι Κράσνερ (Lee Krasner), η Ίσα Γκενζκεν (Isa Genzken), ο Μαρκ Μπράντφορντ (Mark Bradford), η Βίρτζιλ Άμπλο (Virgil Abloh).

     



    ΣΧΟΛΙΑ