Πολιτική

Βούτσης: «Έδωσα προσωρινή αναστολή κατεδάφισης, έτσι θα συμπεριφερόταν ο οποιοσδήποτε»

  • NewsRoom
Νίκος Βούτσης

Νίκος Βούτσης . Πρόεδρος Βουλής


Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική δεν μπορεί να αλλάξει τον σχεδιασμός της κυβέρνησης ούτε τον οδικό χάρτη των πολιτικών εξελίξεων, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξή του στο Ραδιοφωνικό Σταθμό «Στο Κόκκινο».

«Ο οδικός χάρτης των εξελίξεων θα είναι ακριβώς έτσι όπως είχε προδιαγραφεί και πριν από το τραγικό συμβάν με την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική», δήλωσε ο Νίκος Βούτης και πρόσθεσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι πλέον, ακόμα και επειδή έγινε αυτή η τραγωδία, να είμαστε πάρα πολύ συνεπείς, χωρίς αιφνιδιασμούς, τακτικισμούς σε ό,τι αφορά συνολικά τον οδικό χάρτη των πολιτικών εξελίξεων για τους επόμενους μήνες στη χώρα. Κι αυτό είναι δέσμευση».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στις αποκαλύψεις της ΝΔ ότι επί των ημερών του στο υπ. Εσωτερικών το 2015 είχε εκδώσει αποφάσεις για αναστολή κατεδαφίσεων. Όπως εξήγησε, ήρθε μια περίπτωση ενός κυρίου «που δεν τον ήξερε, ούτε τον έχει γνωρίσει», σχετικά με τη διαδικασία κατεδάφισης ακινήτου. Τόνισε πως υπήρχε απόφαση του αρμόδιου Δήμου η οποία επίσης ζητούσε αναστολή, ενώ και ο ιδιοκτήτης του ζητούσε αναστολή, καθώς θα παρουσίαζε νέα στοιχεία γι’ αυτό το κτίσμα. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Βούτσης, «δώσαμε την προσωρινή αναστολή», «ήταν κείμενο αυστηρά διατυπωμένο» και «έτσι θα συμπεριφερόταν ο οποιοσδήποτε».

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στα λάθη της τωρινής κυβέρνησης, στις καθυστερήσεις «πέραν της τραγωδίας καθώς αυτά τα πράγματα δεν συμψηφίζονται» όπως τόνισε, ενώ επισήμανε τις ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ που τις κρύβουν.

Για τον ειδικό λογαριασμό για τους πληγέντες δήλωσε ότι πρέπει να ενταθεί αυτή η προσπάθεια. Μέχρι τώρα πάνω από 3.000 πολίτες έχουν καταθέσει όποιο ποσό μπορεί ο καθένας, όπως είπε, ενώ σε αυτό συμβάλλουν δημόσιοι φορείς καθώς και δωρητές που προσφέρουν και υπηρεσίες και πέραν του ειδικού λογαριασμού. Ο κ. Βούτσης εξήγησε ότι αυτός ο λογαριασμός δεν είναι ο «λογαριασμός Μολυβιάτη» για τον οποίο χάθηκε ο έλεγχος από την κυβέρνηση που διαδέχτηκε τον κ. Μολυβιάτη. Ο ισχύον λογαριασμός δεν σχετίζεται με ίδρυμα, τόνισε, ενώ εξήγησε ότι είναι του Υπουργείου Οικονομικών και μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί 40.000 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα έχουν καταθέσει μεγάλοι δωρητές.

Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι απάντηση στις όποιες φοβίες καλλιεργηθούν αναφορικά με την κατεδάφιση αυθαιρέτων θα είναι «η απολύτως πειστική η εφαρμογή των μέτρων» και «θα αφορά στις τελεσίδικες αποφάσεις» για αυθαίρετα κτίσματα ενώ σημείωσε ότι είναι χιλιάδες εκείνοι που από το υστέρημα τους έφτιαξαν σπίτι χωρίς να αυθαιρετούν και αυτό ο κόσμος θα αισθανθεί ότι εκπροσωπείται, ενώ εξέφρασε την πίστη του στην κρίση της κοινωνίας.

Σημείωσε ακόμη πως υπάρχει μια νευρικότητα, αλλά και επαναλαμβανόμενη βιασύνη και ιδιαίτερα από την αξιωματική αντιπολίτευση «για να μη γευτούμε τους καρπούς εξόδου από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Αυτό δεν είναι τυχαίο κατά τη γνώμη μου έχει να κάνει με συμφέροντα τα οποία διευκολύνονταν αν υπάρξει ενδεχόμενη πολιτική αλλαγή μέσω εκλογών πριν να εξαγγελθούν και πριν να εφαρμοστούν τα οικονομικά μέτρα που θα είναι κορμό του επόμενου προϋπολογισμού», δήλωσε.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε και στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής που όπως σημείωσε «κινείται όλο και πιο σταθερά σε μια δορυφορική διάσταση σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία και με την ηγεσία της» και αυτό είναι δυστύχημα, όπως πρόσθεσε.


ΣΧΟΛΙΑ