Σήμερα αναμένεται να ψηφιστούν στη Βουλή οι ρυθμίσεις του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, οι οποίες στοχεύουν στην άμεση αντιμετώπιση της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης από τη Λιβύη, μετά τις μαζικές αφίξεις των τελευταίων ημερών.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία ξεκινά στις 10:00 το πρωί, με το πρώτο «επεισόδιο» να αφορά την ένσταση αντισυνταγματικότητας που έχει καταθέσει η Πλεύση Ελευθερίας. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά έχουν επίσης γνωστοποιήσει ότι καταψηφίζουν τις προτάσεις της κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ δηλώνει «παρών» μέσω του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη.

1

Η βασική διάταξη προβλέπει την προσωρινή αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου για άτομα που εισέρχονται παράνομα στη χώρα μέσω πλωτών μέσων από τη Βόρεια Αφρική. Οι άνθρωποι αυτοί, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα επιστρέφονται άμεσα χωρίς καν να καταγράφονται, είτε στη χώρα προέλευσης είτε καταγωγής τους.

Πλεύρης: «Φυλακή ή έξοδος για τους λαθρομετανάστες»

Κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στη Βουλή, ο Υπουργός Μετανάστευσης Θάνος Πλεύρης υιοθέτησε ιδιαίτερα σκληρή ρητορική, δηλώνοντας πως επίκειται νομοσχέδιο που θα ποινικοποιεί την παραμονή στη χώρα όσων δεν διαθέτουν νόμιμο καθεστώς.

Ο ίδιος ανακοίνωσε την πλήρη αναθεώρηση των επιδομάτων που λαμβάνουν οι μετανάστες, αλλά και αλλαγές στα μενού στις δομές φιλοξενίας, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Όσοι παραμένουν στη χώρα ενώ το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί, θα μπαίνουν φυλακή. Ο δρόμος από εδώ και πέρα για τους λαθρομετανάστες θα είναι φυλακή ή έξοδος. Σας ενοχλεί ο όρος “λαθρομετανάστευση”; Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν άσυλο. Σήμερα το ποσοστό χορήγησης είναι 52%. Το υπόλοιπο 48% πρέπει να φύγει».

Ο κ. Πλεύρης χαρακτήρισε την κατάσταση «επιχείρηση εισβολής μεταναστών στην Ευρώπη», παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν αύξηση αφίξεων από τη Λιβύη.

«Το 2024 είχαμε 4.000 αφίξεις από τις συγκεκριμένες περιοχές. Μόνο στους πρώτους 7 μήνες του 2025 έχουμε ήδη 8.000, με 1.000 να φτάνουν μέσα σε λίγες μέρες», είπε χαρακτηριστικά, ενώ πρόσθεσε:

«Η ελληνική πολιτεία δεν θα ανεχθεί αυτή τη μαζική εισβολή, είτε προκαλείται από την αδυναμία ελέγχου της Λιβύης είτε από άλλους λόγους που οφείλουμε να διερευνήσουμε».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ο υπουργός κατηγόρησε τις ΜΚΟ για οικονομική εκμετάλλευση της κατάστασης: «Τον ψευτοανθρωπισμό σας να τον δώσετε στις δήθεν ΜΚΟ των εκατομμυρίων ευρώ που αρμέγουν τα ταμεία της ΕΕ», τόνισε.

Υπερασπιζόμενος τη νομική βάση της ρύθμισης, υπενθύμισε το προηγούμενο του 2020 στον Έβρο, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δώσει το «πράσινο φως». «Έχουμε ενημερώσει την Επιτροπή και ακολουθούμε τις οδηγίες, με γεωγραφικό και χρονικό περιορισμό», ανέφερε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση: «Ρύθμιση-ντροπή»

Έντονη ήταν η αντίδραση των κομμάτων της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Γιώργου Ψυχογιού, χαρακτήρισε τη ρύθμιση «παράνομη και ντροπιαστική», ενώ η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) έκανε λόγο για «αυθαίρετη και ντροπιαστική αφαίρεση δικαιωμάτων ξεριζωμένων ανθρώπων».

Η Σία Αναγνωστοπούλου (Νέα Αριστερά) την αποκάλεσε «επαίσχυντη και ρατσιστική», ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε για «θεσμοθέτηση του ρατσισμού», παραλληλίζοντάς τη με τις πολιτικές Όρμπαν.

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται. Από ποιον δεχόμαστε εισβολή; Αν υπάρχει κράτος που μας επιτίθεται, να το πείτε. Ο Μητσοτάκης σας έβαλε να κάνετε τη “βρώμικη δουλειά” και φέρατε τη Χρυσή Αυγή πίσω στη Βουλή παίζοντας το χαρτί του ρατσισμού», τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Ο Θάνος Πλεύρης απάντησε σε προσωπικό τόνο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Εσείς ήσασταν η πρόεδρος της Βουλής της Μόριας. Είπατε εγκληματίες τους λιμενικούς. Να σέβεστε το τεκμήριο της αθωότητας. Η τροπολογία βασίζεται σε προηγούμενες νομικές αποφάσεις και είναι απολύτως απαραίτητη για την προστασία της χώρας».

 

Διαβάστε επίσης 

Ολο το παρασκήνιο του mega deal Βαρδινογιάννη-Περιστέρη: Τι σηματοδοτεί η συγχώνευση ΗΡΩΝ -NRG

Έρχεται μίνι ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς – Όλα τα ονόματα

Οσμή σκανδάλου στη «βιομηχανία» της βίζας – Το μονοπώλιο της VFS Global, οι καταγγελίες και οι σκιές