F

Πολιτική

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Εμείς κάναμε το καθήκον μας, ο Πολάκης πρότεινε φάρμακο για μοσχάρια

  • NewsRoom


«Ο επίλογος του κορονοϊού μπορεί να γράφεται με μεγαλύτερες ή μικρότερες δυσκολίες στην χώρα, όμως σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν ούτε τα ψέματα, ούτε η παραπληροφόρηση που διατρέχει το σύνολο της πολιτικής σας» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας στην χώρα.

«Πού το είδατε ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει την λήξη της πανδημίας;» σχολίασε ο πρωθυπουργός φράση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη διατύπωση της επίκαιρης ερώτησης.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση προτάσσει την μεγάλη υγειονομική πρόκληση, εξακολουθεί καθημερινά να δίνει τη μάχη για να πειστούν οι πολίτες ότι πρέπει να εμβολιαστούν. Εγώ προσωπικά, σημείωσε, κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα με το υγειονομικό επιτελείο, καταλήγουμε συστηματικά στις επιβεβλημένες αντιδράσεις για το φαινόμενο που δεν έχουμε ακόμη ξεπεράσει, όπως όλες οι χώρες.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχήθηκε περαστικά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Τόνισε ότι τέτοια γεγονότα πρέπει να κάνουν το πολιτικό προσωπικό της χώρας να καταλάβει ότι «μπορούμε να είμαστε αντίπαλοι, χωρίς να είμαστε εχθροί».

«Η οικονομία δεν θα ξανακλείσει»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, σύμφωνα με επιστημονική εκτίμηση, αν οι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80% που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50».

«Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα ποιοι και πού κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή, τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

«Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους. Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν» είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Παντού στον πλανήτη η υγειονομική μάχη υπήρξε εθνική υπόθεση. Δυστυχώς δεν μπορώ να πω ότι έγινε το ίδιο στην πατρίδα μας. Τα επιλεκτικά δεδομένα έγιναν πολύ συχνά αντικείμενο φτηνής αντιπολίτευσης. Με μία ρητορική που δηλητηριάζει την κοινή γνώμη, σπέρνει σύγχυση και εμποδίζει την υπέρβαση της κρίσης. Η σημερινή επίκαιρη ερώτηση που υπογράφει ο κ. Τσίπρας καταφέρνει να τα χωρέσει όλα. Ένα δεν περιέχει. Κάποια σοβαρή, τεκμηριωμένη πρόταση με ρεαλιστικές λύσεις».

Και τόνισε σε υψηλούς τόνους: «Αυτό περιμένουμε να μας πείτε; Να κάνουμε περισσότερους εμβολιασμούς και να ενισχύσουμε τα νοσοκομεία; Πόσο πιο επιφανειακή μπορεί να είναι αυτή η προσέγγιση από ένα κόμμα που κυβέρνησε επί τέσσερα χρόνια;».

Σημείωσε ακόμη ότι η Πολιτεία, παρά τα λάθη που έγιναν, επιτέλεσε το καθήκον της εδώ και δύο χρόνια.

«Εσείς κύριοι της αντιπολίτευσης επιτελέσατε το δικό σας καθήκον; Στην πρώτη καραντίνα στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Προσπερνώ την αρχική φάση της πανδημίας, όταν στελέχη σας ζητούσαν να γίνει το καρναβάλι της Πάτρας. Ούτε επικαλούμαι τον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ. Και κάνω πως ξεχνώ που κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία ζητούσατε να κλείσουν, και κάθε φορά που έκλειναν ζητούσατε να ανοίξουν. Προσπερνώ την άγνοιά σας για τα τεστ, τις διαδηλώσεις για τις οποίες αναλαμβάνατε την ευθύνη. Τα αφήνω πίσω όλα αυτά για να φτάσω στο κρίσιμο ζήτημα που είναι τα εμβόλια».

«Υπονομεύσατε κάθε προσπάθεια»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην αρχή μας λέγατε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια. Μετά ότι ξεστοκάρονται, οδηγώντας στην υπονόμευση ενός εκ των εμβολίων. Να αφήσω στην άκρη αυτά που λέγατε ότι μπορούν να αντικατασταθούν με εμβόλια Ρωσίας ή Κούβας και ότι υπάρχει κάποιο μαγικό φάρμακο το οποίο εμείς για κάποιο λόγο δεν το δίνουμε στους πολίτες.

Ένα από αυτά είναι ένα κτηνιατρικό που ο κ. Πολάκης έλεγε γιατί δεν τον δίνουμε όταν ο CDC έλεγε ότι είναι για αγελάδες και μοσχάρια» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσατε τον εμβολιασμό. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός υγείας υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος, εμβολιάστηκε μόνο με το ζόρι όταν δεν μπορούσε να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρός».

Συμπληρώνοντας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Το ελληνικό κράτος επιτέλεσε στο ακέραιο το καθήκον του δίνοντας πρόσβαση σε όλους σε όποιο εμβόλιο ήθελαν να κάνουν».

«Κάνατε σύγκριση με Πορτογαλία» συνέχισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα για να συμπληρώσει: «Πράγματι είναι μοντέλο, αλλά στην Πορτογαλία δεν υπήρξε ποτέ η πραγματική αμφισβήτηση της προσπάθειας εμβολιασμού. Παντού οι αντιεμβολιαστικές φωνές προέρχονται από τα άκρα. Εσείς ανεχτήκατε, ενθαρρύνατε μέσα στο κόμμα σας κ. Τσίπρα να υπάρχει διγλωσσία.

Κάθε φορά που κάναμε προσπάθεια να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού, είχατε και μια κριτική. Ανακαλύψατε την προαιρετική υποχρεωτικότητα. Προσπαθώ να σκεφτώ αυτούς του 20 μήνες αν υπήρχε κάτι, έστω ένα που να έκανε η κυβέρνηση, και να είπατε ότι ήταν σωστό» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για ποιο αρραγές μέτωπο μιλάμε όταν το κάθε ‘ναι’ της κυβέρνησης ακολουθούσε ένα ‘όχι’ της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είχατε πει ότι θα κάνετε καμπάνια υπέρ του εμβολίου. Λόγια του αέρα» συνέχισε και συμπλήρωσε: «Και πράγματι έχουμε περιοχές όπου δυστυχώς έχουμε χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τον απόλυτο συσχετισμό ποσοστών διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού. Δυστυχώς η Βόρεια Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στους θανάτους. Αναφερθήκατε στην εμπλοκή της πρωτοβάθμιας υγείας. Θα συμφωνήσω. Όταν όμως δώσαμε κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς, 50 ευρώ ανά εμβολιασμό στο σπίτι και 20 στο ιατρείο, μόλις 206 ανταποκρίθηκαν».

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Ξεκινώντας την δευτερολογία του ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Ξεκινώ με το περιβόητο 12% των εμβολιασμένων, οι οποίοι δυστυχώς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Είναι το κατεξοχήν επιχείρημα των αντιεμβολιαστών. Και έρχεστε σήμερα κ. Τσίπρα και επαναλαμβάνετε ακριβώς αυτό το επιχείρημα. Η απάντηση είναι ότι αρρωσταίνουν με πολύ μικρότερες πιθανότητες από ό,τι οι εμβολιασμένοι».

«Πρέπει να βελτιωθούμε και έχουμε δυνατότητα να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού» είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να εξηγήσει: «Θα το κάνουμε και με συστηματική ενημέρωση, και χρησιμοποιώντας ειδικούς και πηγαίνοντας στις τοπικές κοινωνίες. Όλα όσα λέτε κ. Τσίπρα τα κάνουμε και μακάρι να σας έχουμε στο πλευρό μας» συμπλήρωσε.

«Εάν δεν εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε σοβαρά να καταλήξετε σε μια ΜΕΘ και να χάσετε τη ζωή σας. Αυτό το λένε οι ειδικοί. Κύριε Τσίπρα, δεν έχω δυνατότητα να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί. Το σύστημα υγείας έχει στη διάθεσή του επαρκή κρεβάτια. Όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να μετατρέψουμε το σύστημα υγείας σε μονοθεματικό σύστημα υγείας covid» ανέφερε στη συνέχεια της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός.

«Παρακαταθήκη για το ΕΣΥ οι νέες ΜΕΘ»

Και συνέχισε: «Διπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Παραδώσατε ένα σύστημα υγείας, το οποίο είχε σημαντικότατες ελλείψεις. Κάντε μια βόλτα στα μεγάλα νοσοκομεία, δείτε τις καινούργιες πτέρυγες. Αυτά δεν έγιναν; Είναι ψέματα ή αλήθεια; Η αλήθεια είναι ότι οι ΜΕΘ που προστέθηκαν είναι παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας» τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του.

«Δεν μπορεί να μηδενίζουμε όλη αυτή την προσπάθεια» τόνισε και συνέχισε: «Τι έχετε να πείτε για τα σχολεία; Άνοιξαν υποδειγματικά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα παιδιά, στους εκπαιδευτικούς. Έχουμε λιγότερα κρούσματα στις ηλικίες αυτές από όσα είχαμε τον Αύγουστο. Είναι ανοικτά με κανόνες. Η εστίαση είναι ανοικτή με κανόνες. Κι αν υπάρχουν καταστήματα που δεν τηρούν το νόμο θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πείτε μας διαφωνείτε αν αυτή είναι η σωστή πολιτική; Η μάσκα εξακολουθεί να είναι απαραίτητη. Πότε δεν είπαμε βγάλτε τις μάσκες».

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε: «Δεν μπορείτε να ασκείτε κριτική χωρίς να λέτε ποια είναι η άποψή σας. Θέλετε πιο αυστηρά μέτρα ή απελευθέρωση; Εμείς διαλέξαμε το μέσο δρόμο».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Δεν μπορώ να υποχρεώσω κανένα να εμβολιαστεί. Δεν πρόκειται να επιβάλλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Κύριε Τσίπρα μην έρθετε να ξαναμιλήσετε για υπερβολική θνητότητα χρησιμοποιώντας τα στοιχεία του ληξιαρχείου. Δείχνει τραγική άγνοια. Τότε θα πω ότι από το 2016 έως το 2017 που αυξήθηκαν οι θάνατοι, φταίτε εσείς. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Για το 2020 η χώρα είναι στις 5 καλύτερες χώρες στην υπερβάλλουσα θνητότητα. Δεν μπορούν να ακούγονται από το αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο ανυπόστατα επιχειρήματα».

Εταιρείες δημοσκοπήσεων: Έρευνα από το 2015

«Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν ΜΜΕ πράγματι προβάλλουν λόγο ο οποίος ξεφεύγει από την ελευθερία της έκφρασης, το ΕΣΡ έχει δυνατότητα να παρέμβει και έχει επιβάλλει πρόστιμα σε Μέσα τα οποία μπορεί να πήραν χρηματοδότηση γιατί όλοι πήραν, αλλά επιβλήθηκαν πρόστιμα. Το να λέτε ότι στηρίζουμε αντιεμβολιαστές επειδή δώσαμε διαφήμιση σε όλα τα μέσα, αυτό το επιχείρημα δεν αντέχει» σημείωσε στη συνέχεια της ομιλίας του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σχετικό θέμα είπε:

«Όταν το αντικείμενο της συζήτησης για Εξεταστική είναι ο δήθεν τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση χειραγωγεί εταιρείες δημοσκοπήσεων, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση η έρευνα να ξεκινήσει από το 2015. Προτείνω λοιπόν να συμφωνήσουμε σε αυτή την αίθουσα σε μια πάρα πολύ ουδέτερη διατύπωση, χωρίς κανένα υπονοούμενο, η οποία να λέει ότι πρέπει να ερευνηθεί η κρατική χρηματοδότηση και η ενδεχόμενη χειραγώγηση δημοσκοπήσεων από το 2015».

Και ο πρωθυπουργός συνέχισε: «Εκεί θα τα ψάξουμε κ. Τσίπρα όλα. Διότι εξ όσων γνωρίζω έχουν γίνει καμία 300αρια δημοσκοπήσεις από όταν εκλέχτηκαν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες έπεσαν μέσα. Να δούμε ποιες ήταν οι εταιρίες που εμφανίστηκαν από το πουθενά, έπεσαν έξω και εξαφανίστηκαν. Δεν σας φταίνε οι δημοσκοπήσεις που χάσατε. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρχει διαφωνία να συσταθεί μία εξεταστική που θα ερευνήσει αυτά τα ζητήματα».

Τσίπρας: Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης

Ο Αλέξης Τσίπρας, διατυπώνοντας την ερώτηση, έκανε λόγο για παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και αναφέρθηκε στον αριθμό των θανάτων, τονίζοντας ότι ανέρχονται σε 300 κάθε εβδομάδα.

«Ένα χωριό ‘φεύγει’ και η συμπεριφορά της κυβέρνησης είναι σαν να έχει τελειώσει η πανδημία. Αποφάσισαν από μόνοι τους να σφυρίξουν τη λήξη» είπε.

«Η πρωτοβουλία μου ας γίνει ξυπνητήρι σε μια κυβέρνηση που έχει παραιτηθεί από το καθήκον της να λέει την αλήθεια στους πολίτες» τόνισε και συμπλήρωσε: «Τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα νοσοκομεία τη στιγμή που ο βασικός στόχος του τείχους ανοσίας από τον καθολικό εμβολιασμό δείχνει να εγκαταλείπεται. Τα νούμερα είναι αμείλικτα, η Ελλάδα είναι τελευταία από χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε εμβολιαστική κάλυψη. Είμαστε στη 19η ή την 20ή θέση» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ένα χρόνο θρηνούμε πάνω από 15.000 συμπολίτες μας και ξεπερνάμε σε απολογισμό χώρες που από την αρχή ήταν αρνητικό παράδειγμα. Και από την πλευρά της κυβέρνησης παίζουμε κρυφτό, αλλά στην προσπάθεια της αυτή κρύβει την αλήθεια και τον κίνδυνο για τους πολίτες και δημιουργείται κλίμα χαλαρότητας» πρόσθεσε.

«Ξηλώθηκε η dream team»

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του ο κ. Τσίπρας είπε ότι στον ανασχηματισμό «ξήλωσε την dream team» αναφερόμενος στις αποχωρήσεις Κοντοζαμάνη και Αρκουμανέα και τον ανασχηματισμό Κικίλια και Χαρδαλιά.

«Πώς ήταν επιτυχημένοι αφού τους ξηλώσατε;» ρώτησε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στον υπουργό Υγείας Θανάση Πλεύρη, είπε ότι ως άνθρωπος του είναι συμπαθής, αλλά είναι γνωστές οι απόψεις του.

«Τον κάνατε υπουργό Υγείας για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές, γιατί προέρχονται από την ίδια μήτρα, την ακροδεξιά», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Πότε θα αναλάβετε εσείς προσωπικά μια ευθύνη; Πότε θα κάνετε μια σοβαρή καμπάνια εμβολιασμού και θα σταματήσετε να μοιράζετε χρήμα ως όχημα εξαγοράς των ΜΜΕ για την αποθέωσή σας;» είπε.

Δευτερολογία Τσίπρα

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε τις αιτιάσεις του πρωθυπουργού για τις ευθύνες της αντιπολίτευσης στην υστέρηση της εμβολιαστικής κάλυψης και επέστρεψε τις κατηγορίες στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας: «Η άποψή μου είναι ότι αντιμετωπίζετε και την πανδημία δυστυχώς με ελαφρότητα και προσπάθεια να αποκομίσετε πολιτικά οφέλη».

Εξαπολύοντας επίθεση στον πρωθυπουργό ανέφερε: «Κάνατε την πιο ασυνάρτητη ομιλία από τότε που αναλάβατε την θέση του πρωθυπουργού… Η ομάδα αλήθειας σας την έγραψε; Δεν κάνατε αυτοκριτική, δεν αναγνωρίσατε λάθη και παραλείψεις, δεν είπατε την αλήθεια στον ελληνικό λαό… Καταλογίσατε όλες τις ευθύνες στην αντιπολίτευση».

Ανέφερε ότι η αντιπολίτευση από την αρχή στήριξε τις βασικές επιλογές για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακόμη και την προσωρινή αναστολή ατομικών ελευθεριών. Απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ρώτησε:

«Δεν έχετε ευθύνη για το ότι δεν καταφέρατε να πείσετε τους πολίτες; Έχουν εμβολιαστεί όλοι οι βουλευτές σας; Ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περιορισμένα μέσα που έχει (την Αυγή και το left.gr), κάνει καμπάνια, αλλά δεν διαθέτει 41 εκατομμύρια ευρώ που μοιράσατε… Εσείς δεν λέγατε στο τέλος του 2020 ότι διανύουμε το τελευταίο μίλι για την ελευθερία, γιατί το μίλι έγινε ατέλειωτος Γολγοθάς;».

Διαβάστε ακόμη:

Εκρηκτική σχέση: H ιβερμεκτίνη, το γαϊδουρομούλαρο, ο Γεωργιάδης και ο Πολάκης

Μητσοτάκης: Απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πανδημίαΣΧΟΛΙΑ