• Πολιτισμός

    Bonhams: Στις 24 Νοεμβρίου βγαίνει στο σφυρί του έργο του Παρθένη «Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου»

    • NewsRoom

    Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου, του Κωνσταντίνου Παρθένη


    Τo αριστούργημα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής του Κωσταντίνου Παρθένη Η Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου στη φθινοπωρινή δημοπρασία Greek Sale του οίκου Bonhams που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι στις 24 Νοεμβρίου.

    Στις 24 Νοεμβρίου θα δημοπρατηθεί στο Παρίσι το έργο Αποθέωση του Αθανασίου Διάκου του Κωνσταντίνου Παρθένη, που έχει χαρακτηριστεί ως η τελειότητα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής των αρχών του 20ού αιώνα και το σπουδαιότερο έργο του καλλιτέχνη με την διάσημη σύνθεση.

    Φέρει όλα τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού μοντερνισμού, του συμβολισμού και των Avant-Garde τάσεων της εποχής, εκφρασμένα σε μία αρμονική και λυρική σύνθεση που μαγεύει τον θεατή.

    Έρχεται συμβολικά να δημοπρατηθεί τη χρονιά του εορτασμού των 200 χρόνων, από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα.

    Το έργο αποτελούσε το κόσμημα της διάσημης συλλογής του Σπύρου Λοβέρδου (1877-1934), συνιδρυτή της Λαϊκής Τράπεζας, με τον αδερφό του Διονύση.

    Τα δύο αδέρφια ως προστάτες της τέχνης και θερμοί υποστηρικτές του καλλιτέχνη είχαν αποκτήσει, σε πολύ υψηλές τιμές, τα πιο εμβληματικά έργα του Παρθένη, όπως το Προσευχή στο Όρος των Ελαιών (πουλήθηκε από τον οίκο Bonhams, Greek Sale, 9 Απριλίου, 2014, lot 24).

    Επίσης, ασκούσαν επιρροή στο υψηλό παραγωγικό έργο του καλλιτέχνη και στην καθιέρωση της μοντέρνας νέο-βυζαντινής τέχνης και του είχαν εμπιστευτεί την εποπτεία του μουσείου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης «Διονύσιος Λοβέρδος».

    Το φιλότεχνο κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά όλα τα έργα της δημοπρασίας στη Λεωφόρο Αμαλίας 36 από την Τετάρτη 10 Νοεμβρίου έως το Σάββατο 13 Νοεμβρίου.

    Έως τότε στα γραφεία της Art Expertise, Ν. Βάμβα 7 Κολωνάκι, από τις 18 Οκτωβρίου, κατόπιν ραντεβού και σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας για τον Covid-19.

    Η έκθεση στο Παρίσι θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως και τις 24 Νοεμβρίου, στον οίκο Bonhams, 4 Rue de la Paix.

    Η εκτίμηση για το έργο κυμαίνεται από 350.000 ως 550.000  ευρώ.



    ΣΧΟΛΙΑ