• Πολιτική

    Brexit: Είπε το «ναι» ο Κόρμπιν-Σε πρόωρες εκλογές η Βρετανία τον Δεκέμβριο

    • NewsRoom


    «Ναι» στις εκλογές του Δεκεμβρίου λέει ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, την ώρα που οι συζητήσεις για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο.

    Ο επικεφαλής των εργατικών δήλωσε σήμερα σε μέλη του κόμματός του, ότι ο όρος τους για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών έχει εκπληρωθεί και ότι θα ξεκινήσουν την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική προεκλογική εκστρατεία.

    «Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι για εκλογές και η υποστήριξή μας υπόκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει no Brexit deal στο τραπέζι. Πλέον ακούσαμε από την Ε.Ε. ότι η παράταση έχει επιβεβαιωθεί για τις 31 Ιανουαρίου, οπότε τους επόμενους τρεις μήνες πληρείται ο όρος μας να φύγει από το τραπέζι το σενάριο Brexit χωρίς συμφωνία. Θα ξεκινήσουμε την πιο φιλόδοξη και ριζοσπαστική προεκλογική εκστρατεία», ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος.

    Οι Εργατικοί σε δηλώσεις τους είχαν τονίσει πως θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ζητήσει εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο οι βουλευτές θα έχουν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν τη νομοθεσία για τη συμφωνία του Brexit.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά τη νέα ήττα στο Κοινοβούλιο, αναγκάστηκε να πει πως θα φέρει το αίτημά του για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου ως νομοσχέδιο στη Βουλή, προκειμένου να καταφέρει να το περάσει με απλή πλειοψηφία. Ο Τζόνσον φαίνεται να στηρίζει ακόμα και τώρα την άποψή του για έξοδο της Βρετανίας σε δύο ημέρες, ανεξαρτήτως των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί ο Τζόνσον για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει, ζητούν, ωστόσο, οι εκλογές να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μήνα, μια ημερομηνία στην οποία αρκετά πανεπιστήμια θα έχουν διακόψει την λειτουργία τους για τα Χριστούγεννα.

    Μοναδική λύση για να στηρίξει ο Μπόρις Τζόνσον την θέση του είναι πλέον μόνο η αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς, όπως διευκρίνισε, έκανε δεκτό το αίτημα για παράταση του Brexit, μόνο επειδή τον υποχρεώνει σχετικός νόμος στην Βρετανία.

    «Δεν θα αφήσουμε αυτή την παράλυση να συνεχιστεί και με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πρέπει να προχωρήσουμε προς τις εκλογές», τόνισε ο Τζόνσον τη Δευτέρα στη Βουλή. «Αυτό το κοινοβούλιο δεν μπορεί πλέον να κρατάει τη χώρα σε ομηρεία», πρόσθεσε.



    ΣΧΟΛΙΑ