Ένα φιλόδοξο και εν πολλοίς συμβολικό έργο πρότεινε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, με στόχο τη σύνδεση Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών μέσω μιας σιδηροδρομικής σήραγγας κάτω από τον Βερίγγειο πορθμό — τη λεγόμενη «Σήραγγα Πούτιν-Τραμπ».

Ο Κιρίλ Ντμίτριεφ, επικεφαλής του ρωσικού κρατικού επενδυτικού ταμείου RDIF και απεσταλμένος του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για θέματα επενδύσεων, ανέπτυξε την πρόταση ως μια ευκαιρία για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, κοινή εκμετάλλευση φυσικών πόρων και συμβολική «ένωση» των δύο υπερδυνάμεων.

1

Η πρόταση αφορά στην κατασκευή υπόγειας σιδηροδρομικής σήραγγας μήκους 112 χιλιομέτρων, με εκτιμώμενο κόστος 8 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που, σύμφωνα με τον Ντμίτριεφ, μπορεί να καλυφθεί από ρωσικά κονδύλια και διεθνείς επενδυτές. Το φιλόδοξο project θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 8 χρόνια.

Συμμετοχή της Boring Company του Έλον Μασκ;

Ο Ντμίτριεφ πρότεινε μάλιστα η κατασκευή της σήραγγας να γίνει από την The Boring Company, την εταιρεία υπόγειων μεταφορών που έχει ιδρύσει ο Έλον Μασκ. Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (Twitter), απηύθυνε δημόσιο κάλεσμα στον Μασκ:

«Φανταστείτε να συνδεθούν οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η Αμερική και η Αφροευρασία, με τη Σήραγγα Πούτιν-Τραμπ – μια σύνδεση 70 μιλίων που θα συμβολίζει την ενότητα. Το παραδοσιακό κόστος είναι πάνω από $65 δισ., αλλά η τεχνολογία της @boringcompany θα μπορούσε να το μειώσει κάτω από $8 δισ. Ας χτίσουμε μαζί το μέλλον.»

Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει δημόσια αντίδραση ούτε από τον Ντόναλντ Τραμπ ούτε από τον Έλον Μασκ.

Από το 1904 στο 2025: Ένα όνειρο που επιστρέφει

Η ιδέα της σύνδεσης Ρωσίας και ΗΠΑ μέσω του Βερίγγειου πορθμού — που στο στενότερο σημείο του έχει πλάτος 82 χλμ. — δεν είναι νέα. Οι πρώτες σχετικές σκέψεις καταγράφονται από το 1904, με το Σιβηρικό Σιδηρόδρομο, ενώ το 2007 υπήρξε επίσημη ρωσική πρόταση. Ωστόσο, καμία από τις προηγούμενες πρωτοβουλίες δεν υλοποιήθηκε ποτέ.

Σήμερα, η πρόταση του Ντμίτριεφ φαίνεται να εντάσσεται σε μια ευρύτερη εκστρατεία “γοητείας” του Κρεμλίνου προς τις ΗΠΑ, με στόχο την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων, όπως αναφέρει και το Reuters. Η πρωτοβουλία ήρθε μάλιστα λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν–Τραμπ, στην οποία συμφωνήθηκε μια συνάντηση στη Βουδαπέστη, με κύριο θέμα την αναζήτηση τρόπων για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Ντμίτριεφ φέρεται να διατηρεί σχέσεις με τον Στιβ Γουίτκοφ, ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ, και έχει εκφράσει ενδιαφέρον για είσοδο αμερικανικών ενεργειακών κολοσσών σε ρωσικά έργα στην Αρκτική, με μειοψηφικά μερίδια.

 

Διαβάστε επίσης 

CNBC: Καμπανάκι από τις περιφερειακές τράπεζες – Προμηνύουν τα «κόκκινα» δάνεια κάτι μεγαλύτερο;

Πεσκόφ: Η συνάντηση Πούτιν – Τραμπ μπορεί να γίνει τις επόμενες δύο εβδομάδες

Eurostat: Στο 1,8% επιβεβαιώνεται ο πληθωρισμός για την Ελλάδα – Στο 2,2% στην Ευρωζώνη