• Πολιτισμός

    Μελίνα Μερκούρη: Η καλλιτέχνης, η αγωνίστρια, η πολιτικός – Εκδηλώσεις για το Έτος Μελίνας

    Μελίνα Μερκούρη


    Με την παρουσίαση της έκδοσης των Πρακτικών της Διεθνούς Ημερίδας με θέμα «Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα», εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου στο Μουσείο Ακρόπολης αρχίζουν οι εκδηλώσεις για το Έτος Μελίνα Μερκούρη, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της, όπως ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη σε συνέντευξη τύπου, που δόθηκε στο Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη.

    «Η επιλογή έγινε ακριβώς για όλον αυτόν τον αγώνα, που έδωσε η Μελίνα για την υλοποίηση ενός οράματος, που όλοι πιστεύουμε, ότι θα έρθει το momentum, για να γίνει πραγματικότητα: Να ενοποιηθούν τα Γλυπτά και να επανενωθούν με τον Παρθενώνα», όπως είπε η κυρία Μενδώνη.

    Σ΄ αυτήν την εκδήλωση μάλιστα, που θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου θα παρουσιαστεί και ένα μικρό βίντεο για την ευρύτερη δράση της Μελίνας στο χώρο του πολιτισμού, ιδιαίτερα αναφορικά με το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών. Το βίντεο προέρχεται από το ΄Ιδρυμα  Μελίνα Μερκούρη,  που όπως είναι γνωστό ίδρυσε, μετά το θάνατό της ο σύντροφος και συμπαραστάτης της στη ζωή και στην τέχνη, σπουδαίος σκηνοθέτης Ζυλ Ντασέν, ένθερμος υποστηρικτής της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο ίδιος.

    «Η Μελίνα ήταν μια πληθωρική προσωπικότητα και σε ό,τι αναλάμβανε, έμπαινε μπροστά ο αυθορμητισμός, η πίστη και το όραμα. Και γι΄ αυτό όλη της η ζωή ήταν μια παράσταση, την οποία όμως, ζούσε η ίδια με απόλυτη ειλικρίνεια», είπε εξάλλου η κυρία η κυρία Μενδώνη. Ενώ ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Μελίνας για την καθιέρωση του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπη, με πρώτη την Αθήνα. «Η Μελίνα πέτυχε την υλοποίηση πολλών έργων, γιατί ήταν άνθρωπος πρακτικός. Η πράξη ήταν γι΄ αυτήν κανόνας ζωής», όπως είπε ο κ. Αργυρόπουλος.

    Παρόντες επίσης στην συνέντευξη, η γενική γραμματέας του Ιδρύματος κυρία Μανουέλλα Παυλίδου και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης, μέλη όλοι  τους της επιτροπής εκδηλώσεων  του επετειακού έτους. Ας σημειωθεί άλλωστε, ότι επικεφαλής αυτής της επιτροπής έχει τεθεί τιμητικά ο Ζακ Λανγκ, πρώην υπουργός Πολιτισμού και προσωπικός φίλος της Μελίνας.

    Μελίνα Μερκούρη
    Μελίνα Μερκούρη

    Εκθέσεις, συναυλίες, συνέδρια, ημερίδες στην Ελλάδα αλλά και στη Γαλλία περιλαμβάνονται επίσης στις εκδηλώσεις του αφιερωματικού Έτους και συγκεκριμένα:

    «Η δική μας Μελίνα» είναι ο τίτλος του αφιερώματος  που οργανώνει το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα στα τέλη του Φεβρουαρίου. Με εκδήλωση αφιερωμένη στη Μελίνα θα γίνει φέτος η απονομή των θεατρικών βραβείων Μελίνα Μερκούρη στο Θέατρο Rex. Έκθεση που θα αφορά τη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα αλλά και την αρχαιοκαπηλία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Μαρτίου στο φουαγιέ της έδρας της UNESCO στο Παρίσι. Άλλωστε σ΄αυτόν τον διεθνή οργανισμό είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά η Μελίνα το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή τους.

    Συναυλία με τραγούδια της Μελίνας θα δώσει τον Ιούνιο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο  Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου. Και τον ίδιο μήνα μία έκθεση με φωτογραφίες, αφίσες, κοστούμια, το καμαρίνι της Μελίνας αλλά και την αλληλογραφία της με ξένους ηγέτες και διάφορες προσωπικότητες θα εγκαινιαστεί στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε επιμέλεια του αρχαιολόγου κ. Νίκου Καλτσά, επίτιμου διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Στο πλαίσιο της έκθεσης εξάλλου θα πραγματοποιηθούν επίσης προβολές ταινιών και συναυλία.

    Μελίνα Μερκούρη
    Μελίνα Μερκούρη

    Αφιερωμένη στον Πειραιά θα είναι η 18η Οκτωβρίου, ημέρα των γενεθλίων της Μελίνας, που θα εορτασθεί με την εκδήλωση «Ο Πειραιάς γιορτάζει τη Μελίνα»,  που θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης και θα πλαισιωθεί και με άλλες δράσεις.  Μια ημερίδα εξάλλου σε συνεργασία του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη με το υπουργείο Πολιτισμού ΥΠΠΟΑ, θα επικεντρωθεί στον χαρακτήρα και στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Μελίνα ως υπουργός Πολιτισμού, αφού όπως είπε κυρία Μενδώνη «Η Μελίνα ήταν ακτιβίστρια σε όλες τις λειτουργίες και πράξεις».

    Ένας ακόμη θεσμός που καθιέρωσε η Μελίνα τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα πρόκειται μέσα στο 2020 να επανεξετασθεί και να εκσυγχρονιστεί, όπως πρόσθεσε η υπουργός με την συνεργασία των ιδίων αλλά και των δημάρχων και των περιφερειών γι΄αυτό το λόγο άλλωστε μια πρώτη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στο υπουργείο Πολιτισμού



    ΣΧΟΛΙΑ