• Πολιτική

    Κυριάκoς Μητσοτάκης: Θα ασκήσουμε βέτο στην πολιτική λύση για τη Λιβύη αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο

    • NewsRoom


    Η Ελλάδα θα ασκήσει βέτο στην πολιτική λύση που θα πιθανόν θα δοθεί στο θέμα της Λιβύης από τη Διάσκεψη του Βερολίνου, πριν αυτή φτάσει στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

    «Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη που δεν θα έχει προϋπόθεση την ακύρωση των μνημονίων. Θα βάλουμε βέτο και σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών», ανέφερε.

    Όπως ανέφερε, κακώς η Ελλάδα δεν προσεκλήθη, αν και όπως ανέφερε δεν συμμετείχε μέχρι σήμερα στις αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντων, παρά μόνο σε μια εμβόλιμη σύσκεψη στο Παλέρμο που είχε οργανωθεί με πρωτοβουλία της Ιταλίας. Όπως ανέφερε για το θέμα θα έχει και αύριο επικοινωνία με την Μέρκελ για το θέμα.

    Μπορεί να μην προσκληθήκαμε στη διάσκεψη του Βερολίνου αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν ασκούμε εξωτερική πολιτική, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την επιλογή της κ. Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζοντάς την μια υποψηφιότητα που συγκεντρώνει πολλά θετικά στοιχεία και θα συμβάλλει στη νέα εποχή της χώρας. Πάντως, δεν δέχθηκε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο κ. Αλέξης Τσίπρας περί ευτελισμού του θεσμού. Αντίθετα υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε γενναιότητα.

    Αναφορικά με το μεταναστευτικό ανέφερε πως «υπήρξαν επιχειρησιακά ζητήματα, που δεν σχετίζονται με την άσκηση της πολιτικής για το μεταναστευτικό, που οδήγησαν στην απόφαση για επανίδρυση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής». Τόνισε πως ο ίδιος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι θα κάνει διορθωτικές κινήσεις όταν χρειάζονται. «Αν γνώριζα αυτά που γνωρίζω σήμερα πριν έξι μήνες δεν θα καταργούσα το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γι’αυτό και έσπευσα να το επανιδρύσω», ανέφερε.

    Υποστήριξε επίσης πως κανείς επί ΣΥΡΙΖΑ δεν ασχολιόταν με όσους μετανάστες έμπαιναν στη χώρα και οι οποίοι δήλωναν ότι είναι ευάλωτοι και τους άφηναν να πηγαίνουν στην ενδοχώρα. «Εμείς δεν έχουμε καμία υποχρέωση να δεχόμαστε οικονομικούς μετανάστες. Όποιος δεν είναι πρόσφυγας θα γυρίζει πίσω».

    «Οι νέες μεταναστευτικές δομές θα γίνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει άμεσα ανασχηματισμός ενώ όταν αυτός γίνει θα ληφθεί υπόψιν και η αξιολόγηση των υπουργών.

    «Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί»

    “Θα πράξω ότι χρειάζεται” είπε ο πρωθυπουργός εάν η Τουρκία στείλει ερευνητικό σκάφος και πρόσθεσε πως προηγουμένως θα πράξει ότι χρειάζεται για να μην φθάσουμε σε αυτό το σημείο. Υπογράμμισε πως κατέστησε απόλυτα σαφές στον πρόεδρο Τραμπ τις κόκκινες γραμμές της χώρας. Είπε πάντως ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοικτοί. Τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει λύση με την Τουρκία τότε θα παραπεμφθεί στη Χάγη μόνο το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και κανένα άλλο ανύπαρκτο θέμα.

    «Καλή χημεία με τον Τραμπ, πολύ καλή σχέση με τον Πομπέο»

    Με τον Πρόεδρο Τραμπ είχα μια καλή χημεία, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ δήλωσε πως υπάρχει πολύ καλή σχέση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

    «Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από το 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι κακούργημα»

    Για το θέμα της ασφάλειας και της κατάστασης στα Εξάρχεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχει μεγάλη πρόοδος, ότι η Αστυνομία δεν έμπαινε γιατί ήταν περιοχή γκέτο.

    «Αυτό άλλαξε. Υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο», συμπλήρωσε ενώ είπε ότι αυτό που συνέβη στο Κουκάκι ήταν απαράδεκτο και πως αυτός που πετάει τσιμεντόλιθους από το 2ο όροφο το κάνει με πρόθεση να τραυματίσει ή να σκοτώσει.

    «Ο ποινικός κώδικας έχει αλλάξει. Εγώ δεν είμαι έτοιμος να κάνω πρόσθετες αλλαγές. Όταν πετάς τσιμεντόλιθο από το 2ο όροφο είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας, είναι κακούργημα. Αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει την κρίση. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Δεν θα προχωρήσω σε άμεση αλλαγή του ποινικού κώδικα. Θα περιμένω να δω πως η Δικαιοσύνη ερμηνεύει αυτόν τον ποινικό κώδικα. Δεν θέλω να πάω στην άλλη άκρη και να κατηγορηθούμε για πράξεις αυταρχικές», δήλωσε.
    Επίσης είπε ότι όπου υπάρχουν περιπτώσεις που η Αστυνομία έδειξε υπερβάλλοντα ζήλο ή παραβίαση του νόμου, αυτές θα ερευνηθούν. «Μου έκανε εντύπωση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα για τους τσιμεντόλιθους από το 2ο όροφο ενώ έσπευσε να κατηγορήσει την Αστυνομία στην πρώτη φάση της κατάληψης. Η βία πρέπει να καταδικάζεται από όπου κι αν προέρχεται χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει σε προσεγγίσεις που θυμίζουν ΣΥΡΙΖΑ του 3%. Η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν βλέπω πολλά τέτοια δείγματα γραφής. Βλέπω εντυπωσιακές πιρουέτες που μπορεί να είναι από απόσταση γραφικές», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

    «Θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020».

    Για την οικονομία δήλωσε σίγουρος ότι θα έχουμε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο και πως «θα αρχίσουμε να κόβουμε την εισφορά αλληλεγγύης εντός του 2020». Επ αυτού είπε ότι είναι άδικος φόρος και «πιστεύω ότι μπορούμε εντός του 2021 να καταργηθεί πλήρως».

    Για την ανάπτυξη εκτίμησε ότι θα είναι στο 3% και πως η κυβέρνηση πιστώνεται ότι «είμαστε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας».

    Σε ερώτηση τι έχει μάθει ως πρωθυπουργός είπε ότι είναι μεγάλο σχολείο η πρωθυπουργία.
    «Κανείς δεν γεννιέται πρωθυπουργός. Αυτό το γραφείο δεν μου ήταν άγνωστο. Θυμάμαι τον πατέρα μου. Δεν θεωρούσα δεδομένο ότι μπαίνω στην πολιτική για να γίνω πρωθυπουργός. Θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου έδωσε ο λαός», συνέχισε αναφέροντας ότι έχει μάθει την ανάγκη της συστηματικής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και πώς να μην χάνει επαφή με την κοινωνία. «Κάθε γραφείο πρωθυπουργού είναι ένα χρυσό κλουβί και το πώς βγαίνεις έχει σημασία. Δεν είμαι εδώ μόνιμος. Μπήκα και κάποια στιγμή θα φύγω. Σε όλη αυτή την πορεία δεν θέλω να με μπολιάσει ο ιός της αλαζονείας και της έπαρσης», πρόσθεσε δηλώνοντας ότι θα συνεχίσει τις περιοδείες.

    «Και αν στα πλαίσια μιας περιοδείας μου κάνω και καμία βόλτα στο βουνό, ο κ. Τσίπρας με συμβούλευσε να αθλούμαι και να πίνω νερό», συνέχισε ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα κάνει πρόωρες εκλογές.

    «Δεν έχω κανένα λόγο να σκέφτομαι τις πρόωρες εκλογές»

    «Δεν υπάρχουν πρόωρές εκλογές. Γιατί να έκανα; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δυνατότητα να εφαρμόσουμε το κυβερνητικό μας πρόγραμμα και να κερδίσουμε τις εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Πιθανόν να είναι διπλές. Έχω εμπιστοσύνη ότι αυτά που θα κάνουμε θα αποδώσουν και το 2023 θα έχουμε να πούμε τι κάναμε καλό, τι καλό θα κάνουμε και τι θα έχουν να χάσουν όσοι επιλέξουν κάτι διαφορετικό. Δεν έχω κανένα λόγο να σκέφτομαι τις πρόωρες εκλογές. Η μόνη δουλειά μου είναι πως θα αξιοποιήσω την τετραετία για να κάνω τις ζωές των πολιτών καλύτερες και μετά να ζητήσω ανανέωση της θητείας χωρίς να θεωρώ ποτέ δεδομένο το εκλογικό αποτέλεσμα. Έχω κάνει πολιτική καριέρα από το να με υποτιμούν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι. Δεν υποτιμώ κανένα. Έχω μια ευκαιρία να κάνουμε όλοι μαζί άλμα στο μέλλον. Έχω φιλόδοξα σχέδια για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.



    ΣΧΟΛΙΑ