ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Χρυσά περίαπτα, ψήφοι, διακοσμητικά ελάσματα και ημιπολύτιμοι λίθοι. Ένα εντυπωσιακό και απρόσμενο εύρημα, που χρονολογείται στο πρώτο μισό της 2ης χιλιετίας π.Χ. ήρθε στο φως στον λόφο της Κολώνας στην Αίγινα ξαφνιάζοντας τους αρχαιολόγους, που πραγματοποιούσαν ανασκαφική έρευνα στο εσωτερικό μεγάλης λιθόκτιστης κατασκευής.
Πρόκειται για οκτώ χρυσά, διμερή δισκοειδή περίαπτα, ένα χρυσό δισκοειδές περίαπτο, επτά χρυσές αμφικωνικές ψήφους, μία χρυσή κυλινδρική ψήφο, οκτώ διακοσμητικά ελάσματα από φύλλο χρυσού, καθώς και επτά σφαιρικές ψήφους από καρνεόλη.
Όλα μάλιστα ανήκουν, όπως θεωρείται πιθανό, σε κάποιο χρυσό περιδέραιο ή κρεμαστό αντικείμενο ενώ διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Επιπλέον βρέθηκαν και δώδεκα θραύσματα χαλκού, που πιθανόν προέρχονται από μαχαιρίδια, καθώς και μία βελόνη/περόνη.

Άγνωστο όμως, πώς βρέθηκαν στο σημείο, το οποίο συγκεκριμένα βρίσκεται εξωτερικά και σε άμεση γειτνίαση με τα κατάλοιπα του τείχους, που προστάτευε την επέκταση του οικισμού της Κολώνας κατά την Μέση Εποχή του Χαλκού (το λεγόμενο «εσωτερικό προάστιο»).

Αν και η στρωματογραφία του ανασκαφικού πλαισίου εύρεσής τους ήταν διαταραγμένη -άγνωστο σε ποια χρονική περίοδο συνέβη αυτό- είναι εύλογη η υπόθεση για τους αρχαιολόγους, ότι τα κοσμήματα ήταν κτερίσματα πιθανόν κάποιας ταφής της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Χωρίς όμως, να διαπιστωθούν ενδείξεις ύπαρξης κάποιου σωζόμενου τάφου.

Οι ομοιότητες
Να σημειωθεί εξάλλου, ότι τα χρυσά κοσμήματα, ιδίως τα περίαπτα, παρουσιάζουν ομοιότητες με ορισμένα από τα κοσμήματα του αποκαλούμενου «Θησαυρού της Αίγινας». Ένα σύνολο κοσμημάτων των προϊστορικών χρόνων από πολύτιμους και ημιπολύτιμους λίθους, το οποίο είχε βρεθεί στην Αίγινα αλλά εξήχθηκα παράνομα από την Ελλάδα και σήμερα από το 1892 βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Ο αρχαιολογικός χώρος της Κολώνας βρίσκεται στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, κοντά στο λιμάνι και τη σύγχρονη πόλη της Αίγινας. Παρ’ ότι είναι κυρίως γνωστός για τον ναό του Απόλλωνα του 6ου αι. π.Χ., ο λόφος της Κολώνας παρουσιάζει διαχρονική χρήση, όπως αποδεικνύουν τα κατάλοιπά του: Ο προϊστορικός οικισμός, ιερό των ιστορικών χρόνων και ακρόπολη της αρχαίας πόλης αλλά και βυζαντινός οικισμός.

Τα σημαντικά ευρήματα βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο του Σάλτσμπουργκ δια του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αθήνα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Alexander Sokolicek και την εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων.
Είναι φανερό, ότι παρά τις μακροχρόνιες έρευνες, ο λόφος αυτός έχει πολλά ακόμα να αποκαλύψει.
Διαβάστε επίσης:
Τόπο στους νέους – Το νέο Μουσείο Βικτώριας και Αλβέρτου στο Λονδίνο μόλις άνοιξε
«Κοιτάζω τη ροή απλωμένη» -Μια έκθεση της Στέλλας Μπακατσή
Άρτεμις Ποταμιάνου στη Στοκχόλμη: Έκθεση – σχόλιο για την γυναίκα και τις κοινωνικές ανισότητες
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ηλεκτρική ενέργεια: Σε ιστορικό χαμηλό η παραγωγή από ορυκτά καύσιμα στη Βρετανία – Ταχεία στροφή προς ΑΠΕ
- Χρηματιστήριο: Ιστορικό υψηλό για την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, σε χαμηλό μέρας Alpha, Aegean, Αllwyn
- Φάμελλος: Κριτική στα νέα μέτρα στήριξης, τη λειτουργία των θεσμών και τις διεθνείς εξελίξεις
- Real Consulting: Στα 4,5 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη για το 2025
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.