• Πολιτισμός

    Διπλή βράβευση για το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας σε διεθνή διαγωνισμό

    Από το βραβευμένο βίντεο«Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο»,


    Ένα μουσείο, δύο τα βραβεία! Με δύο βραβεία τιμήθηκε το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας για το βίντεο με τίτλο «Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο», με το οποίο συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Museums in Short για βίντεο Μουσείων.

    Πρόκειται για ένα μικρό, ατμοσφαιρικό ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει τον τρόπο με τον οποίο πλάσθηκε, μόνον με χώμα και νερό, ένα πήλινο ομοίωμα σπιτιού, που βρίσκεται στο μουσείο, από τους νεολιθικούς ανθρώπους κάπου εκεί στην 6η π.Χ. χιλιετία.

    Εικόνες και ήχοι της φύσης, που μπορεί να παραμένουν όμοιοι παρά τα χιλιάδες χρόνια που έχουν περάσει, δείχνουν τα έργα των νεολιθικών Θεσσαλών γεωργοκτηνοτρόφων, μέσα από τα οποία αναδύονται πτυχές από τις μύχιες σκέψεις και τις πνευματικές ανησυχίες τους.

    Υλικά ζωής και δημιουργίας, το χώμα και το νερό αποτελούν τον πυρήνα της αφήγησης αυτού του ντοκιμαντέρ, γύρω από το ομοίωμα σπιτιού με τα εννέα ειδώλια. Το μοναδικό αυτό εύρημα προέρχεται από την Πλατιά Μαγούλα Ζάρκου και αποτελεί σπάνια αναπαράσταση ενός νεολιθικού νοικοκυριού για όλη την Ευρώπη της Νεολιθικής εποχής . Είχε ανακαλυφθεί το 1983 στις ανασκαφές του οικισμού, που βρίσκεται μεταξύ Λάρισας και Τρικάλων και χρονολογείται στη μετάβαση από τη Μέση στη Νεότερη Νεολιθική περίοδο, πριν τα μέσα της 6ης χιλιετίας π.Χ.

    «Είναι ο προσφορότερος τρόπος μύησης του σύγχρονου ανθρώπου στην καθημερινή ζωή των προϊστορικών κοινωνιών», όπως λέει χαρακτηριστικά η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, η οποία συγχάρηκε  την προϊσταμένη κυρία Σταυρούλα Σδρόλια και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας για τη συστηματική δουλειά τους στην ανάδειξη και προβολή του μουσείου.

    Από το βραβευμένο βίντεο«Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο»,

    «Όπως έχω πει, το συγκεκριμένο Μουσείο είναι ένα από τα ωραιότερα και σημαντικότερα περιφερειακά μουσεία της χώρας μας» είπε η κυρία Μενδώνη.

    «Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο», βραβεύθηκε με το γενικό βραβείο του διαγωνισμού, καθώς και το βραβείο της κατηγορίας «storytelling». Το βίντεο, διάρκειας 6.40΄, δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει το εποπτικό υλικό της τρέχουσας περιοδικής έκθεσης: «Ειδώλιο. Ένας κόσμος σε μικρογραφία. Θεσσαλία και Μακεδονία» του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η αρχαιολογική εποπτεία είναι του Γιώργου Τουφεξή, η σκηνοθεσία του Γιώτη Βράντσα και το σενάριο της Κατερίνας Μπόλματη.

     Στον διαγωνισμό διακρίθηκαν, επίσης, τα βίντεο δύο ακόμη ελληνικών μουσείων στην κατηγορία κοινού, μετά από ψηφοφορία. Το βίντεο «Σέλευκος Α΄, Νικάτωρ, Από την Ευρωπό στην Ελληνιστική Οικουμένη» (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς) έλαβε το δεύτερο βραβείο και το βίντεο «Ενας πύργος διηγείται την ιστορία του» (Εφορεία Χαλκιδικής και Αγίου ΄Ορους) το τρίτο.

    Από το βραβευμένο βίντεο«Ο άνθρωπος πλάθει τον άνθρωπο»,



    ΣΧΟΛΙΑ