• Πολιτική

    Επιστολή Κωνσταντοπούλου για το κοινοβουλευτικό bullying

    • NewsRoom
    Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου

    Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου


    Επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, ενόψει και της σημερινής έναρξης των κατ’ ουσίαν εργασιών της Βουλής, απέστειλε η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

    Η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να «αναλάβουν τις κατά το πεδίο της πολιτειακής και πολιτικής τους ευθύνης πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη και κλιμάκωση φαινομένων κοινοβουλευτικού bullying και διακρίσεων λόγω φύλου, τα οποία εκδηλώθηκαν κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της 4/7/2023, για την εκλογή προέδρου της Βουλής».

    Σημειώνει ότι την «προβληματίζει το γεγονός ότι οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στοχευμένα και συντονισμένα προσωπικά εναντίον μου, δηλαδή εναντίον της μοναδικής γυναίκας αρχηγού κόμματος στη Βουλή, ενώ προηγουμένως είχαν κάνει διευκρίνιση ψήφου, με αντίστοιχο τρόπο, 4 άνδρες» και δηλώνει «την πρόθεσή μου να συμβάλω, και με την εμπειρία και την ιδιότητά μου ως πρώην προέδρου της Βουλής αλλά και ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και μοναδική γυναίκα αρχηγός κόμματος, στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, που αποτελεί κορυφαία λειτουργία της Δημοκρατίας».

    H επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου

    «Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,

    Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

    Ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και μοναδική γυναίκα Αρχηγός Κοινοβουλευτικού Κόμματος, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, ενόψει και της σημερινής έναρξης των κατ’ ουσίαν εργασιών της Βουλής, και ζητώ να αναλάβετε τις κατά το πεδίο της πολιτειακής και πολιτικής σας ευθύνης πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποφευχθεί η επανάληψη και κλιμάκωση φαινομένων κοινοβουλευτικού bullying και διακρίσεων λόγω φύλου, τα οποία εκδηλώθηκαν κατά την συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής της 4/7/2023, για την εκλογή Προέδρου της Βουλής.

    Ειδικότερα, όταν προσεκλήθην να καταγράψω την ψήφο μου και να αιτιολογήσω την ψήφο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας, όπως είχα ήδη ενημερώσει τον δεύτερο από εσάς ότι θα έπραττα, προκειμένου να καταγραφεί η ψήφος «Παρών-Παρούσα» ως στάση αρχής και όχι ως ενέχουσα προσωπική μομφή προς τον δεύτερο από εσάς, με έμφαση στη σημασία του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Βουλής, υπογραμμίζοντας την διάθεσή μας να συμβάλουμε στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, εκδηλώθηκαν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, της οποίας προΐσταστε ο πρώτος από εσάς, αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές με κραυγές απαξίωσης, επιφωνήματα και οχλαγωγία προκειμένου να μην ακουσθούν οι ελάχιστες λέξεις που διατύπωσα, όπως έχουν καταγραφεί στα πρακτικά:

    «ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας): Η ψήφος μου είναι «ΠΑΡΟΥΣΑ». Η ψήφος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Πλεύσης Ελευθερίας «ΠΑΡΩΝ» δίνεται για λόγους αρχής, χωρίς προσωπική μομφή στον υποψήφιο Πρόεδρο κ. Τασούλα. Και επ’ ευκαιρία αυτής της διαδικασίας, θα ήθελα να δηλώσω ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Πλεύσης Ελευθερίας θα συμβάλει στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας γνωρίζοντας τη σημασία της θεσμικής θέσης του Προέδρου της Βουλής, την οποία και εγώ έχω υπηρετήσει. Ευχαριστώ.»

    Το ότι σε αυτήν την θεσμική, κοινοβουλευτική τοποθέτηση, εκδηλώθηκε από πλευράς της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας προσπάθεια κοινοβουλευτικού bullying, προκαλεί μεγάλο προβληματισμό.

    Ιδίως δεδομένου ότι, κατά τις προηγηθείσες επανειλημμένες, δια ζώσης και τηλεφωνικές επικοινωνίες μου με τον δεύτερο από εσάς, έγινε πλήρης ενημέρωση και συμφωνία ότι θα υπάρξει αυτή η σύντομη παρέμβαση, η οποία προάγει απολύτως την κοινοβουλευτική λειτουργία.

    Πολύ περισσότερο προβληματίζει το γεγονός ότι οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στοχευμένα και συντονισμένα προσωπικά εναντίον μου, δηλαδή εναντίον της μοναδικής γυναίκας Αρχηγού Κόμματος στη Βουλή, ενώ προηγουμένως είχαν κάνει διευκρίνιση ψήφου, με αντίστοιχο τρόπο, 4 άνδρες, εκ των οποίων 2 Αρχηγοί Κομμάτων και 2 βουλευτές, χωρίς να εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση.

    Ειδικότερα, πριν από εμένα είχε διευκρινίσει την ψήφο του ΚΚΕ ο κ. Παφίλης, που δεν είναι Αρχηγός Κόμματος, ο Επικεφαλής του Κόμματος Νίκη, ο Επικεφαλής του Κόμματος των Σπαρτιατών και ένας ακόμη βουλευτής από το Κόμμα των Σπαρτιατών.

    Σε καμία από αυτές τις 4 συνολικά τοποθετήσεις, εκ των οποίων οι 2 έγιναν από άνδρες βουλευτές, και οι άλλες δύο από άνδρες πολιτικούς αρχηγούς, και εκ των οποίων οι 2 ήταν μάλιστα από το ίδιο κόμμα, δεν υπήρξε η παραμικρή αντίδραση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντέδρασε με αντικοινοβουλευτικό τρόπο μόνον στην δική μου τοποθέτηση, δηλαδή στη μοναδική γυναίκα Πολιτική Αρχηγό.

    Επειδή το ζήτημα της ισότητας και ο σεβασμός στην προσωπικότητα ανδρών και γυναικών και η απαγόρευση των διακρίσεων λόγω φύλου αποτελεί στοιχείο πολιτισμού και δημοκρατίας και επειδή σαφώς οι εκδηλωθείσες αντιδράσεις ενέχουν απαξίωση και διάθεση ονειδισμού λόγω φύλου, δηλαδή διάκριση που θα έπρεπε να στιγματίζεται από την πολιτική εξουσία και όχι να υιοθετείται και να ενθαρρύνεται, σας καλώ, με την θεσμική σας ιδιότητα, να μεριμνήσετε για την μη επανάληψη του φαινομένου το οποίο είναι από κάθε άποψη αδικαιολόγητο και κατακριτέο και συνιστά καταρράκωση των κοινοβουλευτικών ηθών και αυτοτελή παραβίαση της εύρυθμης και απρόσκοπτης λειτουργίας του Κοινοβουλίου, που ο δεύτερος από εσάς εξαγγείλατε, και ορθώς, ότι θα προστατεύσετε.

    Από πλευράς μου, επαναλαμβάνω την πρόθεσή μου να συμβάλω, και με την εμπειρία και την ιδιότητά μου ως Πρώην Προέδρου της Βουλής αλλά και ως Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και μοναδική γυναίκα Αρχηγός Κόμματος, στην ενίσχυση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, που αποτελεί κορυφαία λειτουργία της Δημοκρατίας.

    Βρίσκομαι, όπως και εσείς, στη Βουλή, για να εκπροσωπήσω τους πολίτες, αυτή είναι η ευθύνη μου, και η ενάσκηση των καθηκόντων μου, στο όνομα των πολιτών θα πρέπει να είναι απρόσκοπτη.

    Ελπίζω και προσβλέπω ότι θα μεριμνήσετε ώστε η κοινοβουλευτική παρουσία μου να μην συναντήσει άλλες τέτοιες αντικοινοβουλευτικές εκδηλώσεις, που ενέχουν διάκριση λόγω φύλου, έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν και ανήκουν στο παρελθόν.

    Με τιμή,

    Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου

    Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας

    Πρώην Πρόεδρος της Βουλής»

    Διαβάστε επίσης:

    Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα έτοιμη να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί με την Τουρκία

    Απάντηση Καμμένου σε ΣΥΡΙΖΑ: Μη με προκαλείτε, θα δώσω βίντεο και μηνύματα

    Κεραμέως: Στόχος του ΥΠΕΣ η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στον πολίτη – Προτεραιότητα η υγεία



    ΣΧΟΛΙΑ