• Διεθνής πολιτική

    Brexit: Συνεχίζεται ο «πόλεμος» στην Βρετανία – Με νομοσχέδιο απαντά ο Τζόνσον στη νέα ήττα του στην Βουλή

    • NewsRoom


    Αγώνας δρόμου δίχως τέλος μοιάζει να είναι το Brexit για Βρετανούς και ΕΕ, καθώς κάθε πλευρά διατηρεί τη δική της θέση πάνω στο ζήτημα, ενώ γίνονται γιγαντιαίες προσπάθειες, ώστε να βρεθούν κάποια σημεία σύγκλισης.

    Η κατάσταση της υπόθεσης της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει απρόβλεπτη, στον απόηχο της έως πρότινος ισχύουσας ημερομηνίας εξόδου της 31ης Οκτωβρίου, με τις συνέπειες αυτής της αναταραχής να είναι ανυπολόγιστες.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξακολουθεί να στηρίζει αμετάκλητος την άποψή του για έξοδο της Βρετανίας σε δύο ημέρες, ανεξαρτήτως των πολιτικών και οικονομικών συνεπειών και, φυσικά, ανεξάρτητα με το αν έχει επιτευχθεί συμφωνία ή όχι συμφωνία με τις Βρυξέλλες, ασκώντας πιέσεις στην άλλη πλευρά. Από την άλλη, η αντιπολίτευση δείχνει να στηρίζει το σενάριο των πρόωρων εκλογών, θέτοντας ως απαράβατη προϋπόθεση τον οριστικό τερματισμό της συζήτησης ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον έζησε μία ακόμη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν έθεσε στο τραπέζι προς ψηφοφορία το αίτημα για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, με την προυπόθεση ότι η Βρετανία θα έχει ήδη αποχωρήσει από την ΕΕ.

    Το αίτημα εξασφάλισε 299 «ναι» και 70 «όχι», έναντι 434 βουλευτών στο σύνολο, αποτυγχάνοντας να λάβει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 2/3, που προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην περίπτωση αυτή, ο Τζόνσον είχε απόλυτη ανάγκη τη στήριξη των Εργατικών, μια στήριξη που, τελικά, δεν έλαβε. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την τρίτη φορά που ο Τζόνσον δεν καταφέρνει να περάσει την πρότασή του για πρόωρες εκλογές από τη Βουλή.

    Σημειώνεται ότι η εν λόγω συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων έγινε λίγο αφότου ανακοινώθηκε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός αποδέχθηκε την παράταση του Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, ενημερώνοντας παράλληλα και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντόναλντ Τουσκ, με σχετική επιστολή.

    Μοναδική λύση για να στηρίξει ο Μπόρις Τζόνσον την θέση του είναι πλέον μόνο η αλλαγή της νομοθεσίας, καθώς, όπως διευκρίνισε, έκανε δεκτό το αίτημα για παράταση του Brexit, μόνο επειδή τον υποχρεώνει σχετικός νόμος στην Βρετανία.

    Για τον λόγο αυτό, ο Βρετανός πρωθυπουργός, επιμένοντας στην θέση του, αναμένεται να φέρει στην Βουλή νομοσχέδιο για εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου, ως απάντηση στο «όχι» της Βουλής των Κοινοτήτων. Σύμφωνα με το σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο, για την ψήφιση του αιτήματος των εκλογών δεν θα απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων της Βουλής.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι οι Εργατικοί έδειξαν πιο θετικοί από άλλες φορές στο ενδεχόμενο ενός νομοσχεδίου, με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να δηλώνει ότι το κόμμα θα το μελετήσει και θα το εξετάσει λεπτομερώς. Όπως είπε συγκεκριμένα ο Κόρμπιν, το κόμμα του θέλει ξεκάθαρη δήλωση ότι το σενάριο του Brexit χωρίς συμφωνία είναι έξω από το τραπέζι.

    Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, τις ψήφους των οποίων θα χρειαστεί ο Τζόνσον για να υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο που αναμένεται να καταθέσει, ζητούν, ωστόσο, οι εκλογές να γίνουν στις 9 Δεκεμβρίου και όχι στις 12 του μήνα, μια ημερομηνία στην οποία αρκετά πανεπιστήμια θα έχουν διακόψει την λειτουργία τους για τα Χριστούγεννα.

    Αναφορικά με την δοθείσα παράταση έως τις 31 Ιανουαρίου, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε δεκτό το αίτημα, διευκρινίζοντας ότι έγινε «παρά τη θέληση της κυβέρνησης». Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε από τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει νέα αναβολή, πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

    Πλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά μια διαδικασία 24 ωρών για να εγκρίνει την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου για την αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ.

    Την αποστολή της επιστολής επιβεβαίωσε και ο Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, που καλείται να αποφανθεί για το αίτημά του περί πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου. Τις προηγούμενες ώρες, η Ντάουνινγκ Στριτ με ελιγμό προσπάθησε να αλλάξει τη στάση των Εργατικών, που αντιτάσσονται στο αίτημά του.

    Το χρονικό της τρίτης ήττας του Τζόνσον στην Βουλή

    Ξεκινώντας τη συζήτηση, ο Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές, ένα αίτημα το οποίο υποβάλλει για τρίτη φορά στο κοινοβούλιο. Αν και παραδέχθηκε ότι οι βουλευτές δεν θέλουν εκλογές, το κοινοβούλιο έχει ολοκληρώσει το σκοπό του, καθώς δεν είναι ικανό να ικανοποιήσει τις προτεραιότητες του λαού.

    Μάλιστα, ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον Τζέρεμι Κόρμπιν, λέγοντας ότι θέλει να θολώσει τις επιθυμίες του λαού, ενώ ανέφερε ότι ο επικεφαλής των Εργατικών «ξέμεινε από δικαιολογίες». Σύμφωνα με τον Τζόνσον, εάν ο Κόρμπιν συμφωνήσει σε εκλογές, τότε θα μπορέσει να αποκλείσει μόνος του ένα άτακτο Brexit.

    Από την πλευρά του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις του, ενώ επέκρινε το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξόδεψε 100 εκατομμύρια λίρες σε διαφημιστική καμπάνια για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου, ένα ποσό που θα μπορούσε να ξοδευτεί σε κοινωνικές ανάγκες.

    Ωστόσο, ο Κόρμπιν δέχθηκε την αποδοκιμασία των βουλευτών, καθώς είπε ότι ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε ότι δέχεται την παράταση, αν και η επιστολή του Τζόνσον είχε δοθεί στη δημοσιότητα λίγο νωρίτερα και προφανώς αφότου ο ηγέτης των Εργατικών έγραψε τον λόγο του.

    Στην επιστολή που απέστειλε ο Τζόνσον προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράταση του Brexit αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    «Δεν έχω καμία διακριτική ευχέρεια βάσει της πράξης νομοθετικού περιεχομένου European Union (Withdrawal) (No. 2) Act 2019, που επιβλήθηκε σε αυτήν την κυβέρνηση, παρά τη θέλησή της, να κάνω κάτι άλλο, παρά να επιβεβαιώσω την επίσημη συμφωνία της Βρετανίας στην παράταση. Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ