• Πολιτισμός

    Αφιέρωμα στον Γιάννη Κωστόπουλο στο Μουσείο Μπενάκη

    Γιάννης Κωστόπουλος (1938-2021)

    Γιάννης Κωστόπουλος (1938-2021)


    Αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου, του εμβληματικού τραπεζίτη, που έφυγε από τη ζωή πριν από τρία χρόνια είναι η έκθεση «άνδρα πολύτροπον.

    Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου», που θα εγκαινιαστεί στις 27 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Με τον ομηρικό προσδιορισμό να απηχεί στην παρουσία και τη συμβολή του Γιάννη Κωστόπουλου και σε άλλους τομείς, πέραν του τραπεζικού, η έκθεση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, προβάλλοντας με άρτιο τρόπο τα πολυσχιδή ενδιαφέροντα και τις πολλαπλές δραστηριότητες του ανδρός.

    Η έκθεση μάλιστα θα παρουσιαστεί στην αίθουσα Σπυρίδωνος και Ευρυδίκης Κωστοπούλου, όπως έχει ονομαστεί η αίθουσα περιοδικών εκθέσεων στην οποία το Μουσείο Μπενάκη  έδωσε το όνομα των γονέων του Γιάννη Κωστόπουλου, τιμώντας τον για τη γενναιοδωρία και την υποστήριξή του.

    To αρχιτεκτονικό περιβάλλον εξάλλου  της έκθεσης είναι εμπνευσμένο από τον στίχο του Διονυσίου Σολωμού στους Ελεύθερους Πολιορκημένους «Με λογισμό και μ’ όνειρο», ο οποίος ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στον Γιάννη Κωστόπουλο. Οργανώνεται έτσι, ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, μια «σκαλωσιά» που υποστηρίζει το όνειρο, ένα «πέπλο» που διατηρεί διαρκώς προστατευμένο το ιδιωτικό πρόσωπο του δημόσιου άνδρα ενώ παράλληλα προκαλεί τον επισκέπτη σε εγρήγορση.

    Γιάννης Τσαρούχης, Προσχέδιο για το νέο κτήριο Διοίκησης της Τράπεζας Πίστεως, 1967. Ιδιωτική συλλογή
    Γιάννης Τσαρούχης, Προσχέδιο για το νέο κτήριο Διοίκησης της Τράπεζας Πίστεως, 1967. Ιδιωτική συλλογή

    Ο τραπεζίτης και ο συλλέκτης

    Ο Γιάννης Κωστόπουλος (1938-2021), πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους τραπεζίτες της μεταπολεμικής Ελλάδας, συμβάλλοντας στον εκσυγχρονισμό του τραπεζικού συστήματος αλλά και διακρινόμενος για τις σημαντικές και στρατηγικές κινήσεις του στο χώρο.

    Οραματιστής, χαρισματικός, καινοτόμος, ο «Νέστορας» των τραπεζιτών, όπως αναφερόταν συχνά, ένας άνθρωπος με βαθιά καλλιέργεια, αγάπη για την τέχνη και πάθος για την Ιστορία και τα νομίσματα ο Γιάννης Κωστόπουλος υπήρξε προς τούτο μέγας συλλέκτης, έχοντας δημιουργήσει την εντυπωσιακή σε όγκο και αξία Νομισματική συλλογή της Alpha Bank, μία από τις σημαντικότερες διεθνώς με 11.000 νομίσματα από όλο το αρχαίο ελληνικό κόσμο.

    Στήβεν Αντωνάκος «Την τρίτη ημέρα», 1995. Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου
    Στήβεν Αντωνάκος «Την τρίτη ημέρα», 1995. Συλλογή Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου

    Η έκθεση, σε επιμέλεια της Ειρήνης Οράτη είναι δομημένη σε πέντε ενότητες, οι οποίες ακολουθούν τους τομείς με τους οποίους ασχολήθηκε και διακρίθηκε ο Γιάννης Κωστόπουλος. Ενώ ο μουσειολογικός σχεδιασμός είναι της  Ερατούς Κουτσουδάκη.

    Info:

    Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού, Κουμπάρη 1

    Έκθεση: «άνδρα πολύτροπον. Αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γιάννη Κωστόπουλου»

    Διάρκεια: 28 Φεβρουαρίου ως 12 Μαΐου

    Είσοδος ελεύθερη

    Διαβάστε επίσης

    Η μαγεία και τα χρώματα της Μεσογείου στον καμβά – Έκθεση στο Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

    Αυτοκίνητα: Ποιο ήταν το best seller το 2023;



    ΣΧΟΛΙΑ