• Πολιτισμός

    Ανοίγει σήμερα για το ευρύ κοινό το μουσείο του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή

    • της Κατερίνας Δαφέρμου

    Το μουσείο


    Ύστερα από μία πολύπαθη διαδρομή, η ανεκτίμητη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή αποκτά τη στέγη της στο Παγκράτι και η πόλη το πρώτο σημαντικό μουσείο μοντέρνας (και όχι μόνο) τέχνης το οποίο ανοίγει σήμερα τις πύλες του για το ευρύ κοινό (πριν ακόμη καταφέρει να εγκαινιαστεί το ΕΜΣΤ).

    Μόλις εχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτηρίου επί της οδού Ερατοσθένους που φιλοξενεί περισσότερα από εξακόσια αριστουργήματα (Ελ Γκρέκο, Βαν Γκογκ, Πικάσο, Μπρακ, Ροντέν, Γκογκέν, Ντεγκά, Τζακομέτι) καλύπτοντας την εξαιρετικά γόνιμη περίοδο από το 1880 έως το 1980.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ευχήθηκε «αυτό το υπόδειγμα προσφοράς και ήθους να χαράζει και να φωτίζει δρόμους χρέους, τους οποίους θα ακολουθήσουν και άλλοι πολλοί άξιοι μιμητές» ενώ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα, χαρακτήρισε το μουσείο ολοκληρωμένο πολιτιστικό πνεύμονα.

    Ο Πρωθυπουργός ενθουσιασμένος υπογράμμισε επίσης ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να  «να σταθεί δίπλα σε πολίτες που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες όπως η σημερινή» καθώς και ότι «η πολιτική του πολιτισμού θα πρέπει να πάψει κάποτε να ασκείται από κάποια κλειστά ιερατεία» για να καταλήξει ότι η κυβέρνηση θα άρει κάθε κρατικό εμπόδιο.

    H Ελίζα δια χειρός Σαγκάλ

    Στους 11 ορόφους και τα 7.250 τ.μ. αυτού του υπερσύγχρονου κτηρίου (που διατήρησε ωστόσο στοιχεία νεοκλασικά του μεσοπολέμου), παράλληλα με τους πίνακες της συλλογής θα εκτίθενται σπάνια έπιπλα, πορσελάνες και άλλα σπάνια αντικείμενα ντιζάιν ενώ στα ράφια της βιβλιοθήκης τοποθετήθηκαν περίπου έξι χιλιάδες τίτλοι βιβλίων από την ιστορία της Τέχνης. Σε έναν από τους πέντε υπόγειους ορόφους του κτιρίου βρίσκεται και το αμφιθέατρο των εκατόν ενενήντα θέσεων. Θα λειτουργεί επίσης εστιατόριο, πωλητήριο ενώ θα διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις, μουσικά και θεατρικά δρώμενα καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα τα Σαββατοκύριακα.

    Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος, η Φλορέτ Π. Καραδόντη (ανιψιά της αείμνηστης Ελίζας), διευθυντής και ιστορικός τέχνης Κυριάκος Κουτσομάλλης ενώ στη θέση του υπεύθυνου για τη συλλογή που άφησε το ζευγάρι στο Ίδρυμα βρίσκεται η Μαρία Κουτσομάλλη Moreau.

    Το όραμα του σπουδαίου ζεύγους, ξεκίνησε πρώτα με το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στη χώρα της Άνδρου, τη μήτρα της ελληνικής ναυτιλίας, την οποία και εκπροσώπησαν με παραδειγματικό τρόπο. Και από σήμερα που ο Βασίλης και η Ελίζας Γουλανδρή ως μαικήνες της Τέχνης προσφέρουν στο ευρύ κοινό της πρωτεύουσας μέρος της πολυθρύλητης συλλογής τους, ανάγονται πλέον και οι ίδιοι στο επίπεδο του μύθου και της αιωνιότητας.

    Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13 Παγκράτι.

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Ώρες λειτουργίας:
    Τρίτη-Κυριακή 10.00-18.00
    Παρασκευή 10.00-22.00
    Δευτέρα κλειστά

    Εισιτήρια:
    Γενική είσοδος  8€, Μειωμένο εισιτήριο  6€

    Μειωμένο εισιτήριο δικαιούνται άτομα άνω των 65 ετών, παιδιά και έφηβοι 12-17 ετών, φοιτητές, άνεργοι, υπηρετούντες την στρατιωτική τους θητεία.

    Ελεύθερη είσοδο δικαιούνται τα Μέλη του Ιδρύματος Β&Ε Γουλανδρή, παιδιά έως 12 ετών, ΑμεΑ και ο συνοδός τους, εκπαιδευτικοί που συνοδεύουν σχολεία, κάτοχοι κάρτας ICOM – ICOMOS, διπλωματούχοι ξεναγοί, δημοσιογράφοι.



    ΣΧΟΛΙΑ