• Πολιτισμός

    Ανδρέας Μελάς και Έλ. Παπαδοπούλου: Μελάς Μαρτίνος και Radio Athènes με πρωτοπορία (και πάλι)

    Ανδρέας Μελάς και Έλ. Παπαδοπούλου: Μελάς Μαρτίνος και Radio Athènes με πρωτοπορία (και πάλι)

    Πίτερ Ρόερ στις Συχνότητες


    Ο Ανδρέας Μελάς με την Έλενα Παπαδοπούλου σχεδιάζουν τη σπονδυλωτή έκθεση Συχνότητες/ FREQUENCIES. Στη Μελάς Μαρτίνος και Radio Athènes αντιστοίχως. Μία ακόμη μελέτη (και περιδίνηση καθώς φαίνεται) στην ελληνική πρωτοπορία του διεθνούς στερεώματος.

    Πρόκειται για σειρά παρουσιάσεων που περιστρέφεται γύρω από το έργο της Μπίας Ντάβου (1932-1996) και του Παντελή Ξαγοράρη (1929-2000).

    Σπονδυλωτά

    Εγκαινιάστηκε ήδη ο πρώτος κύκλος εκθέσεων.

    Κοινός άξονας, οι συμπαντικές (και υπαρξιακές) αναζητήσεις της Μπία Ντάβου και του Παντελή Ξαγοράρη που φαίνεται να συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες των Τάουμπα Άουερμπαχ (Tauba Auerbach, 1981 – ) και Πίτερ Ρόερ (Peter Roehr, 1944-1968).

    Στο μέλλον, θα τεθούν σε διάλογο με άλλους ιστορικούς και σύγχρονους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Έως το 2024, η έκθεση Συχνότητες θα «αναπτυχθεί» σε διάφορους ακόμη χώρους και πόλεις.

    Πορτρέτο της μοναδικής Μπίας Ντάβου στις Συχνότητες

    Υπάρχει σημείο επαφής;

    Κάπου τέμνονται οι διαφορετικές αισθητικές γλώσσες των τεσσάρων αυτών καλλιτεχνών του πρώτου κύκλου.

    Η Τέχνη τους αναζητά την αρμονία, τη λογική αλλά και τη μεταφυσική στις μαθηματικές έννοιες, στις τεχνικές μετάδοσης, στα σύμβολα, στους κώδικες και στα μοτίβα, που συνιστούν γλώσσες επικοινωνίας.

    Κύματα, συνέχειες και ασυνέχειες, συνδέσεις και παλινδρομήσεις, επαναλήψεις, δονήσεις, παλμοί, σε μιά αέναα πάλλουσα κίνηση που μοιάζει με την πεμπτουσία της ίδιας της ύπαρξης. Μοιάζει με ψευδαίσθηση και ταυτόχρονα με κάτι αληθινό σαν άτεκτο διαμάντι.

    Ο εκπληκτικός Παντελής Ξαγοράρης στη Μελάς Μαρτίνος και Radio Athènes

    Οι δύο ξένοι

    O Πίτερ Ρόερ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες από τη Γερμανία.

    δημιούργησε εξακόσια έργα στη σύντομη σταδιοδρομία του. Με τη χρήση τυπογραφικών στοιχείων, κολάζ, υλικού εικόνας και ήχου προσπάθησε να αποκρυπτογραφήσει τους κώδικες της καταναλωτικής κουλτούρας.

    Συνθέτοντας τελικά ένα ιδίωμα που τοποθετούνταν κάπου μεταξύ ποπ αρτ, μινιμαλισμού και εννοιολογικής τέχνης.

    Την παρουσίαση των έργων του στηρίζει το Ινστιτούτο Γκαίτε.

    Η σύγχρονη Τάουμπα Άουερμπαχ προσπαθεί να υπερβεί τα όρια του χώρου, του χρόνου και του χρώματος με την πολυσχηματική τέχνη της δημιουργώντας ψευδαισθήσεις. Κατοικεί στη Νέα Υόρκη.

    Ελάχιστες φορές ή ποτέ δεν έχει παρουσιαστεί το έργο τους κατά αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον στην Αθήνα.

    Συχνότητες/ Frequencies

    Σε δύο τόπους

    Όλα αυτά τα θαυμαστά λαμβάνουν χώρα και επικοινωνούν σε δύο τόπους.

    Στην οδό Πετράκη όπου στεγάζεται ο οργανισμός Radio Athènes της Έλενας Παπαδοπούλου και στον Μελά Μαρτίνο στην οδό Πανδρόσου όπου εδράζει ο πολυμήχανος Ανδρέας Μελάς.

    Οι δύο παρουσιάσεις έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να λειτουργούν ως διαλείμματα από την ασφυκτική πόλη και το βουερό πλήθος. Ως φωλιά για να επωάζουν μέσα της ίχνη υλικής ιστορίας και προσωπικής έκφρασης από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα.

    Radio Athènes

    Tο ινστιτούτο σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας Radio Athènes αποτελεί διεπιστημονικό ανεξάρτητο μη-κερδοσκοπικό οργανισμό. Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2014 και διευθύνεται από την ιστορικό τέχνης Έλενα Παπαδοπούλου. Συνεργάζεται χρόνια με τον Ανδρέα Μελά.

    Το Radio Athènes εργάζεται διεπιστημονικά, πολυδιάστατα και ευέλικτα για να εισάγει νέο πολιτιστικό μοντέλο με έμφαση στη διεθνή γλώσσα της σύγχρονης εικαστικής κουλτούρας.

    Η δομή του διαρθρώνεται μέσα από τρεις πλατφόρμες -το Βιβλιοπωλείο, το Showroom, τις Εκθέσεις, που λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία.

    Οι πολλές Αθήνες

    Το Athènes, με πλυθηντικό στα γαλλικά, για να σηματοδοτήσει τις πολλές εφαρμογές και πολυπρόσωπες εκφράσεις κάθε οντότητας.

    Παρουσιάζουν προγράμματα και εκθέσεις για την τέχνη, τις εφαρμοσμένες τέχνες και φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από καίριους προβληματισμούς. Σε συνεργασία με έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες, ιστορικούς τέχνης, συγγραφείς, φιλόσοφους, επιμελητές. Αλλά και με άλλους τοπικούς και διεθνείς οργανισμούς τέχνης.

    melas martinos

    Η έκθεση στην Πανδρόσου παρουσιάζεται στον ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο τέχνης του Ανδρέα Μελά που τιτλοφορείται Μελάς Μαρτίνος και βρίσκεται πάνω από το Παλαιοπωλείο Μαρτίνος.

    Ο Ανδρέας Μελάς έχει δημιουργήσει μία κανονική όαση σύγχρονης δημιουργίας, ησυχαστήριο και χώρος επικέντρωσης συνάμα.

    Πληροφορίες

    Συχνότητες/ FREQUENCIES

    Radio Athènes

    Πετράκη 15

    10563 Αθήνα

    Τετάρτη 4-8 μμ και Σάββατο 12-4 μμ κατόπιν ραντεβού.

    Melas Martinos

    Πανδρόσου 50

    Αθήνα 10555

    Τρίτη ως Σάββατο 12–6 μμ

    Διαβάστε επίσης Δάκης Ιωάννου: Εμπιστεύεται το όραμα του Ανδρέα Μελά στο ΔΕΣΤΕ Αθήνας



    ΣΧΟΛΙΑ